Rheged Opublikowano 6 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2023 Niestety gar nie mieści więcej. Radzę sobie tak, że zwracam część brzeczki i znowu puszczam przez wór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 12 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 Koźlak został uratowany. Słodowy w treści, kwaskowy jedynie lekko, finisz wytrawny. Pachnie niestety gorzej niż smakuje, ale uważam, że na takie cyrki to sukces. Jednak wydaje mi się, że kveików Lutra będę już używał jedynie do maksymalnie dwóch warek, z czego druga powinna być bardziej chmielowa, aby przykryć kwaskowość. Niestety te drożdże trochę tak mają, albo przynajmniej u mnie. Profil na pewnie nie jest obojętny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 18 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2023 English Brown Ale rozlane wczoraj po 12 dniach fermentacji. Dziwnie przerabiają te S-04, nic spektakularnego, po prostu sobie ciurkają powoli. Fermentacja zaczęła się w 17 stopniach, po 7 dniach podniosłem do 18, po kolejnym do 19, następnym 20 i dwa ostatnie 22 stopnie. Wyszło kawowo, smacznie, nagazowanie do poziomu 2,3. Zobaczymy jak postoi. Oto etykieta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 23 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2023 No to 20 października nastawiłem Imperial Stouta. Przepis: 1,4 kg słód monachijski 0,4 kg słód wiedeński 1,038 kg słód pale ale (miał być kilogram, ale się sklepowi sypnęło więcej, to i ja dosypałem) 0,25 kg słód monachijski ciemny 0,15 kg jęczmień palony 0,243 kg caraamber 0,239 kg słód Château Cafe Light 250EBC Castle Malting (Belgia) 0,16 kg słód melanoidynowy 0,24 kg płatki owsiane (miało być 0,3 kg, ale odjąłem bo wyszło więcej pale ale, caraamber i cafe light) Jechałem na dwa garnki, bo jeden nie był wystarczający. Podzieliłem zacier na 7 litrów w 10 litrowym garze i drugi 3 litry w 5 litrowym, proporcjonalnie podzieliłem słody. Zacieranie godzina w 68-62 stopnie, 15 minut 78-75 stopni. Skonstruowałem fałszywe dno do fermentora z kranikiem, aby wysładzać łatwiej, bo podnoszenie i ustawianie wora (warzę BIAB) do gara jest problematyczne. Więc ustawiłem fałszywe dno, wrzuciłem wór, chochlą przelałem zacier z drugiego gara na wierzch. Wlałem całą brzeczkę i dolałem wody nad zacier. Potem dolewałem sukcesywnie podczas filtrowania wody w temperaturze 78 stopni, łącznie wysładzałem dodatkowo 5 litrów. Otrzymałem 11,7 litra brzeczki. Gotowanie 60 minut. Chmiele: Marynka łącznie 22 gramy (miało być 20, ale znowu sklep sypnął więcej) proporcjonalnie na dwa garnki na 60 minut (alfa kwasy 9,5%). Na aromat Fuggles łącznie 15 gram proporcjonalnie na dwa gary na 15 minut (alfa kwasy 4,5%). Zostawiłem jeszcze podczas chłodzenia na 10 minut chmiele w brzeczce. I tu nie wiem, jak wyliczyć IBU, bo zależnie od kalkulatora otrzymuję albo 48 IBU, albo 60 IBU. W PPPP w ogóle wyszło 90 IBU. Według https://piwko.com.pl/kalkulator/ibu wychodzi IBU łącznie: 52.4 Chmiel łącznie: 37g Hop rate: 4.0g/L Współczynnik goryczki IBU/SG: 0.68 Odparowało mi do 8,7 litra, BLG 19,8. Dolałem pół litra wody do 9,2, aby zbić BLG do 18,7. Drożdże gęstwa po Safale S-04, około 100 ml (na pewno trochę więcej). Zadane w temperaturze 22 stopni. I tu mała historia, bo zadałem drożdże i pojechałem z żoną na festiwal piwa polować na koźlaki i marcowe, których normalnie nie ma w sklepach. Gdy wróciliśmy temperatura brzeczki była 12 stopni. Więc szybko ogrzać do 17 stopni, dodałem pożywki dla drożdży i wystartowały aż miło. Nazajutrz rano (cała akcja skończyła się o północy), około godziny 8:30 rano piana ogromna, drożdże oszalały, rurka gadała co chwila. Lubię to pierdzenie drożdży, muszę przyznać. Wczoraj już zdecydowanie mniej, ale żarły jeszcze ofensywnie. Dziś rano fermentacja trwa, ale piana stosunkowo niewielka. Generalnie nie potrafię zrobić warki, aby na pewnym etapie czegoś nie dopilnować. W sumie taki to urok. Fałszywe dno okazało się cudowne, ale muszę kupić chłodnicę, bo schłodzenie zacieru do temperatury zadania drożdży trwało około 2 i pół