Frudo Opublikowano 17 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 Posiadam w łazience od dawna nieużywaną baterie prysznicową którą chciałbym wykorzystać do chłodzenia piwa. Niestety jestem kompletnie zielony jeżeli chodzi o hydraulikę. Przeszukałem już to forum i niestety nie udało mi się znaleźć odpowiedzi. Myślałem żeby odłączyć samą słuchawkę prysznicową i do węża podłączyć jakoś rurkę o średnicy 8mm którą już posiadam. Jakiego sprzętu będę potrzebował? Na słuchawce jest napisane 1/3 (?) a gwint (chyba tak się to nazywa) od węża prysznicowego ma 22mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 17 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 A nie 1/2 cala? Taki jest raczej standardowy gwint tych słuchawek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frudo Opublikowano 17 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 13 minutes ago, Szumidło said: A nie 1/2 cala? Taki jest raczej standardowy gwint tych słuchawek... Mierzyłem to tak, jestem zielony w temacie hydrauliki więc w razie co proszę mi naprostować błędy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 17 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 A chłodnica czym zakończona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frudo Opublikowano 17 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 3 minutes ago, INTseed said: A chłodnica czym zakończona? Coś takiego, rurka 8mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 17 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 Na mój gust to standardowa słuchawka i wąż z gwintem 1/2 cala typu: https://www.leroymerlin.pl/armatura-lazienkowa/natryski-hydroterapia/weze-prysznicowe/waz-prysznicowy-chrom-easy-150-200-cm-sensea,p567273,l602.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frudo Opublikowano 17 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 3 minutes ago, Szumidło said: Na mój gust to standardowa słuchawka i wąż z gwintem 1/2 cala typu: https://www.leroymerlin.pl/armatura-lazienkowa/natryski-hydroterapia/weze-prysznicowe/waz-prysznicowy-chrom-easy-150-200-cm-sensea,p567273,l602.html Raczej tak, wziąłem inną słuchawkę którą mam gdzieś tam w domu i też pasuje więc standard, w takim razie co dalej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 17 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 Do węża co masz dokup cybanty aby uszczelnić wąż z drugiej strony to z linku 1/2 i też cybant. Do tego nypel 1/2 i pakuły.https://mrowkaonline.pl/bilgoraj/zlaczki-mosiezne-i-chromowane/39551-koncowka-do-weza-1-2x10-gwint-zew-5901095515125.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frudo Opublikowano 17 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 (edytowane) 15 minutes ago, INTseed said: Do węża co masz dokup cybanty aby uszczelnić wąż z drugiej strony to z linku 1/2 i też cybant. Do tego nypel 1/2 i pakuły. https://mrowkaonline.pl/bilgoraj/zlaczki-mosiezne-i-chromowane/39551-koncowka-do-weza-1-2x10-gwint-zew-5901095515125.html Rozumiem że tak ma wyglądać cała instalacja? Edytowane 17 Października 2023 przez Frudo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 17 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 (edytowane) Poszukaj króciec na wąż 1/2" GZ, który wkręcisz w wąż od słuchawki. Edytowane 17 Października 2023 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 17 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 Ja tam pozbylbym się węża z prysznica i przykręcił szybkozłączkę do węża ogrodowego. Do chłodnicy na scisk jak wyżej. Po skończonej robocie szybko odpinam całości od baterii i git.Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frudo Opublikowano 17 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 6 minutes ago, Drapichrust said: Ja tam pozbylbym się węża z prysznica i przykręcił szybkozłączkę do węża ogrodowego. Do chłodnicy na scisk jak wyżej. Po skończonej robocie szybko odpinam całości od baterii i git. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Gdzie konkretnie ją przykręcić? I czy to nie będzie wymagać dodatkowej przejściówki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frudo Opublikowano 17 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 25 minutes ago, smola said: Poszukaj króciec na wąż 1/2" GZ, który wkręcisz w wąż od słuchawki. Czy takie rozwiązanie wymaga uszczelniania pakułami? Chciałbym żeby w przyszłości dało się uzywać też słuchawki prysznicowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 17 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 5 minut temu, Frudo napisał(a): Czy takie rozwiązanie wymaga uszczelniania pakułami? Nie, może być potrzebna tylko dodatkowa uszczelka, jak będzie krótki gwint na króćcu. Frudo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 17 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 (edytowane) W przypadku tej baterii się to nie sprawdzi, ale tak przy okazji - polecam rozwiązanie jak na załączonym foto do zastosowania na wylewce baterii przy zlewie lub umywalce i innych. Jestem mega zadowolony! Edytowane 17 Października 2023 przez dzejkej DonBeer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frudo Opublikowano 17 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 1 hour ago, dzejkej said: W przypadku tej baterii się to nie sprawdzi, ale tak przy okazji - polecam rozwiązanie jak na załączonym foto do zastosowania na wylewce baterii przy zlewie lub umywalce i innych. Jestem mega zadowolony! Takie coś chyba tylko do wkręcenia? U mnie niestety każda bateria ma gwint na który można tylko coś nakręcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 17 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 (edytowane) 27 minut temu, Frudo napisał(a): Takie coś chyba tylko do wkręcenia To się nie wkręca, tylko zaciska na wylewce, bez ściągania perlatora. Widoczny gwint służy do dopasowania do grubości wylewki Edytowane 17 Października 2023 przez dzejkej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frudo Opublikowano 17 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 22 minutes ago, dzejkej said: To się nie wkręca, tylko zaciska na wylewce, bez ściągania perlatora. Widoczny gwint służy do dopasowania do grubości wylewki Ok już widzę jak to działa, chyba zdecyduję się na takie rozwiązanie, tylko mam jeden problem, rurka 8mm którą posiadam jest za mała na standardową szybkozłączkę do węża ogrodowego. Jak to zredukować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 17 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 11 minut temu, Frudo napisał(a): Jak to zredukować Na rurkę załóż odpowiedni wężyk (na zdjęciu nawet już masz), zacisnij opaską. Na drugim końcu szybkozłączka ogrodowa 1/2 cala powinna podejść na ten wąż (trzeba zmierzyć) Frudo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 17 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 (edytowane) Ten wąż od chłodnicy ma 8 mm? Jeżeli tak to bez kombinacji alpejskich dałbym: https://allegro.pl/oferta/gwint-1-2-cala-do-8-mm-zlacze-zlacza-3cm-3cm-13630208359 zamiast całego tego węża od słuchawki i po temacie... Jak jakaś inna grubość to wpisz na Allegro w wyszukiwarce "gwint X mm do 1/2 cala" - sporo tego jest... Zamiast pakuł można też taśmą uszczelniającą owinąć... Edytowane 17 Października 2023 przez Szumidło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 18 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2023 12 godzin temu, dzejkej napisał(a): W przypadku tej baterii się to nie sprawdzi, ale tak przy okazji - polecam rozwiązanie jak na załączonym foto do zastosowania na wylewce baterii przy zlewie lub umywalce i innych. Jestem mega zadowolony! @Frudo u mnie się sprawdziło rozwiązanie jakie proponuje @dzejkej, spokojnie podpinam pod baterie pod prysznicem lub baterie pod kran przy umywalce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 18 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2023 Zwykla redukcja z castoramy. Pamietaj o uszczelce! Szumidło 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frudo Opublikowano 18 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2023 Dziś byłem w obi i udało mi się skompletować prawie wszystkie części, została mi tylko jedna łamigłówka, jak zredukować szybkozłącze 1/2 cala do mojego wężyka 8mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 18 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2023 Trzeba było kupić kruciec 1/2" na wąż 8mm i nie było by tego pytania. Spróbuj włożyć wąż do gorącej wody, może po rozgrzaniu się podda i go naciągniesz na złączkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi