Jump to content

Ekstrakt kukurydziany


Recommended Posts

Witam  mam pytanie posiadam ekstrat płynny kukurydziany 1,7kg chciałbym go zastosować z piwem z brekwitu mexican cerveza bo pomysł jest taki że może troszkę by nadal smaczku właśnie ten ekstrakt kukurydzianej słodyczy ale już sam nieiwm czy go dodawać czy kupić ekstrat super jasny a ten zostawić może na jakiś inny pomysł  może jakiś ewentualną podpowiedź jak go wykorzystać poprostu szkoda kasy żeby leżał .i jeszcze jedno pytanko związane z tym piwem jak go można troszkę podkręcić żeby zniżył się smakiem do corony  może limonka dodana na cichą sok tylko znowu nie wiem jakie ewentualnie proporcje może ktoś już się bawił eksperymentował,może jakiś dodatkowy chmiel mam citr i zatecki saz ,dajcie jakieś podpowiedzi dzięki pozdrawiam

 

Link to comment
Share on other sites

Ekstrakt kukurydziany nada mniej słodyczy niż jęczmienny.

Jak już musisz zrobić coś podobnego do Corony to użyj kukurydzianego. Chmielu to piwo na oczy za dużo nie widziało, a limonka jak już to tylko do serwowania.

 

Link to comment
Share on other sites

To znaczy że mogę użyć kukurydzianego nie zepsuje to całego brekwita ? Ja wiem że chmielu w oryginale to cheba zapomnieli dodać ale właśnie ja bym chciał to troszkę stuningować na jakiś przyzwoity aromat dlatego pytam o chmiel ja przygotowany mam citra  może to coś zmieni a co do limonki to wcale nieusze dodawać tak ja mówisz tylko do serwowania ,głównie chodziło mi właśnie o ten ekstrat kukurydziany (a do jakich piw albo do czego można go stosować ) bo jak to tylko w nazwie kukurydziany i nie zapisał słodkości kukurydzy to już więcej go nie kupię 

 

Link to comment
Share on other sites

Zapewne masz ekstrakt wes-a kukurydziany. Sam się do niego po woli przymierzam, żeby połączyć go z brewkitem Mex. Cerveza lub Canadian Blond. Wiesz, słodkość jako słodkość to Ci i tak drożdże przerobią, pytanie jaki posmak da taki ekstrakt.

 

Sądzę, że nie zepsuje. Może być ciekawy eksperyment. W piwowarstwie właśnie jest to piękne, że tylko nasza wyobraźnia nas ogranicza odnośnie łączenia dodatków i użycia danych drożdży. Apropo drożdży to z 80% sukcesu oraz dobrze przeprowadzona fermentacja.

 

Ja akurat nie używam drożdży przypiętych do brewkitu. Kupuję sprawdzone dobrych firm i świadomie wybieram szczep który da mi odpowiednie posmaki w danym stylu.

 

Teraz np. nastawiłem coś na wzór Hazy Ipa z przepisu który Ci podrzucam i użyłem drożdży Lallemand Verdant Ipa. Sprawdzone i polecane.

 

I oczywiście jak chcesz chmielić to już Twój wybór jak. Ja chmielę brewkity parząc chmiel w około 75 stopniach, i dodając ten napar do nastawnej brzeczki . A jak dodaję na zimno to robiąc herbatkę z odlanej brzeczki i w niej parząc chmiel. Luzem nie wrzucam. Jak nie masz sprawdzonego sposobu odfiltrowania takiego chmielu to potem są duże trudności z dobrym odfiltrowaniem.

