patryg4 Posted February 20, 2024 Share Posted February 20, 2024 (edited) Czołem. Jestem świeżym piwowarem domowym. Sugerując się kolegami "po fachu" postanowiłem dokumentować swoje warki. #1 Ordinary Bitter - 30.01.2024 #2 Niskoalkoholowy Dry Stout - 13.02.2024 #3 Niskoalkoholowy Wheat Stout - 15.02.2024 #4 Micro Black IPA - 20.02.2024 (5L, 10 BLG, ~3.8% alk.) Edited February 21, 2024 by patryg4 zasada 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryg4 Posted February 20, 2024 Author Share Posted February 20, 2024 #1 Ordinary Bitter - 30.01.2024 (10L, 9 BLG, ~3.3% alk.) Zasyp: 1050 g - Viking Malt Pale Ale 250 g - Viking Malt Karmel 150 250 g - Płatki owsiane Chmiele: 6 g - Marynka 7% AA (Gotowanie, 60 min) 6 g - Iunga 10% AA (Gotowanie, 60 min) 10 g - Iunga 10% AA (Aromat, 75 °C, 120 min) Drożdże: 7 g - Dr. Oetker Instant, uwodnione, zadane w 22 °C (nie miałem akurat dedykowanych drożdży piwowarskich, ale patrząc na to że to ten sam szczep to dają radę) Inne: 45 g - cukier biały do refermentacji w butelce 2 g - żelatyna spożywcza do klarowania Zacieranie: 1. 70 °C, 45 min 2. 75 °C, 5 min Filtracja i wysładzanie: Wiadro z wężykiem z oplotu, bezproblemowo. Gotowanie: 60 minut Fermentacja: 1. 5 dni w 20 °C 2. Zlanie do drugiego fermentora, dodanie cukru do refermentacji oraz żelatyny do klarowania, odstawienie do lodówki 7 °C na parę godzin. 3. Rozlew do butelek, 10 dni w 18 °C 4. Otwarcie butelki celem kontroli nagazowania - OK, odstawienie butelek do lodówki 7 °C. Po dniu w lodówce piwo było niemal idealnie klarowne, osad zbity na dnie butelek. Piwo wyszło w aromacie lekko estrowe, wyczuwalne nuty owocowe oraz lekki karmel. W smaku słodowość z goryczkową kontrą, posmaki i aromaty chmielowe niemal niewyczuwalne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted February 20, 2024 Share Posted February 20, 2024 Z tymi drożdżami to nie tak, że to ten sam szczep. Sacch.cerevisiae to cała wielka rodzina. Piekarnicze na pewno potrafią dać jakieś piwo ale charakterystyk drożdży brytyjskich to one nie wnoszą. Drugie nie wiem jak sprawdziło Ci się dodawanie jednoczesne cukru i żelatyny, ale na czuja (bo nie korzystałem z żelatyny nigdy) najpierw żelatyna a tuz przed rozlewem cukier. Powodzenia w warzeniu i dokumentowaniu warzenia! patryg4 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted February 20, 2024 Share Posted February 20, 2024 Kolega potężnie wędkuje! Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryg4 Posted February 20, 2024 Author Share Posted February 20, 2024 23 minuty temu, zasada napisał(a): Z tymi drożdżami to nie tak, że to ten sam szczep. Sacch.cerevisiae to cała wielka rodzina. Piekarnicze na pewno potrafią dać jakieś piwo ale charakterystyk drożdży brytyjskich to one nie wnoszą. Tak, wiem dokładnie o tym. Chodziło mi wyłącznie że to S. cerevisiae i są w stanie odfermentować brzeczkę tak jak drożdze dedykowane. 26 minut temu, zasada napisał(a): Drugie nie wiem jak sprawdziło Ci się dodawanie jednoczesne cukru i żelatyny, ale na czuja (bo nie korzystałem z żelatyny nigdy) najpierw żelatyna a tuz przed rozlewem cukier. Nie było problemu, piwo normalnie się nagazowało i sklarowało, cały syf opadł tworząć mniejsze i większe skupiska na dnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryg4 Posted February 20, 2024 Author Share Posted February 20, 2024 (edited) #2 Niskoalkoholowy Dry Stout - 13.02.2024 (5L, 6 BLG, ~1.0% alk.) Zasyp: 140 g - Viking Malt Pale Ale 70 g - Viking Malt Karmel 150 70 g - Viking Malt Czekoladowy Jasny 70 g - Viking Malt Czekoladowy Ciemny 70 g - Płatki owsiane Chmiele: 7 g - Marynka 7% AA (Gotowanie, 50 min) Drożdże: 3.5 g - Safbrew S-33, uwodnione, zadane w 20 °C Inne: 100 g - erytrytol do podbicia ekstraktu, pierwotnie miało to być 50 g lecz przesadziłem z chmieleniem na goryczkę i uznałem że dorzucę więcej 23 g - cukier biały do refermentacji w butelce Zacieranie: 1. 78 °C, 30 min Filtracja i wysładzanie: Zacieranie w worku. Gotowanie: 60 minut Fermentacja: 1. 