patryg4 Opublikowano 20 Lutego Udostępnij Opublikowano 20 Lutego (edytowane) Czołem. Jestem świeżym piwowarem domowym. Sugerując się kolegami "po fachu" postanowiłem dokumentować swoje warki. #1 Ordinary Bitter - 30.01.2024 #2 Niskoalkoholowy Dry Stout - 13.02.2024 #3 Niskoalkoholowy Wheat Stout - 15.02.2024 #4 Micro Black IPA - 20.02.2024 (5L, 10 BLG, ~3.8% alk.) Edytowane 21 Lutego przez patryg4 zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryg4 Opublikowano 20 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego #1 Ordinary Bitter - 30.01.2024 (10L, 9 BLG, ~3.3% alk.) Zasyp: 1050 g - Viking Malt Pale Ale 250 g - Viking Malt Karmel 150 250 g - Płatki owsiane Chmiele: 6 g - Marynka 7% AA (Gotowanie, 60 min) 6 g - Iunga 10% AA (Gotowanie, 60 min) 10 g - Iunga 10% AA (Aromat, 75 °C, 120 min) Drożdże: 7 g - Dr. Oetker Instant, uwodnione, zadane w 22 °C (nie miałem akurat dedykowanych drożdży piwowarskich, ale patrząc na to że to ten sam szczep to dają radę) Inne: 45 g - cukier biały do refermentacji w butelce 2 g - żelatyna spożywcza do klarowania Zacieranie: 1. 70 °C, 45 min 2. 75 °C, 5 min Filtracja i wysładzanie: Wiadro z wężykiem z oplotu, bezproblemowo. Gotowanie: 60 minut Fermentacja: 1. 5 dni w 20 °C 2. Zlanie do drugiego fermentora, dodanie cukru do refermentacji oraz żelatyny do klarowania, odstawienie do lodówki 7 °C na parę godzin. 3. Rozlew do butelek, 10 dni w 18 °C 4. Otwarcie butelki celem kontroli nagazowania - OK, odstawienie butelek do lodówki 7 °C. Po dniu w lodówce piwo było niemal idealnie klarowne, osad zbity na dnie butelek. Piwo wyszło w aromacie lekko estrowe, wyczuwalne nuty owocowe oraz lekki karmel. W smaku słodowość z goryczkową kontrą, posmaki i aromaty chmielowe niemal niewyczuwalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 20 Lutego Udostępnij Opublikowano 20 Lutego Z tymi drożdżami to nie tak, że to ten sam szczep. Sacch.cerevisiae to cała wielka rodzina. Piekarnicze na pewno potrafią dać jakieś piwo ale charakterystyk drożdży brytyjskich to one nie wnoszą. Drugie nie wiem jak sprawdziło Ci się dodawanie jednoczesne cukru i żelatyny, ale na czuja (bo nie korzystałem z żelatyny nigdy) najpierw żelatyna a tuz przed rozlewem cukier. Powodzenia w warzeniu i dokumentowaniu warzenia! patryg4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 20 Lutego Udostępnij Opublikowano 20 Lutego Kolega potężnie wędkuje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryg4 Opublikowano 20 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 23 minuty temu, zasada napisał(a): Z tymi drożdżami to nie tak, że to ten sam szczep. Sacch.cerevisiae to cała wielka rodzina. Piekarnicze na pewno potrafią dać jakieś piwo ale charakterystyk drożdży brytyjskich to one nie wnoszą. Tak, wiem dokładnie o tym. Chodziło mi wyłącznie że to S. cerevisiae i są w stanie odfermentować brzeczkę tak jak drożdze dedykowane. 26 minut temu, zasada napisał(a): Drugie nie wiem jak sprawdziło Ci się dodawanie jednoczesne cukru i żelatyny, ale na czuja (bo nie korzystałem z żelatyny nigdy) najpierw żelatyna a tuz przed rozlewem cukier. Nie było problemu, piwo normalnie się nagazowało i sklarowało, cały syf opadł tworząć mniejsze i większe skupiska na dnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryg4 Opublikowano 20 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego (edytowane) #2 Niskoalkoholowy Dry Stout - 13.02.2024 (5L, 6 BLG, ~1.0% alk.) Zasyp: 140 g - Viking Malt Pale Ale 70 g - Viking Malt Karmel 150 70 g - Viking Malt Czekoladowy Jasny 70 g - Viking Malt Czekoladowy Ciemny 70 g - Płatki owsiane Chmiele: 7 g - Marynka 7% AA (Gotowanie, 50 min) Drożdże: 3.5 g - Safbrew S-33, uwodnione, zadane w 20 °C Inne: 100 g - erytrytol do podbicia ekstraktu, pierwotnie miało to być 50 g lecz przesadziłem z chmieleniem na goryczkę i uznałem że dorzucę więcej 23 g - cukier biały do refermentacji w butelce Zacieranie: 1. 78 °C, 30 min Filtracja i wysładzanie: Zacieranie w worku. Gotowanie: 60 minut Fermentacja: 1. 