Skocz do zawartości

Dolna fermentacja piwa


Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie? Schłodziłem brzeczke po warzeniu do 30 stopni wyniosłem na balkon by schłodzić ją do ok 20 stopni by zadać drożdze dodałem drożdze i jak się potem okazało tem na balkonie spadła do ok 10 stopni wyjechałem na wyjazd weekendowy wróciłem i sprawdzilem że nic się nie dzieje po tych 2 dniach . Czy jak wyniosę fermentor do mieszkania gdzie jest 21 stopni to fermentacje da się jeszcze uratować jak podniosę temperature

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, gmyru86 napisał(a):

gozdawa german lager w35  13blg  drożdze są użyte powtórnie leżały w lodówce nie dawały oznak zepsucia

Jak najbardziej do odratowania.. tylko nie możesz przenosić ich do 21 stopni bo to przecież drożdże lagerowe. Musisz dla nich znaleźć temperaturę 12-14 stopni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

51 minut temu, gmyru86 napisał(a):

ino wystartują w tem pokojowej to przeniose do tem 13 stopni na balkon w specjalnym pokrowcu termicznym

Tylko je tym uśpisz. Jak masz na balkonie 13C to powinny same ruszyc

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.