Mateoo Opublikowano 10 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 (edytowane) Witam. Mija półtora tygodnia od kiedy zabutelkowałem piwa. Robiłem z brewkitu z drożdżami SafLager 189. Wziałem dzisiaj jedno piwo na spróbowanie i ogólnie wyglądało spoko dopóki nie zacząłem ruszać butelką, wtedy z dna się podniosły chyba drożdże ale wyglądały jak takie białe pływające gluty. Dodam, że jak się to wstrząśnie to ono się po prostu rozpuszcza z łatwością i nie jest to nic "trwałego" jak prawdziwy glut. Spróbowałem jedno piwo nalewając sobie nie ruszając dna i w smaku jest ok. Myślicie, że to piwo jest zepsute? Czy może jest ok i powinienem potrząsać butelkami przed nalaniem do szklaneczki? Jak potrzeba to zrobie zdjęcie. Edytowane 10 Grudnia 2023 przez Mateoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 10 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 Z opisu wygląda, że to po prostu osad drożdżowy. Powinien stać się bardziej zbity, gdy piwo poleży dłużej w butelkach. Najczęściej nalewa się ostrożnie, zostawiając osad na dnie, ale oczywiście nikt nie broni potrząsnąć butelką i wypić z osadem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoo Opublikowano 10 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 (edytowane) No ok ale ja też wlałem do piwo oprócz butelek do party kegów a tam pompka zasysa z dna więc lepiej będzie chyba wstrząsnąć przed rozlewaniem co? Czy jak ten osad stwardnieje to nie będzie go zasysać? Piwo zamierzam podawać gościom na święta. Edytowane 10 Grudnia 2023 przez Mateoo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 10 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 Zrób zdjęcia tych glutów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 10 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 Jak zasysa od dołu to może dobrze. Drożdże polecą pierwsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 11 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 Dokładnie - jak schłodzisz to pierwsze polecą drożdże a później masz do końca klarowne piwo jeśli zostało dobrze przygotowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się