7 dni w 20 °C 2. Dodanie cukru do refermentacji i rozlew do butelek (dzisiaj). Edytowane 20 Lutego przez patryg4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryg4 Opublikowano 20 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego #3 Niskoalkoholowy Wheat Stout - 15.02.2024 (5L, 5 BLG, ~1.0% alk.) Zasyp: 230 g - Viking Malt Pszeniczny 60 g - Viking Malt Palona Pszenica 80 g - Płatki pszenne Chmiele: 3 g - Marynka 7% AA (Gotowanie, 60 min) Drożdże: 3.5 g - Safbrew S-33, uwodnione, zadane w 20 °C Inne: 50 g - erytrytol do podbicia ekstraktu Zacieranie: 1. 73 °C, 30 min Filtracja i wysładzanie: Zacieranie w worku. Gotowanie: 60 minut Fermentacja: 1. W trakcie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 20 Lutego Udostępnij Opublikowano 20 Lutego Lubisz granaty? 1 godzinę temu, patryg4 napisał(a): Fermentacja: 1. 7 dni w 20 °C 2. Dodanie cukru do refermentacji i rozlew do butelek (dzisiaj). 4 godziny temu, patryg4 napisał(a): Fermentacja: 1. 5 dni w 20 °C 2. Zlanie do drugiego fermentora, dodanie cukru do refermentacji oraz żelatyny do klarowania, odstawienie do lodówki 7 °C na parę godzin. patryg4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryg4 Opublikowano 20 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego @wizi Sprawdzałem ekstrakt areometrem, w przypadku bittera przy rozlewie było to już 3 BLG, natomiast stout odfermentował do 5 BLG. Według Brewfather-a niżej już nie powinny schodzić, ale jestem świadomy ryzyka większego odfermentowania w przypadku zakażenia, więc sprawdzam co jakiś czas poziom nagazowania w butelkach. Nagazowane piwa trzymam w lodówce, a przy rozlewie zostawiam sporo wolnej przestrzeni, dzięki czemu ciśnienie w butelce jest niższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 20 Lutego Udostępnij Opublikowano 20 Lutego Godzinę temu, patryg4 napisał(a): Według Brewfather-a niżej już nie powinny schodzić, ale jestem świadomy ryzyka większego odfermentowania w przypadku zakażenia, więc sprawdzam co jakiś czas poziom nagazowania w butelkach. Wyliczenia są tylko teoretyczne. Ale dobrze, że dmuchasz na zimne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 20 Lutego Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2 godziny temu, patryg4 napisał(a): przy rozlewie zostawiam sporo wolnej przestrzeni, dzięki czemu ciśnienie w butelce jest niższe. To nie tak, po pierwsze lejemy jak najwięcej by się nie utleniało piwo, A co2 jest rozpuszczalne w piwie. Ciśnienie zamiast rozpuszczać się w płynie będzie zbierało się nad już przegazowaną cieczą która więcej nie przyjmie w zależności od Temperatury. Jak ma strzelić to i tak strzeli. Z jednego piwa nalej pełną i jedna tylko do połowy i zamknij. Potem sprawdz. patryg4 i oli97 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryg4 Opublikowano 21 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Dziękuję Panowie za wskazówki i uwagi, będę brał to pod uwagę przy kolejnych warkach i rozlewach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryg4 Opublikowano 21 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego #4 Micro Black IPA - 20.02.2024 (5L, 10 BLG, ~3.8% alk.) Zasyp: 450 g - Viking Malt Pale Ale 200 g - Viking Malt Pszeniczny 100 g - Płatki pszenne 100 g - Płatki owsiane 80 g - Viking Malt Palona Pszenica Chmiele: 3 g - Zula 11% AA (Zacieranie/Wysładzanie, 30 min) 3 g - Iunga 10% AA (Zacieranie/Wysładzanie, 30 min) 4 g - Zula 11% AA (Aromat, 75 °C, 120 min 4 g - Iunga 10% AA (Aromat, 75 °C, 120 min 4 g - Marynka 7% AA (Aromat, 75 °C, 120 min 4 g - Zula 11% AA (Na zimno, 3 dni -> po fermentacji burzliwej) 5 g - Iunga 10% AA (Na zimno, 3 dni -> po fermentacji burzliwej) 5 g - Marynka 7% AA (Na zimno, 3 dni -> po fermentacji burzliwej) Drożdże: 3.5 g - Safbrew S-33, uwodnione, zadane w 22 °C Inne: Zacieranie: 1. 69 °C, 60 min 2. 75 °C, 5 min, dodanie palonej pszenicy Filtracja i wysładzanie: Wiadro z wężykiem z oplotu. Gotowanie: 60 minut Fermentacja: 1. W trakcie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi