paulox81 Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Jestem w trakcie fermentacji hefeweizena, zasyp prosty: Pilznenski 2,15 kg Pszeniczny 2,35 kg Zacieranie: 44st C 15 min 67 st C 50 min Podczas zacierania pomiar PH brzeczki, nie pamiętam ile było ale musiałem skorygować więc dodałem 1ml kwasu mlekowego (80%). Po 5 minutach pomiar - cośpadło ale niewiele więc kolejna dawka 1ml, itd po 3 mililitrze PH było 5,5 chciałem zbić do 5,3 więc kolejny 1 ml a potem kolejny 1ml w sumie dodałem razem 5ml do zacieru ale dziwne bo pomimo tego ph i tak nie spałdo poniżej 5,5. Dałem spokój bo ile można lać tego kwasu. Do wody do wysładzania też dodałem 1 ml. Czyli razem brzeczka otrzymała 6ml kwasu. I teraz: po zlaniu brzeczki do fermentora kolor w porządku: Po 10 dniach fermentaci: Ja rozumiem, że zawieszone drożdże zmieniają kolor ale czy aż tak? Dzisiaj zacząłem chłodzić fermentor, drożdze będą opadać zobaczymy jak wpłynie to na kolor. Pytanie jednak jest takie: czy zakłądając, że przesadziłem z ilością kwasu mlekowego mogłem wpłynąć na kolor piwa aż do tego stopnia, a jeśli tak to czy brzeczka po gotowaniu i wystudzeniu nie powinna mieć już rozjaśnionego koloru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Normalny kolor brzeczki. paulox81 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 14 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 3 minuty temu, smola napisał(a): Normalny kolor brzeczki. Ok, dzięki, niestety zdjęcie tego nie oddaje, w rzeczywistości jest bardziej blade, takie jasnobeżowe, zobaczymy co będzie jak trochę drożdże osiądą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Bez zmiany ph też się zmieni kolor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 14 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Jeszcze się zastanawiam całkiem luźno, czy przypadkiem w zasypie nie wylądowała niesłodowana pszenica zamiast słodu pszenicznego (może stąd taki jasny kolor), bo strasznie opornie szło zacieranie, inaczej - dużo wolniej niż zwykle. W efekcie udało mi się z tego zasypu uzyskać 20l brzeczki nastawnej o ekstrakcie 11,6 Brix (czylik ok. 11.1 Plato). Czy jeśli zasyp miałby ponad 50% w zasypie niesłodowanej pszenicy to w ogóle udałoby się zatrzeć do takiego poziomu? Zmierzyłem ph próbki piwa (po 10 dniach fermentacji): wyszło 4,5 - czyli jak najbardziej w normie., co by wskazywało, że może jednak nie przesadziłem z zakwaszaniem zacieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 7 godzin temu, paulox81 napisał(a): Czy jeśli zasyp miałby ponad 50% w zasypie niesłodowanej pszenicy to w ogóle udałoby się zatrzeć do takiego poziomu? Jeśli reszta to pilzneński jak w tym przypadku, to tak. Przecież ten kolor na drugim zdjęciu jest jak najbardziej adekwatny do tego zasypu. Jak już to na pierwszym zdjęciu jest za ciemny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsmolinski Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Tak, drożdże w fazie burzliwej rozjaśniają brzeczkę. Odbijają światło po prostu. Nie wiem skąd jesteś, ale jeżeli masz twardą wodę to ona działa jako tzw. bufor tzn neutralizuje kwas do pewnego momentu a potem Ph maleje szybko. Coś jak przeciągnięcie w samolocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 14 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Godzinę temu, Tsmolinski napisał(a): Tak, drożdże w fazie burzliwej rozjaśniają brzeczkę. Odbijają światło po prostu. Nie wiem skąd jesteś, ale jeżeli masz twardą wodę to ona działa jako tzw. bufor tzn neutralizuje kwas do pewnego momentu a potem Ph maleje szybko. Coś jak przeciągnięcie w samolocie. Woda RO modyfikowana dodatkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 14 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 1 godzinę temu, Oskaliber napisał(a): Przecież ten kolor na drugim zdjęciu jest jak najbardziej adekwatny do tego zasypu. Jak już to na pierwszym zdjęciu jest za ciemny. Tak na zdjęciu tak, ale w rzeczywistosci to jest duzo bledszy tzki jasny beż. Tu widac bardziej rzeczywisty kolor: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 15 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 OK, po wychłodzeniu (aktualnie 9st C) kolor się zaczął trochę zmieniać, z jasnobeżowego w kierunku złotego - czyli to drożdże jak wskazał @Tsmolinski + trochę za niskie BLG nastawne + taki a nie inny zasyp jak wskazał @Oskaliber nadały taki mdły kolor to mój pierwszy weizen więc trochę brak doświadczenia Oczywiśnie nie zamierzam go klarować. Tak się tylko zastanawiam nad jedną rzeczą - kegowanie - jak poleży ten weizen w kegu - drożdze opadną i po paru szkalankach będę miał kristal weizena - kegujecie tego typu piwo czy raczej lepiej do butelek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 (edytowane) 3 godziny temu, paulox81 napisał(a): jak poleży ten weizen w kegu - drożdze opadną i po paru szkalankach będę miał kristal weizena - kegujecie tego typu piwo czy raczej lepiej do butelek? Keguję i nie mam kristala 😁 Edytowane 15 Listopada 2023 przez smola paulox81 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 4 godziny temu, paulox81 napisał(a): kegowanie - jak poleży ten weizen w kegu - drożdze opadną i po paru szkalankach będę miał kristal weizena - kegujecie tego typu piwo czy raczej lepiej do butelek u mnie jak poleży w butelkach to mam Kristallweizena. Czasami nawet przed butelkowaniem 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 W butelkach zgadza się, jak poleży. Keg schodzi w ciągu miesiąca do dwóch i jeszcze mi się nie zdarzyło, by do szklanki nalał się kristall. Wyszynk przez pygmy i kegi stoją w pokojowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 15 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 1 minutę temu, smola napisał(a): W butelkach zgadza się, jak poleży. Keg schodzi w ciągu miesiąca do dwóch i jeszcze mi się nie zdarzyło, by do szklanki nalał się kristall. Wyszynk przez pygmy i kegi stoją w pokojowej. No temperatura ma znaczenie, im nizej tym osiadanie szybsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 15 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 4 minuty temu, wizi napisał(a): u mnie jak poleży w butelkach to mam Kristallweizena. Czasami nawet przed butelkowaniem 🙂 Heh, to najwyzej będzie pół kega hefe a reszta krystal 😀 zawsze jakies urozmaicenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 Weizena zdecydowanie warto kegować, lepiej zachowa świeżość. To jak szybko się wyklaruje zależy też mocno od szczepu drożdży. Ale to i tak jest styl do szybkiego spijania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się