Skocz do zawartości

piwa bezglutenowe


Wiktor

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 11.04.2020 o 20:07, jurksik napisał:

Witam i czy udało się komuś zrobić piwko ze zbóż nie zawierających glutenu ??:) będę stałym klientem ;) Nr koma 513514584

Pewex, warzę od sierpnia bezglutenowe :) na koncie - 3 wersje Pale Ale, pszeniczne, wędzony RIS, witbier, coffee stout i właśnie fermentuj się Rye Wine :) 
ale z użyciem Clarexa :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 19.04.2020 o 08:43, jurksik napisał:

Tylko ja nie jestem bezglutenowcem tylko jestem mega uczólony na zboże żyto, jęczmień i pszenica owies też odpada :((( nie chodzi o zawartość glutenu tylko całkowite wyeliminowanie tych zbóż ;) tragedia nie ? :)

a no to gorzej, moja żona ma celiakię, więc może je pić. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Szukajac informacji na temat warzenia piw bezglutenowych trafilam tutaj... Jako doswiadczony w blednym diagnozowaniu pacjent, chcialam delikatnie zwrocic uwage, ze swego czasu w Polsce wszystkich z nietolerancja lub alergia na gluten lub zboza diagnozowano jako chorych na celiakie. Mnie oczywisie rowniez. Na szczescie jako przedstawiciel sluzby zdrowia, mialam dostep do badan genetycznych za niska cene i to zaraz jak tylko byly mozliwe. Nie mam celiakii - mam alergie na pszenice i kukurydze - ktorej mnostwo w bezglutenowych produktach jak i skrobii pszenicznej bezglutenowej (!). Zaczelam robic piwo, czytac, szukac... i teoretycznie nawet piwo na slodach jeczmiennych (rowniez i z dodatkiem pszenicznych) moga miec niewielka ilosc glutenu, nawet komercyjne piwa jak Grolsh i inne 'skunksy; chyba tez Tyskie maja zawartosc glutenu ponizej 20 ppm, co teoretycznie czyni je bezglutenowymi. Warto zrobic badanie genetyczne, jesli jest negatywne - alergologiczne, bo moze oznaczac, ze osoba spokojnie moze pic piwo (i wykluczyc tylko jedno zboze z diety a nie 4),a zwlaszcza wlasnej produkcji.... chyba ze jest to bardzo silna alergia - zboza moga byc zanieczyszczone innymi ziarnami itd....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dokladnie. A to opracowanie o glyphosacie tez czytalam. Tak samo jest teoria o probiotykach i obrobce zboz, tak jak wspomniales odbudowa flory bakteryjnej moze uleczyc, takze z alergii i niedoborow odpornosciowych. Tak samo jak zarazenie pewnymi nicieniam ?

 Chyba we Francji przeprowadzono badanie na osobach ze zdiagnozowana celiakia (przeciwciala +++, zanik kosmkow jelitowych, objawy ze strony ukl. pokarmowego) - poddano make pszenna dzialaniu kwasu mlekowego (chyba ?) przez 12 godzin, wlasciwie to zaczyn na chleb. Po konsumpcji swiezego, pszenicznego chleba objawy wystapily tylko u kilku osob, tak samo jak p-m przeciwcial. Niestety badanie przeprowadzono na bardzo malej grupie ludzi. Nie uznano ich za wartosciowe. Jest mnostwo teorii na temat celiakii i nietolerancji oraz alergii - nie tylko na zboza. Niestety trudno znalezc na tyle odwaznego immunologa, ktory wszystko to by przeanalizowal, WYSLUCHAL PACJENTA i wprowadzil zmiany....

Piwa z innych ziaren jak sorgo, kukurydza, ryz, przez niektorych nazywane 'produktem piwopodobnym' niestety rozni sie znacznie od innych piw, co sklonilo mnie tez do rozpoczecia produkcji. Nie mowiac o dostepnosci slodow.

No i moda na diete bezglutenowa. W kraju w ktorym mieszkam, uwaza sie to za diete dobra na cere, migrene, odchudzajaca - takie wnioski tez wyciagaja tutejsze otyle kobiety widzac mnie. Jako, ze moja waga jest bardzo stabilna,  pytaja o diete i takie tam pierdoly i wniosek zawsze ten sam 'musze tez przerzucic sie na diete bezglutenowa, moze wreszcie schudne...', fakt ze jem kilka kilogramow warzyw i owocow, wysokoblonnikowe produkty i wszystko przygotowuje sama  jakos im umyka. Trudno wyjasnic ludziom ze pszenica jest jednym z bardziej odzywczych zboz, roznica tylko polega na jej pochodzeniu i czy uzywa sie jej jako panierki do oblanych tlyszczem skrzydelek czy piecze pelnoziarnisty, wysoko blonnikowy chleb czy nalesniki....

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Cześć, chciałabym zrobić piwo bezglutenowe w domu, ale nie bardzo wiem, czy da się takie w ogóle stworzyć w warunkach domowych. Znalazłam recepturę na słodzie gryczanym, ale z tego co widzę nie jest dostępny w żadnym sklepie internetowym. Czy ktoś z was robił takie piwo? Czy prócz gryki są jeszcze inne słody bezglutenowe? Gdzie je dostać? Czy robiliście piwo na słodzie jęczmiennym i później pozbyliście się za pomocą enzymów glutenu, czy tak w ogóle w domu da się skutecznie? 

Daria

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A może piwo z kukurydzy lub ryżu? Są ekstrakty kukurydziane, albo można zatrzeć kukurydzę lub ryż z dodatkiem amylaz. Nigdy nie robiłem, nie piłem, nie wiem, czy to ciągle będzie "piwo", ale kukurydza oraz ryż nie zawierają glutenu :)

Edytowane przez Mlody_BROniar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Jak już wypłynął temat.

W mejlingach dostałem ostatnio gwiazdkowe przypomnienie o książce: https://www.brewerspublications.com/products/gluten-free-brewing-techniques-processes-and-ingredients-for-crafting-flavorful-beer

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Na jednym z blogów (podcastów?) trafiłem dzisiaj na audycję o bezglutenowym 2022 i 2023 roku razem z odnośnikami do kilku receptur. Dwa wcześniejsze nagrania także dotyczą gluten free i związane są z premierą i promocja książki linkowanej powyżej.

Smacznego!

https://zerotolerancegf.podbean.com/e/gluten-free-brewing-2022-year-in-review-and-2023-looking-forward/

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.