Skocz do zawartości

PH zacieru a kolor piwa - hefeweizen


paulox81

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem w trakcie fermentacji hefeweizena, zasyp prosty: 

Pilznenski 2,15 kg

Pszeniczny 2,35 kg

 

Zacieranie:

44st C 15 min

67 st C 50 min

 

Podczas zacierania pomiar PH brzeczki, nie pamiętam ile było ale musiałem skorygować więc dodałem 1ml kwasu mlekowego (80%). Po 5 minutach pomiar - cośpadło ale niewiele więc kolejna dawka 1ml, itd po 3 mililitrze PH było 5,5 chciałem zbić do 5,3 więc kolejny 1 ml a potem kolejny 1ml w sumie dodałem razem 5ml do zacieru ale dziwne bo pomimo tego ph i tak nie spałdo poniżej 5,5. Dałem spokój bo ile można lać tego kwasu. Do wody do wysładzania też dodałem 1 ml. Czyli razem brzeczka otrzymała 6ml kwasu.

 

I teraz: po zlaniu brzeczki do fermentora kolor w porządku:

20231104_213522.jpg.dc7ac22601c47641331d12dcec32e0ef.jpg

Po 10 dniach fermentaci:

 

20231114_085632.thumb.jpg.cab4a3f0ac3aefb75a982a51054e773a.jpg

 

Ja rozumiem, że zawieszone drożdże zmieniają kolor ale czy aż tak? Dzisiaj zacząłem chłodzić fermentor, drożdze będą opadać zobaczymy jak wpłynie to na kolor.

Pytanie jednak jest takie: czy zakłądając, że przesadziłem z ilością kwasu mlekowego mogłem wpłynąć na kolor piwa aż do tego stopnia, a jeśli tak to czy brzeczka po gotowaniu i wystudzeniu nie powinna mieć już rozjaśnionego koloru?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze się zastanawiam całkiem luźno, czy przypadkiem w zasypie nie wylądowała niesłodowana pszenica zamiast słodu pszenicznego (może stąd taki jasny kolor), bo strasznie opornie szło zacieranie, inaczej - dużo wolniej niż zwykle. W efekcie udało mi się z tego zasypu uzyskać 20l brzeczki nastawnej o ekstrakcie 11,6 Brix (czylik ok. 11.1 Plato). Czy jeśli zasyp miałby ponad 50% w zasypie niesłodowanej pszenicy to w ogóle udałoby się zatrzeć do takiego poziomu?

 

Zmierzyłem ph próbki piwa (po 10 dniach fermentacji): wyszło 4,5 - czyli jak najbardziej w normie., co by wskazywało, że może jednak nie przesadziłem z zakwaszaniem zacieru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, paulox81 napisał(a):

Czy jeśli zasyp miałby ponad 50% w zasypie niesłodowanej pszenicy to w ogóle udałoby się zatrzeć do takiego poziomu?

Jeśli reszta to pilzneński jak w tym przypadku, to tak.

 

Przecież ten kolor na drugim zdjęciu jest jak najbardziej adekwatny do tego zasypu. Jak już to na pierwszym zdjęciu jest za ciemny. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Tsmolinski napisał(a):

Tak, drożdże w fazie burzliwej rozjaśniają brzeczkę. Odbijają światło po prostu. Nie wiem skąd jesteś, ale jeżeli masz twardą wodę to ona działa jako tzw. bufor tzn neutralizuje kwas do pewnego momentu a potem Ph maleje szybko. Coś jak przeciągnięcie w samolocie.

Woda RO modyfikowana dodatkami

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OK, po wychłodzeniu (aktualnie 9st C) kolor się zaczął trochę zmieniać, z jasnobeżowego w kierunku złotego - czyli to drożdże jak wskazał @Tsmolinski + trochę za niskie BLG nastawne + taki a nie inny zasyp jak wskazał @Oskaliber nadały taki mdły kolor :) to mój pierwszy weizen więc trochę brak doświadczenia :) Oczywiśnie nie zamierzam go klarować. Tak się tylko zastanawiam nad jedną rzeczą - kegowanie - jak poleży ten weizen w kegu - drożdze opadną i po paru szkalankach będę miał kristal weizena - kegujecie tego typu piwo czy raczej lepiej do butelek?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, paulox81 napisał(a):

jak poleży ten weizen w kegu - drożdze opadną i po paru szkalankach będę miał kristal weizena - kegujecie tego typu piwo czy raczej lepiej do butelek?

Keguję  i nie mam kristala 😁

Edytowane przez smola
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, paulox81 napisał(a):

kegowanie - jak poleży ten weizen w kegu - drożdze opadną i po paru szkalankach będę miał kristal weizena - kegujecie tego typu piwo czy raczej lepiej do butelek

u mnie jak poleży w butelkach to mam Kristallweizena. Czasami nawet przed butelkowaniem 🙂

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.