godziny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 28 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2023 Imperial zjechał po tygodniu do 6,2 BLG, poleży jeszcze z kilka dni. Jak otworzyłem, aby zmierzyć cukry, buchnął potężny aromat - przede wszystkim śliwka, dalej kawa, piękne. W smaku słodowość jest ogromna, alkoholowość w sensie rozgrzew też jest, dalej kawa z mlekiem, jeszcze dalej w głębokim tle paloność. Goryczka jest, wyczuwalna, istotna, ale na poziomie niskim do średniego. Zastanawiam się, czy nie dochmielić na zimno. Mam możliwość podzielenia warki na 3 litry versus 6 litrów. I mam trochę chmielu, przede wszystkim Ameryka nowofalowa. Nie wiem, czy chcę, głośno się zastanawiam, czy ten chmiel nie przykryje aromatu, który dosłownie wyprostował mi zwoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 2 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2023 Rozlane 13 razy pół litra i 9 razy 0,33 litra. Do refermentacji syrop cukrowy do nagazowania poziomu 2,3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 6 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2023 Warka numer 9 - Marcowe Jeden z moich ulubionych stylów, toteż zabierałem się jak pies do jeża, czekając na odpowiednie temperatury, nie mam lodówki, aby móc precyzyjnie kontrolować dolniaki, więc balkon. Przepis: 1,6 kg słód monachijski jasny 1 kg słód pilzneński 0,5 kg słód wiedeński 0,2 kg słód melanoidynowy Zacieranie: 62 stopnie pół godziny 72 stopnie pół godziny 78 stopni 5 minut 6,7 litrów wody na 3,3 kg słodów. Wysładzanie 5,5 litra wody 76 stopni. Wyszło 9,5 litra brzeczki. BLG na tym etapie 16,1. Gotowanie 60 minut. Chmielenie: 15 gr Perle 7% AK - 60 minut 10 gr Perle 7% AK - 15 minut 4 gr Perle 7% AK - 0 minut Odparowało do 8,1 litra, BLG 18,2, uzupełnione wodą do 14 BLG. Wyszło 9,5 litra. Drożdże Saflager S-189, dodane w temperaturze 17 stopni i schodzącej niżej. Uwodnione wcześniej w 27 stopniach (chociaż według specyfikacji woda powinna mieć 21-25 stopni). Dodane z pożywką dla drożdży na minutę przed północą 5 listopada. Nad ranem brak oznak fermentacji jeszcze. Temperatura 12 stopni. Pozostawione na balkonie - fermentor w worku izolacyjnym. Zobaczymy co będzie, to ostatnie piwo w tym roku, druga warka na dolniakach, ale pierwsza na dolnych była moją pierwszą w ogóle, na Gozdawach, w znacznie wyższej temperaturze. Teraz próbuję według wszelkich prawideł. Czy dolna fermentacja też produkuje pianę u góry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 6 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2023 7 godzin temu, Rheged napisał(a): nie mam lodówki, aby móc precyzyjnie kontrolować dolniaki, więc balkon. To nie jest najlepsze rozwiązanie, masz wahania 5-15st, czego drożdże nie lubią. Mogą się zatrzymać. Worek może nie podołać, zainwestuj przynajmniej w pudło styropianowe. 7 godzin temu, Rheged napisał(a): Jeden z moich ulubionych stylów Spróbuj zrobić na płynnych, FM31 albo najlepiej moim zdaniem Wyeast2308. Jest moc. 7 godzin temu, Rheged napisał(a): Czy dolna fermentacja też produkuje pianę u góry? Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 7 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2023 10 godzin temu, x1d napisał(a): To nie jest najlepsze rozwiązanie, masz wahania 5-15st, czego drożdże nie lubią. Mogą się zatrzymać. Worek może nie podołać, zainwestuj przynajmniej w pudło styropianowe Przeniosłem do domu, bo nie startowały, podniosłem temperaturę do 13 stopni, do wora butelki pet z lodem i trzymam. Wystartowały, nad ranem ładna piana. 10 godzin temu, x1d napisał(a): Spróbuj zrobić na płynnych, FM31 albo najlepiej moim zdaniem Wyeast2308. Jest moc. Nie wątpię, tylko, że robię mniejsze warki, bo zależy mi na tym, aby nie używać już ekstraktów słodowych, no i mam mały gar. 10 litrów to jest praktycznie max, co jestem w stanie wyciągnąć. Robienie startera do czegoś takiego mija się w mojej opinii z celem. Chociaż pewnie w przyszłym roku spróbuję, bo to next level Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 7 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2023 3 godziny temu, Rheged napisał(a): Nie wątpię, tylko, że robię mniejsze warki, bo zależy mi na tym, aby nie używać już ekstraktów słodowych, no i mam mały gar. 10 litrów to jest praktycznie max, co jestem w stanie wyciągnąć. Robienie startera do czegoś takiego mija się w mojej opinii z celem. Chociaż pewnie w przyszłym roku spróbuję, bo to next level To mozesz zadac prosto z fiolki albo po prostu robisz mniejszy starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 7 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2023 15 minut temu, Ununul napisał(a): To mozesz zadac prosto z fiolki albo po prostu robisz mniejszy starter. Albo z gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 8 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 19 godzin temu, Ununul napisał(a): To mozesz zadac prosto z fiolki albo po prostu robisz mniejszy starter. Zaciekawiło mnie to zadanie prosto z fiolki. Istnieje szansa mniejszej żywotności takich drożdży, czy też underpitchingu jak zrozumiałem z lektury forum. Rozumiem, że próbowałeś? Z jakim skutkiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 8 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 10 godzin temu, Rheged napisał(a): Zaciekawiło mnie to zadanie prosto z fiolki. Istnieje szansa mniejszej żywotności takich drożdży, czy też underpitchingu jak zrozumiałem z lektury forum. Rozumiem, że próbowałeś? Z jakim skutkiem? Nie do mnie więc odpowiem Przy dolniakach ryzykowne, (robiłem ale nie zawsze ruszały), przy górnych na 10l warkę działa, przy kveikach w ogóle nie ma co myśleć o starterze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 9 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2023 Niby mam ekstrakty słodowe na starter, więc dałoby radę i na dolniakach. Otwarty ekstrakt w zamkniętym słoju do lodówki? Ile tak może stać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 9 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2023 W kalkulatorach mozesz obliczyc jaki starter jest potrzebny do konkretnej warki. Wg Palmersa Do warki 10 - 12 litrow pewnie bedziesz potrzebowal okolo litrowego - 1.5 l startera (dolnej). Do startera polecam suchy ekstrakt slodowy i wtedy nie ma problemu z jego przechowywaniem a tez latwiej odwazyc odpowiednia ilosc. Do gornej to juz nawet duzo trudniej przy malej warce o underpitching. Ja robilem pszenice z FMow i dawalem prosto z fiolki na mala warke (12 l, 10 plato). Wyszlo bardzo bananowe. Rheged 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 14 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Nie wytrzymałem z Imperial Stoutem i odpaliłem premierę w urodziny po tygodniu zaledwie od butelkowania. Nagazowanie było już odpowiednie. No i powiem, że jestem ogromnie zadowolony z tego piwa. Kawa na pierwszym planie, wraz ze słodyczą. Delikatna kontra od chmielu, finisz półwytrawny. Powtórzę to piwo za rok bez żadnych zmian. Na urodziny kumple wykupili pakiet kontrolny w browarze, bo zaopatrzyli mnie w 26-litrowy gar. I teraz trzeba będzie wrócić do warek około dwudziestolitrowych. Tylko jak ja znajdę odpowiedni wór do zacierania? Garnek jest raczej szerszy niż wyższy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 21 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2023 Wczoraj zlane marcowe po 15 dniach fermentacji do butelek z syropem cukrowym do nagazowania około 2,5. BLG zeszło do 3 i się nie zmieniało. S-189 dobrze przerobiły piwo, jestem zadowolony, zobaczymy jak się ułoży w butelkach. Nie mam żadnej szachowej nazwy na marcowe... Nic mi się nie kojarzy. Może ktoś ma jakieś sugestie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 24 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2023 (edytowane) Miało nie być już warzenia w tym roku, ale z uwagi na nowy gar ponad 26 litrów postanowiłem szarpnąć się i wczoraj dopadłem do kuchenki, aby bez większych komplikacji uwarzyć piwo proste, a przyjemne. Powstał světlý ležák, czyli wariacja na temat pilsa bohemskiego. Przepis: - 4 kg pilzneńskiego - 0,5 kg karmelowego 30 Zacieranie 13,5 litra. 60 minut 68-64 stopnie. Wygrzew do 75 stopni 10 minut. Filtracja i wysładzanie dodatkowe 14 litrów. Wyszło 21,8 litra 12,6 BLG. Gotowanie z chmielem Angus 11,2 % AA - 25 gram na 60 minut i 20 gram na 10 minut. IBU według Tinsetha wyjdzie 43. Wyszło 18,9 litra o 14,6 BLG. Dodałem wody do 21,6 litra, aby zbić do 12,1 BLG. Po zlaniu do wiadra bez białek i syfów wyszło ostatecznie 20,5 litra. Drożdże Mangrove Jack's Bohemian Lager M84. Zadane wczoraj o 17:15 w temperaturze 13 stopni po wcześniejszym uwodnieniu w 21 stopniach. Ruszyły dziś, gdzieś w okolicy 9 rano, na razie lekko sobie bulkają i się mnożą. Gar zdał egzamin, warzy się w nim bardzo przyjemnie, choć już nie BIAB, bo żaden wór nie jest tak szeroki (mam garnek szerszy, niż wyższy). Wór się jednak przydał tak czy siak, zacier przeniosłem do niego, zanim ustawiłem na fałszywym dnie do wysładzania. Edytowane 24 Listopada 2023 przez Rheged Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 27 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 Uwaga do marcowego - bardzo dobrze wyszło, a drożdże saflager S-189 nadają się bardzo przyzwoicie. Na pewno będę jeszcze na nich warzył, choć sprawdzę różnicę na M89 od Mangrove Jack's, ale już na pierwszy rzut oka te drugie fermentują inaczej - naprawdę burzliwie, tworząc ogromną pianę i są ostro wokalne w porównaniu do wyważonych saflagerów. Jeszcze nie wiem, czy to dobrze, ale inna charakterystyka. Saflager je widelcem i nożem, podczas gdy Mangrove Jack wżera garściami, nie ocierając brody Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 8 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2023 W dniu 27.11.2023 o 15:24, Rheged napisał(a): Na pewno będę jeszcze na nich warzył, choć sprawdzę różnicę na M89 od Mangrove Jack's, ale już na pierwszy rzut oka te drugie fermentują inaczej - naprawdę burzliwie, tworząc ogromną pianę i są ostro wokalne w porównaniu do wyważonych saflagerów Jako, że czeski leżak przeleżał 15 dni i BLG spadło raptem do 4,9 z 12,1 to serdecznie nie polecam Mangrove Jack's Bohemian Lager M84. Oczywiście można rzec, że sam jestem sobie winien, bo zadałem raptem jedną saszetkę, ale według producenta starczy ona na max 23 litry. No to oczywiście nie starczy i odfermentowanie na poziomie 60% to jest żart. Dodatkowo w smaku raczej płasko pomimo tak wyraźnych cukrów finalnych. No cóż, eksperyment był, piwo się wypije, bo tragedii nie ma, ale wcale nie tego oczekiwałem. Wiadro przez 9 dni w 12-13 stopniach, od siódmego dnia fermentacja znacząco ustała, więc dziesiątego dnia podwyższono do 15-16, a trzynastego 18-20. Aktualnie jest 21 stopni i jakaś piana jest, ale bez efektu zbicia BLG. Masakra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 11 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 Update do drożdży Mangrove Jack's Bohemian Lager M84 - ale w smaku naprawdę przyzwoite piwo robią. Tylko, że trzeba ich dwa razy więcej, niż mówi producent, więc cóż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 11 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 Nie wiem skąd wziąłeś, że zalecają 1 saszetkę na 20 l lagera. Wyraźnie piszą, że zalecana ilość to 2 paczki dla lagerów do 12,5°Blg i 4 paczki dla mocniejszych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 12 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2023 15 godzin temu, punix napisał(a): Nie wiem skąd wziąłeś, że zalecają 1 saszetkę na 20 l lagera Z saszetki. Swoją drogą, mogliby do cholery podawać chociaż linka do guida na saszetce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 12 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2023 O, zmienili opis? Kiedyś było tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 13 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2023 (edytowane) 17 godzin temu, punix napisał(a): O, zmienili opis? Potwierdzam, zmienili. Opis z tyłu saszetki wprost mówił o możliwości zadania do brzeczki maksymalnie 23-litrowej 1 saszetki. Edytowane 13 Grudnia 2023 przez Rheged Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się