Jump to content

Chmielenie na zimno a gęstość brzeczki


Recommended Posts

Witam ,mam pytanie. 

Uwarzylem pierwsze piwo z ekstraktu. 

12 blg Apa, ok 11 l bo nie chciałem na początek dużej warki.

Po dwóch tygodniach fermentacji zmierzyłem blg i wyszło ok 2. 

Zadowolony że ładnie odfermetowalo dosypalem do fermentora sporo amerykańskich chmieli na zimno. Ok 100 g , ( nie przelewalem na cichą). Po tygodniu przelałem piwo do drugiego fermentora przez sitko żeby pozbyć się chmielu ( wężyk z pończochą mi się zatykał więc z braku laku wybrałem sito). Chciałem rozlewać ale po zmierzeniu blg nagle wyszło 5. Czy ten wynik jest związany z tym że wzrosła gęstość przez pył z chmielu który mimo sitka się przedostał ? Do tego piwo jest lekko gazowane. Czy można takie piwo butelkować ?

Link to comment
Share on other sites

Czym mierzysz? Czy pomiary były w takich samych temperaturach? Nie wydaje mi się, żeby chmiel mógł zaburzyć aż tak odczyt. Raczej jest to efekt właśnie nagazowania próbki. Musisz ja zmierzyć odgazowana

Do refermentacji używa się kalkulatorów, które uwzględniają nagazowanie piwa. 

Link to comment
Share on other sites

Witam. Jeżeli chcesz chmielic na zimno to rób to cichej. Drożdże oblepiają chmiel przez co nie ma takiego efektu jaki powinien być. Pończocha przy filtrowaniu jest najlepsza gdyż sitko ma dużo większe otwory i jest dużo drobinek chmielu i piwo mocniej się gazuje ale spokojnie nie powstaną przez to granaty.

Link to comment
Share on other sites

Mierzyłem zwykłym cukromierzem. Temperatura była taka sama, pobierałem piwo z piwnicy do szklanki i potem mierzyłem w kuchni. Mam jeszcze jedno pytanie , czytałem że do refermetacji dać 3 g glukozy. Podobno to ok pół łyżeczki. Chciałem sprawdzić czy waga dobrze mierzy ( taka zwykła jubilerska ) i na wadze po wsypaniu 3 g było tego zdecydowanie więcej . Powiedziałbym że raczej płaska łyżka. Teraz nie wiem ile wsypać tym bardziej że piwo jest już lekko nagazowane.

Link to comment
Share on other sites

9 minut temu, cheezyman napisał(a):

Mam jeszcze jedno pytanie , czytałem że do refermetacji dać 3 g glukozy. Podobno to ok pół łyżeczki. Chciałem sprawdzić czy waga dobrze mierzy ( taka zwykła jubilerska ) i na wadze po wsypaniu 3 g było tego zdecydowanie więcej . Powiedziałbym że raczej płaska łyżka. Teraz nie wiem ile wsypać tym bardziej że piwo jest już lekko nagazowane.

Moim zdaniem wygodniejsze jest dodawanie do piwa syropu glukozowego. Jakoś sypanie do butelki mnie nigdy nie przekonało. A jak obliczyć cukier podał wyżej @punix

Edited by korzen16
Link to comment
Share on other sites

Po fermentacji piwo jest częściowo nagazowane - to normalne. W 0,5 l wody rozpuść tyle glukozy co potrzeba wg. kalkulatora i dolej przed rozlewem - będziesz mieć dobrze rozłożoną ilość na wszystkie butelki, a tak to gdzieś dasz więcej, gdzieś mniej...

 

Cukromierze sa skalibrowane na konkretną temperaturę, ale jeżeli nie dosypywałeś do wody cukru to chyba coś nie teges...

Edited by Szumidło
Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, cheezyman napisał(a):

Wlałem wodę z kranu do cukromierza. Wynik wyszedł 3 blg ,rozumiem że powinien wyjść 0 ?

Tak, powinno wyjść 0. Być może między pierwszym pomiarem a późniejszym skala się przesunęła i stąd rozbieżności - częste zjawisko w tanich spławikach.

Link to comment
Share on other sites

Powtórzyłem pomiar jeszcze 2 razy (z wodą) za każdym razem było ok 3blg, także to by wszystko tłumaczyło. Chyba pozostaje kupić lepszy cukromierz. Dziękuję wszystkim za pomoc, to moja pierwsza styczność z jakimkolwiek forum ,nie tylko o piwie także jestem pozytywnie zaskoczony że tyle osób tak szybko i merytorycznie odpowiedziało 🙂

Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, cheezyman napisał(a):

Dziękuję wszystkim za pomoc, to moja pierwsza styczność z jakimkolwiek forum ,nie tylko o piwie także jestem pozytywnie zaskoczony że tyle osób tak szybko i merytorycznie odpowiedziało 🙂

Bo to wyjątkowe forum😁

Link to comment
Share on other sites

Na potrzeby domowe każdy będzie dobry - trzeba tylko zwrócić uwagę, żeby by wyskalowany w stopniach Brix.

Do większości piw lepszy będzie też ze skalą 0-32, łatwiej odczytać wynik niż przy szerszym zakresie.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.