cheezyman Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Witam ,mam pytanie. Uwarzylem pierwsze piwo z ekstraktu. 12 blg Apa, ok 11 l bo nie chciałem na początek dużej warki. Po dwóch tygodniach fermentacji zmierzyłem blg i wyszło ok 2. Zadowolony że ładnie odfermetowalo dosypalem do fermentora sporo amerykańskich chmieli na zimno. Ok 100 g , ( nie przelewalem na cichą). Po tygodniu przelałem piwo do drugiego fermentora przez sitko żeby pozbyć się chmielu ( wężyk z pończochą mi się zatykał więc z braku laku wybrałem sito). Chciałem rozlewać ale po zmierzeniu blg nagle wyszło 5. Czy ten wynik jest związany z tym że wzrosła gęstość przez pył z chmielu który mimo sitka się przedostał ? Do tego piwo jest lekko gazowane. Czy można takie piwo butelkować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Czym mierzysz? Czy pomiary były w takich samych temperaturach? Nie wydaje mi się, żeby chmiel mógł zaburzyć aż tak odczyt. Raczej jest to efekt właśnie nagazowania próbki. Musisz ja zmierzyć odgazowana Do refermentacji używa się kalkulatorów, które uwzględniają nagazowanie piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davccio Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Witam. Jeżeli chcesz chmielic na zimno to rób to cichej. Drożdże oblepiają chmiel przez co nie ma takiego efektu jaki powinien być. Pończocha przy filtrowaniu jest najlepsza gdyż sitko ma dużo większe otwory i jest dużo drobinek chmielu i piwo mocniej się gazuje ale spokojnie nie powstaną przez to granaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cheezyman Opublikowano 26 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Mierzyłem zwykłym cukromierzem. Temperatura była taka sama, pobierałem piwo z piwnicy do szklanki i potem mierzyłem w kuchni. Mam jeszcze jedno pytanie , czytałem że do refermetacji dać 3 g glukozy. Podobno to ok pół łyżeczki. Chciałem sprawdzić czy waga dobrze mierzy ( taka zwykła jubilerska ) i na wadze po wsypaniu 3 g było tego zdecydowanie więcej . Powiedziałbym że raczej płaska łyżka. Teraz nie wiem ile wsypać tym bardziej że piwo jest już lekko nagazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Sprawdź spławik na czystej wodzie, może przesunęła się skala w środku? Do wyliczenia nagazowania najlepiej użyć kalkulatora, np. https://brewness.com/calculator/pl/carbonation Szumidło 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 (edytowane) 9 minut temu, cheezyman napisał(a): Mam jeszcze jedno pytanie , czytałem że do refermetacji dać 3 g glukozy. Podobno to ok pół łyżeczki. Chciałem sprawdzić czy waga dobrze mierzy ( taka zwykła jubilerska ) i na wadze po wsypaniu 3 g było tego zdecydowanie więcej . Powiedziałbym że raczej płaska łyżka. Teraz nie wiem ile wsypać tym bardziej że piwo jest już lekko nagazowane. Moim zdaniem wygodniejsze jest dodawanie do piwa syropu glukozowego. Jakoś sypanie do butelki mnie nigdy nie przekonało. A jak obliczyć cukier podał wyżej @punix. Edytowane 26 Listopada 2023 przez korzen16 Szumidło 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cheezyman Opublikowano 26 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Wlałem wodę z kranu do cukromierza. Wynik wyszedł 3 blg ,rozumiem że powinien wyjść 0 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 (edytowane) Po fermentacji piwo jest częściowo nagazowane - to normalne. W 0,5 l wody rozpuść tyle glukozy co potrzeba wg. kalkulatora i dolej przed rozlewem - będziesz mieć dobrze rozłożoną ilość na wszystkie butelki, a tak to gdzieś dasz więcej, gdzieś mniej... Cukromierze sa skalibrowane na konkretną temperaturę, ale jeżeli nie dosypywałeś do wody cukru to chyba coś nie teges... Edytowane 26 Listopada 2023 przez Szumidło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 1 minutę temu, cheezyman napisał(a): Wlałem wodę z kranu do cukromierza. Wynik wyszedł 3 blg ,rozumiem że powinien wyjść 0 ? Tak, powinno wyjść 0. Być może między pierwszym pomiarem a późniejszym skala się przesunęła i stąd rozbieżności - częste zjawisko w tanich spławikach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 2 minuty temu, cheezyman napisał(a): Wlałem wodę z kranu do cukromierza. Wynik wyszedł 3 blg ,rozumiem że powinien wyjść 0 ? Tak, w wodzie o tej 20°C powinno być 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 6 minut temu, cheezyman napisał(a): Wlałem wodę z kranu do cukromierza. Wynik wyszedł 3 blg ,rozumiem że powinien wyjść 0 ? Czyli zawyża o 3. To by tłumaczyło rozbieżność 2 vs 5 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cheezyman Opublikowano 26 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Powtórzyłem pomiar jeszcze 2 razy (z wodą) za każdym razem było ok 3blg, także to by wszystko tłumaczyło. Chyba pozostaje kupić lepszy cukromierz. Dziękuję wszystkim za pomoc, to moja pierwsza styczność z jakimkolwiek forum ,nie tylko o piwie także jestem pozytywnie zaskoczony że tyle osób tak szybko i merytorycznie odpowiedziało 🙂 Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 6 minut temu, cheezyman napisał(a): Dziękuję wszystkim za pomoc, to moja pierwsza styczność z jakimkolwiek forum ,nie tylko o piwie także jestem pozytywnie zaskoczony że tyle osób tak szybko i merytorycznie odpowiedziało 🙂 Bo to wyjątkowe forum😁 Reters, Szumidło, cheezyman i 1 inny 1 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 9 minut temu, cheezyman napisał(a): Chyba pozostaje kupić lepszy cukromierz. Pomyśl o refraktometrze. Długo zwlekałem, bo uważałem, że spławik wystarczy. Odkąd kupiłem - inny świat 😉 cheezyman 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Polecisz jaki jest sprawdzony i dokładny? Może być przez link🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Na potrzeby domowe każdy będzie dobry - trzeba tylko zwrócić uwagę, żeby by wyskalowany w stopniach Brix. Do większości piw lepszy będzie też ze skalą 0-32, łatwiej odczytać wynik niż przy szerszym zakresie. Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 1 minutę temu, punix napisał(a): ze skalą 0-32 Dokładnie. Kupiłem taki: https://allegro.pl/oferta/refraktometr-cukromierz-miernik-wina-piwa-brix-32-13385726581 Jak dobrze poszukasz, to znajdziesz taniej. Także na Ali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Dzięki:) A już po fermentacji jak jest alkohol w brzeczce i tym urządzeniem zmierzymy blg, to jak to obliczyć by wskazanie blg było prawidłowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 (edytowane) Musisz znać BLG początkowe i skorzystać z kalkulatora w necie lub apce. W obecności alkoholu spławik zaniża. Refraktometr zawyża i to znacznie. Edytowane 26 Listopada 2023 przez dzejkej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Kumam. Dzięki🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się