Owsiana Hazzy Ipa.pdf

Edited by Reters
Link to comment
Share on other sites

Chmiel wrzucam do hop stoopera i w tej tubie sobie tam leży potem wyciągam i jak na razie mogę stwierdzić że to działa kupione na all .ex bo unas to jakiś pomyłka cenowa ale działa i jest ok,co do ekstraktu właśnie che zrobić próbę corona z tego napewno nie będzie ale może tak jak gadasz wyjdzie coś ciekawego ,dzięki za przepis szukam.przepisow.zeby skosztować pomysłów co można osiągnąć. Z brekwitow  jeżeli są jeszcze jakieś przepisy to jestem chętny próbować ,a już nie wspomnę o przepisach dla naszych dziewczyn jakieś słodkie typu redsy i te inne

 

Link to comment
Share on other sites

Więc jak sprawdzony sposób to super i tak działaj. To trzymaj ode mnie ten link:

 

https://www.diybeer.com/au/recipes/

 

Dotarłem do nich kilka miesięcy temu też z polecenia. Tak spokojnie ponad 200 przepisów, profesjonalnie zrobionych i do wydrukowania. Ja sobie przetłumaczyłem, bo słabo kumam angielski. Wybrałem około 35 mi pasujących, wydrukuje je i do skoroszytu. Tam też masz filtry jaki styl Cię interesuje itp.

 

Do brewkitów z przepisów nie ma w necie nic lepszego😋

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, Ryzik napisał(a):

To znaczy że mogę użyć kukurydzianego nie zepsuje to całego brekwita

Raczej tak. Corona jest robiona m.in na kukurydzy.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za pomoc w temacie cervezy że słodem kukurydzianym w sobotę biorę się za ten pomysł  na cichej dorzucę jeszcze chmielu citra zobaczę co z tego wyjdzie i oczywiście dam znają czy było warto.Ale mam jeszcze jeden pomysł na piwko ciemne DARK ALE i nie wiem czy używać słodu ciemnego czy jest to obojętne,czy jak dodam słód ciemny może piwko złapać więcej goryczki a nie bardzo chce żeby smakował porterem ,i do tego morduje mnie jeszcze temat czy po wymieszaniu właśnie tego DARK ALE może warto by było dosypać laktozy żeby trosze sobie ewentualnie życie dosłodzić,nie bardzo wiem czy to laktoza zagra z tym i ewentualnie jaka by pasowała ilość na 20l 

Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, Reters napisał(a):

Więc jak sprawdzony sposób to super i tak działaj. To trzymaj ode mnie ten link:

 

https://www.diybeer.com/au/recipes/

 

Dotarłem do nich kilka miesięcy temu też z polecenia. Tak spokojnie ponad 200 przepisów, profesjonalnie zrobionych i do wydrukowania. Ja sobie przetłumaczyłem, bo słabo kumam angielski. Wybrałem około 35 mi pasujących, wydrukuje je i do skoroszytu. Tam też masz filtry jaki styl Cię interesuje itp.

 

Do brewkitów z przepisów nie ma w necie nic lepszego😋

Fajne te przepisy. Przelicze sobie IBU i na zasyp i nie omieszkam skorzystac. Dzieki! Pozdrawiam. Btw. taki jestes wygadany, moze zalozysz bloga (vloga)?

Link to comment
Share on other sites

Tak. Przepisy zarąbiste. Bardzo mi pomogły i pomagają. Tylko troszkę je kalibruje już świadomie apropo ilości czy innych drożdży. Aczkolwiek tam drożdże są dobrze dobrane i różnych firm.

Link to comment
Share on other sites

mam jeszcze jeden pomysł na piwko ciemne DARK ALE i nie wiem czy używać słodu ciemnego czy jest to obojętne,czy jak dodam słód ciemny może piwko złapać więcej goryczki a nie bardzo chce żeby smakował porterem ,i do tego morduje mnie jeszcze temat czy po wymieszaniu właśnie tego DARK ALE może warto by było dosypać laktozy żeby trosze sobie ewentualnie życie dosłodzić,nie bardzo wiem czy to laktoza zagra z tym i ewentualnie jaka by pasowała ilość na 20l 

Link to comment
Share on other sites

Jak nie chcesz smaków palonych dodaj słody ciemnie pozbawione paloności lub zminimalizowane do minimum. Jak:

 

-Pale Chocolate 560-690 EBC Thomas Fawcett,

-Słód pszeniczny czekoladowy 900-1200 EBC Weyermann

-Słód jęczmienny Carafa Special (bez łuski) typ I, II, III 800-1500 EBC Weyermann

-Słód czekoladowy jasny 350-450 Viking Malt (Strzegom)

-Słód karmelowy ciemny 400 i 600 Viking Malt (Strzegom),

-Słód Caraaroma 350-450 Weyermann

 

Z tego co ostatnio czytałem na forum itp. Te słody dają najmniej paloności, lub wcale.

 

Też dopiero się uczę apropo zabrania się za piwa ciemne ale, stouty, portery itp.

 

Laktoza doda takiej "aksamitności" w smaku. Dał bym max 200gr na 20l i zaparzył wybrane słody. Z nich dostaniesz sporą głębię smaku i słodowość, zaleznie od tego ile ich dasz na parzenie. Aczkolwiek jak kolega niżej zauważył, laktoza tylko do nielicznych stylów piwa jak Milk Stout itp.

 

Możesz też dać np. Caramunich III(Monachijski karmelowy) np 500 gr to już będzie dość odczuwalna głębia smaku na 20l brzeczki. Oczywiście do Dark Ale Coopersa ekstrakt słodowy Jasny lub Bursztynówka. Polecam Bruntala, Coopersa  lub Wesa

 

I oczywiście dobrej jakości sprawdzone drożdże. Zależnie co chcesz uzyskać. Jak multum słodkości to sugerował bym np Lallamand Windstor😋

 

 

 

Edited by Reters
Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, Ryzik napisał(a):

mam jeszcze jeden pomysł na piwko ciemne DARK ALE i nie wiem czy używać słodu ciemnego czy jest to obojętne

Jeśli chcesz uzyskać smak i barwę zgodną ze stylem napisanym na puszce to użyj ekstraktu słodowego jasnego.

 

10 minut temu, Ryzik napisał(a):

czy po wymieszaniu właśnie tego DARK ALE może warto by było dosypać laktozy

Laktozą nie dosłodzisz piwa. Co najwyżej zwiększysz pełnię. Dark Ale to lekkie piwo i nie zamulałbym go laktozą.

 

Ogólna rada. Zrób najpierw kilka porządnych piw z brewkitu, bez kombinowania z dodatkami. Łatwiej wyczuć wady w prostym piwie i poprawić proces niż w takim z kilogramem chmielu i dodatków.

 

Jak nauczysz się poprawnie prowadzić fermentację to zacznij kombinować.

 

Link to comment
Share on other sites

Piwa z puchy już zrobiłem kilkanaście nawet Craft Series cheba wszystkie rodzaje kasa masakra jak sobie cenią ja  postawiłem tam i polecam gerlfrutowe,i czekoladowe super smaki ,świąteczne cynamon coś tam ochyda aletrzeba spróbować. Dlatego dawałem z najwyższej półki a jeszcze to już dupę urywa w smaku Zatecki z tej firmy czapki z głów dla mnie mega smak aromat wszystko to co niema Zatecki z biedry i dlatego podjąłem się żeby zacząć coś kombinować. Z smakiem i padł właśnie wybór na cerveza  ale po swojemu nie sklepowe jak będę chcil wypić corone orginal to se kupię ale cheba nie na tym to polega wczoraj postawiłem cerveza z słodem kukurydzianym  potem Chmieleniec na aromat  na zinmo i czekamy dam znają 

Link to comment
Share on other sites

Zacieranie niema czasu na takie próby ale już troszkę czytałem na razie  co można wyrabiać że słowami specjalnymi czyli do moczenia ,jak ktoś ma jakieś sprawdzone smaczne takie receptury na właśnie taka Warkę to chętnie lykne temat 

Link to comment
Share on other sites

41 minut temu, Ryzik napisał(a):

Piwa z puchy już zrobiłem kilkanaście nawet Craft Series cheba wszystkie rodzaje kasa masakra jak sobie cenią ja  postawiłem tam i polecam gerlfrutowe,i czekoladowe super smaki ,świąteczne cynamon coś tam ochyda aletrzeba spróbować. Dlatego dawałem z najwyższej półki a jeszcze to już dupę urywa w smaku Zatecki z tej firmy czapki z głów dla mnie mega smak aromat wszystko to co niema Zatecki z biedry i dlatego podjąłem się żeby zacząć coś kombinować. Z smakiem i padł właśnie wybór na cerveza  ale po swojemu nie sklepowe jak będę chcil wypić corone orginal to se kupię ale cheba nie na tym to polega wczoraj postawiłem cerveza z słodem kukurydzianym  potem Chmieleniec na aromat  na zinmo i czekamy dam znają 

 

39 minut temu, Ryzik napisał(a):

Zacieranie niema czasu na takie próby ale już troszkę czytałem na razie  co można wyrabiać że słowami specjalnymi czyli do moczenia ,jak ktoś ma jakieś sprawdzone smaczne takie receptury na właśnie taka Warkę to chętnie lykne temat 

Strasznie chaotycznie piszesz, czytałem 3 razy i nadal nie wiem o co chodzi

ps nie pisz jednego posta pod drugim

Link to comment
Share on other sites

Wyżej była jakaś dobra rada żeby najpierw zrobić piwa z brekwitu żeby opanować i się nauczyć robię właśnie takie więc grzecznie odpisuje że zrobiłem takich warek już dość dużo nawet głównie Mongrowe Jack's i dlatego pomysł wyszedł żeby zrobić cerveza (corona) na słodzie kukurydzianym teraz już cheba jasno i jednoznacznie napisane takie właśnie wczoraj postawiłem będzie zimne chmielenie citra i galena

Link to comment
Share on other sites

A jeżeli chodzi a piwo z ekstraktu ale używając słodu specjalnego do namaczania to tylko teraz czytam i nabieram wiedzy dlatego piszę że może ktoś bawi się w właśnie takie piwo i może poradzić na co zwraca. Uwagę a może jakieś fajne sprawdzone przepisy własne jestem chętny na takie experymenty i zabawę w smaki piwem teraz już cheba jaśniej napisać się nieda nie trzeba czytać 3razy wystarczy raz aleee ze zrozumieniem:)

Link to comment
Share on other sites

15 minut temu, Ryzik napisał(a):

Wyżej była jakaś dobra rada żeby najpierw zrobić piwa z brekwitu żeby opanować i się nauczyć robię właśnie takie więc grzecznie odpisuje że zrobiłem takich warek już dość dużo nawet głównie Mongrowe Jack's i dlatego pomysł wyszedł żeby zrobić cerveza (corona) na słodzie kukurydzianym teraz już cheba jasno i jednoznacznie napisane takie właśnie wczoraj postawiłem będzie zimne chmielenie citra i galena

 

11 minut temu, Ryzik napisał(a):

A jeżeli chodzi a piwo z ekstraktu ale używając słodu specjalnego do namaczania to tylko teraz czytam i nabieram wiedzy dlatego piszę że może ktoś bawi się w właśnie takie piwo i może poradzić na co zwraca. Uwagę a może jakieś fajne sprawdzone przepisy własne jestem chętny na takie experymenty i zabawę w smaki piwem teraz już cheba jaśniej napisać się nieda nie trzeba czytać 3razy wystarczy raz aleee ze zrozumieniem:)

robiłem na ekstrakcie kukurydzianym jak większość tu piszących jeszcze nie piła żadnego piwa 😛

https://www.facebook.com/photo/?fbid=515598671806706&set=a.515598795140027

ps nie pisz swojego posta pod drugim (edytuj)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.