7 dni w 20 °C 2. Dodanie cukru do refermentacji i rozlew do butelek (dzisiaj). Edited February 20, 2024 by patryg4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryg4 Posted February 20, 2024 Author Share Posted February 20, 2024 #3 Niskoalkoholowy Wheat Stout - 15.02.2024 (5L, 5 BLG, ~1.0% alk.) Zasyp: 230 g - Viking Malt Pszeniczny 60 g - Viking Malt Palona Pszenica 80 g - Płatki pszenne Chmiele: 3 g - Marynka 7% AA (Gotowanie, 60 min) Drożdże: 3.5 g - Safbrew S-33, uwodnione, zadane w 20 °C Inne: 50 g - erytrytol do podbicia ekstraktu Zacieranie: 1. 73 °C, 30 min Filtracja i wysładzanie: Zacieranie w worku. Gotowanie: 60 minut Fermentacja: 1. W trakcie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted February 20, 2024 Share Posted February 20, 2024 Lubisz granaty? 1 godzinę temu, patryg4 napisał(a): Fermentacja: 1. 7 dni w 20 °C 2. Dodanie cukru do refermentacji i rozlew do butelek (dzisiaj). 4 godziny temu, patryg4 napisał(a): Fermentacja: 1. 5 dni w 20 °C 2. Zlanie do drugiego fermentora, dodanie cukru do refermentacji oraz żelatyny do klarowania, odstawienie do lodówki 7 °C na parę godzin. patryg4 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryg4 Posted February 20, 2024 Author Share Posted February 20, 2024 @wizi Sprawdzałem ekstrakt areometrem, w przypadku bittera przy rozlewie było to już 3 BLG, natomiast stout odfermentował do 5 BLG. Według Brewfather-a niżej już nie powinny schodzić, ale jestem świadomy ryzyka większego odfermentowania w przypadku zakażenia, więc sprawdzam co jakiś czas poziom nagazowania w butelkach. Nagazowane piwa trzymam w lodówce, a przy rozlewie zostawiam sporo wolnej przestrzeni, dzięki czemu ciśnienie w butelce jest niższe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted February 20, 2024 Share Posted February 20, 2024 Godzinę temu, patryg4 napisał(a): Według Brewfather-a niżej już nie powinny schodzić, ale jestem świadomy ryzyka większego odfermentowania w przypadku zakażenia, więc sprawdzam co jakiś czas poziom nagazowania w butelkach. Wyliczenia są tylko teoretyczne. Ale dobrze, że dmuchasz na zimne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted February 20, 2024 Share Posted February 20, 2024 2 godziny temu, patryg4 napisał(a): przy rozlewie zostawiam sporo wolnej przestrzeni, dzięki czemu ciśnienie w butelce jest niższe. To nie tak, po pierwsze lejemy jak najwięcej by się nie utleniało piwo, A co2 jest rozpuszczalne w piwie. Ciśnienie zamiast rozpuszczać się w płynie będzie zbierało się nad już przegazowaną cieczą która więcej nie przyjmie w zależności od Temperatury. Jak ma strzelić to i tak strzeli. Z jednego piwa nalej pełną i jedna tylko do połowy i zamknij. Potem sprawdz. patryg4 and oli97 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryg4 Posted February 21, 2024 Author Share Posted February 21, 2024 Dziękuję Panowie za wskazówki i uwagi, będę brał to pod uwagę przy kolejnych warkach i rozlewach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryg4 Posted February 21, 2024 Author Share Posted February 21, 2024 #4 Micro Black IPA - 20.02.2024 (5L, 10 BLG, ~3.8% alk.) Zasyp: 450 g - Viking Malt Pale Ale 200 g - Viking Malt Pszeniczny 100 g - Płatki pszenne 100 g - Płatki owsiane 80 g - Viking Malt Palona Pszenica Chmiele: 3 g - Zula 11% AA (Zacieranie/Wysładzanie, 30 min) 3 g - Iunga 10% AA (Zacieranie/Wysładzanie, 30 min) 4 g - Zula 11% AA (Aromat, 75 °C, 120 min 4 g - Iunga 10% AA (Aromat, 75 °C, 120 min 4 g - Marynka 7% AA (Aromat, 75 °C, 120 min 4 g - Zula 11% AA (Na zimno, 3 dni -> po fermentacji burzliwej) 5 g - Iunga 10% AA (Na zimno, 3 dni -> po fermentacji burzliwej) 5 g - Marynka 7% AA (Na zimno, 3 dni -> po fermentacji burzliwej) Drożdże: 3.5 g - Safbrew S-33, uwodnione, zadane w 22 °C Inne: Zacieranie: 1. 69 °C, 60 min 2. 75 °C, 5 min, dodanie palonej pszenicy Filtracja i wysładzanie: Wiadro z wężykiem z oplotu. Gotowanie: 60 minut Fermentacja: 1. W trakcie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now