Jump to content

Coopers DARK ALE


Ryzik

Recommended Posts

Może ktoś doradzi chciałbym zrobić z puszki właśnie to piwko w opisie pisze że jest to lekkie ciemne i tu jest pytanie czy nie jest zbytnio gorzkie bo to ma być dla kobiet wiadomo że lubią bardziej słodkie tyłu karmi czy można czymś dosłodzić ten brekwit może ktoś przerabiał ten temat słodyczy w tym rodzaju piwka ,a może jakiś przepis na ewentualny tuning bardzo bym prosił o jakąś podpowiedź co można dołożyc i w jakich ilościach myślę tu np:o laktozie żeby dodać na cichą ,i na jakim słodzie to robić jasnym ciemnym ,

Link to comment
Share on other sites

Robiłem to piwko dokładnie około roku temu. Ono jest dość goryczkowe jak dasz sam brewkit i ekstrakt płynny oraz drożdże które windują goryczkę w piwie.

 

Co mogę Ci doradzić. Po pierwsze trzymaj taki przepis do Dark Ale Coopersa Stary Brązowy Pies😉

 

Po drugie. Ja teraz zawsze parzę słody do brewkitu i chmielę na ciepło przy nastawie piwa.

 

Z przepisu możesz pominąć np. chmielenie i zaparzyć jakiś słód. W przepisie jest Lihgt Crystal Malt spokojnie możesz zamienić na Caramunich I

 

Jak parzyć itd. Poczytaj o steepingu itp. Laktoza w takim piwie spoko, może być. Oby tylko za mocno go nie "przymuliła" dał bym max 200gr. lub wcale.

 

I podstawa też drożdże, te od brewkitu bym wymienił na inne, zależnie jaki chcesz uzyskać końcowy efekt. Dla przykładu. Lallemand Danstar Windstor dadzą Ci piwo pełniejsze w smaku, podkreślają owocowe akcenty itp. bo mają niskie odfermentowanie, ale już np. Lallemand Nottingham dadzą Ci mocne odfermentowanie i piwo bardziej

czyste w smaku oraz zależnie od dodatków bardziej wytrawne.

 

Opcji jest sporo. Trzeba mieć trochę wiedzy i poczytać, żeby zrobić na prawdę super piwo z brewkitu. Ale da się;)

 

Jak nie chcesz się w to wszystko bawić moja sugestia na piwo "dla kobiet"

 

Dark Ale + Ekstrakt płynny Bruntal Pale Ale 1.7 kg + Drożdże Danstar Windstor lub Safale S-33 ewentualnie jeszcze 200gr laktozy

 

Nastaw 20l max 21l. Powinno wtedy wyjść 11-12 blg

 

Brewkitu i ekstraktu przypadkiem nie gotuj bo nie ma sensu. Ja daję do chłodnej wody tam około 20 stopni i jest git. I jak nie chcesz zbierać gęstwy daj se spokój z przelewaniem na cichą. Szczególnie jak to Twoje pierwsze piwo itp. Dlatego laktozę dajesz na początku do całości. Swoje piwa nastawiam, fermentuję i rozlewam w jednym fermentorze. Są ekstra, klarowne itd.

 

No i podstawa odpowiednia temp. Fermentacji i jej stabilność. W tym przypadku sugeruję Ci 18-20 na burzliwej w środku brzeczki, max 21.

 

Tutaj masz stopień chmielenia brewkitów od Coopersa:

 

Lager = 390 = 28.8
Draught = 420 = 31.0
Dark Ale = 590 = 43.6
Real Ale = 560 = 41.4
Stout = 710 = 52.5
Pale Ale = 340 = 25.1
Mex Cerveza = 270 = 20.0
Can Blonde = 420 = 31.0
English Bitter = 590 = 43.6
Euro Lager = 340 = 25.1
Heritage Lager = 390 = 28.8
IPA = 710 = 52.5
Irish Stout = 560 = 41.4
Aust Bitter = 495 = 36.6
Pilsner = 420 = 31.0
Sparkling Ale = 490 = 36.2
Trad Draught = 420 = 31.0
Wheat Beer = 300 = 22.2

 

Dark Ale 590 czy Ibu 43. Trochę jest. Zresztą mi to się potwierdziło.

 

 

 

Stary Brązowy Pies.pdf

Edited by Reters
Link to comment
Share on other sites

O tym, czy piwo będzie słodkie czy wytrawne decyduje temperatura, w jakiej był zrobiony zacier. W przypadku brewkitów generalnie zrobił to za nas producent - możemy jedynie zdać się na opis produktu... Chmielenie czy drożdże to osobny temat...

Link to comment
Share on other sites

34 minuty temu, Szumidło napisał(a):

O tym, czy piwo będzie słodkie czy wytrawne decyduje temperatura, w jakiej był zrobiony zacier. W przypadku brewkitów generalnie zrobił to za nas producent - możemy jedynie zdać się na opis produktu... Chmielenie czy drożdże to osobny temat...

Zgadza się. Opis dałem rozszerzony, żeby chłopak jako tako wiedział podstawy. Aczkolwiek też tutaj parzenie słodów wiele wnosi nowych posmaków do piw z puch. Ostatnio robiłem kilka testów i mam ciekawe wnioski już na przyszłość.

Edited by Reters
Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, Szumidło napisał(a):

O tym, czy piwo będzie słodkie czy wytrawne decyduje temperatura, w jakiej był zrobiony zacier. W przypadku brewkitów generalnie zrobił to za nas producent - możemy jedynie zdać się na opis produktu... Chmielenie czy drożdże to osobny temat...

Myślisz że producent bawi sie w zacieranie temperaturowe?

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za podpowiedzi spróbuję zrobić tak jak doradzał Reters 

 

Dark Ale + Ekstrakt płynny Bruntal Pale Ale 1.7 kg + Drożdże Danstar Windstor lub Safale S-33 ewentualnie jeszcze 200gr laktozy

  Ale z tego przepisu  też napewno będę próbował  

 

Edited by Ryzik
Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, Ryzik napisał(a):

Ale z tego przepisu czarny pies też napewno będę próbował  

Zwroc tylko uwage, ze tlumaczenie jest maszynowe i wymaga doprecyzowan/ poprawek ręcznych.

Link to comment
Share on other sites

10 godzin temu, Reters napisał(a):

Robiłem to piwko dokładnie około roku temu. Ono jest dość goryczkowe jak dasz sam brewkit i ekstrakt płynny oraz drożdże które windują goryczkę w piwie.

 

Co mogę Ci doradzić. Po pierwsze trzymaj taki przepis do Dark Ale Coopersa Stary Brązowy Pies😉

 

Po drugie. Ja teraz zawsze parzę słody do brewkitu i chmielę na ciepło przy nastawie piwa.

 

Z przepisu możesz pominąć np. chmielenie i zaparzyć jakiś słód. W przepisie jest Lihgt Crystal Malt spokojnie możesz zamienić na Caramunich I

 

Jak parzyć itd. Poczytaj o steepingu itp. Laktoza w takim piwie spoko, może być. Oby tylko za mocno go nie "przymuliła" dał bym max 200gr. lub wcale.

 

I podstawa też drożdże, te od brewkitu bym wymienił na inne, zależnie jaki chcesz uzyskać końcowy efekt. Dla przykładu. Lallemand Danstar Windstor dadzą Ci piwo pełniejsze w smaku, podkreślają owocowe akcenty itp. bo mają niskie odfermentowanie, ale już np. Lallemand Nottingham dadzą Ci mocne odfermentowanie i piwo bardziej

czyste w smaku oraz zależnie od dodatków bardziej wytrawne.

 

Opcji jest sporo. Trzeba mieć trochę wiedzy i poczytać, żeby zrobić na prawdę super piwo z brewkitu. Ale da się;)

 

Jak nie chcesz się w to wszystko bawić moja sugestia na piwo "dla kobiet"

 

Dark Ale + Ekstrakt płynny Bruntal Pale Ale 1.7 kg + Drożdże Danstar Windstor lub Safale S-33 ewentualnie jeszcze 200gr laktozy

 

Nastaw 20l max 21l. Powinno wtedy wyjść 11-12 blg

 

Brewkitu i ekstraktu przypadkiem nie gotuj bo nie ma sensu. Ja daję do chłodnej wody tam około 20 stopni i jest git. I jak nie chcesz zbierać gęstwy daj se spokój z przelewaniem na cichą. Szczególnie jak to Twoje pierwsze piwo itp. Dlatego laktozę dajesz na początku do całości. Swoje piwa nastawiam, fermentuję i rozlewam w jednym fermentorze. Są ekstra, klarowne itd.

 

No i podstawa odpowiednia temp. Fermentacji i jej stabilność. W tym przypadku sugeruję Ci 18-20 na burzliwej w środku brzeczki, max 21.

 

Tutaj masz stopień chmielenia brewkitów od Coopersa:

 

Lager = 390 = 28.8
Draught = 420 = 31.0
Dark Ale = 590 = 43.6
Real Ale = 560 = 41.4
Stout = 710 = 52.5
Pale Ale = 340 = 25.1
Mex Cerveza = 270 = 20.0
Can Blonde = 420 = 31.0
English Bitter = 590 = 43.6
Euro Lager = 340 = 25.1
Heritage Lager = 390 = 28.8
IPA = 710 = 52.5
Irish Stout = 560 = 41.4
Aust Bitter = 495 = 36.6
Pilsner = 420 = 31.0
Sparkling Ale = 490 = 36.2
Trad Draught = 420 = 31.0
Wheat Beer = 300 = 22.2

 

Dark Ale 590 czy Ibu 43. Trochę jest. Zresztą mi to się potwierdziło.

 

 

 

Stary Brązowy Pies.pdf 408.79 kB · 4 pobrania

Podaj linka jak możesz na tą stronę z tymi przepisami chętnie poczytam i zacznę zabawę z warkami 

Link to comment
Share on other sites

Pewnie. Trzymaj:

 

https://www.diybeer.com/au/recipes/

 

Jest w tym momencie 14 stron po 20 przepisów😉

Kilka miesięcy temu odkryłem tą stronę, też z polecenia z forum zagranicznego.

 

Ja akurat mam około 36 przepisów które mi najbardziej pod pasowały i są do różnych styli. Można je wydrukować i sobie zrobić z nich zeszyt.

 

I jak kolega wyżej wspomniał, tłumaczyłem z automatu przez przeglądarkę. Aczkolwiek sądzę, że jest spoko, do zrozumienia. Oczywiście sobie możesz je modyfikować już jak tam chcesz. Ja mam wyrobiony swój system. Np. słody jak parzę, to nie w woreczku tylko luzem a potem odcedzam, przez bardzo gęste sito. Oraz nie chmielę, gotując chmiel, tylko parzę go w około 70-75 stopniach. A na zimno jak chmielę, to nie w woreczek muślinowy, tylko odlewam np 2 l brzeczki do garnka przez kranik, podgrzewam do tak 68 stopni i parzę 30 min. Potem ten wywar chmielowy przez sito do fermentora, delikatnie zgrabnie mieszam i tyle z chmielenia. U mnie zupełnie się nie sprawdziły woreczki muślinowe.

 

I weź pod uwagę, że tam na końcu piszą, żeby dać 2 dropsy na butelkę. Jak dasz na 0,5 l to pozamiatane;) Wiem z doświadczenia;)

 

Oni pewnie to wyliczyli do butelek PET 0,7 l. W 95% sprawdza się po prostu jeden cukierek. On waży od 3.2 do 3.4 gr wtedy masz nagazowanie tak od 2.4 do 2.6 też to wiem z doświadczenia.

 

Wykonałem już sporo piw z tych przepisów i są świetne🙂

 

 

Edited by Reters
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Witam ,została otworzona buteleczka 0,33 piwka cerveza że słodem kukurydzianym wyszło klarowne ładny delikatny kolor ,w smaku super jak jeszcze dłużej sobie odpocznie Będzie bajka teraz robię już kolejne ale że słodem do piw jasnych i na cichą wrzucę skurki limonki myślę że 3szt wystarczy żeby nadać troszkę aromatu 

Link to comment
Share on other sites

Dobrze wiedzieć apropo słodu kukurydzianego. Też zamierzam wykonać to piwko z coopersa Mexican oraz ekstraktu kukurydzianego wes-a. Jakich drożdży użyłeś do fermentacji żeby uzyskać coś na kształt piwa Corona?

Link to comment
Share on other sites

Te które były w oryginale jakoś jeszcze nie bawiłem się z innymi drożdżami bo poprostu nie znam się na tym i jeszcze nie walkowalem tematu drożdży to będzie myślę kolejny etap teraz jak czytałeś może myślę o zcoopersa shout z laktoza i łupinami kakao żeby osiągnąć coś czekoladowego zapodalem temat żeby może jakiś info jak  podać laktozę na cichą i jak zastosować i ile tych łupin kakao czy zagotować i dodać na cichą czy wsypać takie suche 

Link to comment
Share on other sites

Jasne. Poczytaj sobie, bo drożdże to taka podstawa w piwowarstwie domowym. Co do drugiego tematu, podesłałem Ci dwa przepisy na dwa różne piwa i tam dają dodatki o które się pytasz(w innym Twoim poście). Oczywiście można je modyfikować. Swoich piw nie przelewam na cichą bo wszystko robię w jednym fermentorze. Aczkolwiek i tak i tak jest dobrze. Oby nie w tempie turbo przelewać na cichą😉

Link to comment
Share on other sites

Dokładnie tak. Swoje brewkity rozpuszczam w wodzie tak około 20 stopni. Żadnego gotowania. Pisałem tutaj nie raz o tym na forum. Zresztą Coopers też zaleca nie gotować. Aczkolwiek jeszcze jeden myk można zrobić. Bierzesz np. 2 l wody zagotowujesz, dodajesz laktozę czy jakieś inne dodatki. I do tego wrzątku dodajesz brewkit i ekstrak nie chmielony. Pewnie zejdzie tak do około 60 stopni. Do zlewu z zimną wodą i lodem i chłodzenie do temp. jaką chcesz. Też dobry patent w sytuacjach jak coś chcemy odkazić, bo boimy się infekcji.

 

Jednak w 90% stosuję rozpuszczenie brewkitu i ekstraktu nie chmielowego w wodzie o temp. 20 stopni. Dużo łatwiej potem połączyć to z wodą np o temp 11 stopni bo taką mam z ujęcia. Patentów jest dużo. Każdy wybiera jaki mu pasuje. Podstawa zadawać drożdże w dolnych granicach fermentacji i trzymać stabilną  temperaturę podczas burzliwej.

 

Ps: Tylko puchy spryskać Despreyem odkażającym do powierzchni.

Edited by Reters
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.