Skocz do zawartości

Browar Domowy Kasztanek - Bielsko - Biała


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Moja przygoda zaczęła się parę lat temu, głównie Brewkity i także jakieś mniejsze warki, lepsze czy tam gorsze z zacieraniem. Zdcdowałem się na nowy browar typu HERMS. Dzisiaj tj. 9.03.2024 go uruchomiłem i zdecydowałem się zacząć także swoje własne zapiski.

 

Zapraszam także na mój temat o HERMS i budowie browaru

 

#1 Bock, 16 BLG. 9.03.2024, zestaw na 45 l

Zestaw surowcowy wraz z recepturą od Twojbrowar.pl. Surowce są świeżo zakupione dla 25li zostały zmieszane z surowcami które trochę przeleżały dla 20l aby uzyskać 45l, także piwo mozę wyjść różnie. Tak naprawdę to test nowego sprzętu

Słody:

Monachijski 7,9 kg

Wiedeński 3,40 kg

Karmelowy 150 1,15 kg

Karmelowy 600 0,40 kg

Melanoidynowy 0,7 kg

Zacieranie:

66 oC - Temperatura zasypu

63 oC - 10min

72 oC - 70 min

Wysładzanie 78oC

Gotowanie

80 minut

chmiel H. Tradition - 50g w 10 minucie

chmiel H. Tradition 45g w 60 minucie

Fermentacja

dolna fermentacja drożdżami " " 


Kegowanie - wyszło koło 35litrów, piwo poszło do dwóch kegów

 

Wnioski: Piwo wyszło raczej poprawnie, pijalne co jest najważniejsze jako piwo testowe nowego sprzętu. Na pewno do poprawy fermentacja ale to jest większy temat na dalszy rozwój browaru.

Edytowane przez Molik
aktualizacja warki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Fidel napisał(a):

Podziel się wrażeniami z warzenia.

Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka
 

Wklejam z wątku o HERMS w dziale sprzętowym i trochę dodam po odetchnięciu jakie błędy popełniłem...

 

Wczoraj zrobiłem pierwszą warkę na nowym sprzęcie i oto wnioski z niej:

  • nie wiem jak inni to robią ale mój pierwszy wniosek to najlepiej grzać cały garnek HLT do  temperatury wsypu słodu. Mam wrażenie, że szybciej można uzyskiwać następne temperatury
  • mam przeregulowanie na PIDach w HLT - ale to załatwił mi autotuning
  • różnica pomiędzy MLT a HLT to 2 oC. Przynajmniej tak wygląda na moich PT100. Zmierzę to dla potwierdzenia przy następnej warce, podejrzewam, że skończy się na wprowadzeniu offsetu do czujnika
  • mam lekki wyciek w MLT, kilka kropel na godzinę - nie jest to krytyczne
  • niestety mój hop-stopper nie daje rady (miałem wczoraj do 100g chmielu na 45l). Zapchało się wyjście z BK oraz wymiennik płytowy, straciłem pewnie z 5l piwa jak nie więcej. Jak z tym sobie radzicie? zamówiłem hop-spider jako dodatkowa filtracja chmielin. 
  • dużo wody rozlewam podczas przepinania węży - ale to chyba zła technika, muszę bardziej się przyłożyć do zamykania zaworów i wyłączania pomp
  • policzyć ile wody zostaje w garach albo założyć płynowskazy - raczej przychylam się do drugiej wersji
  • okap nie daje rady, muszę nad czymś większym pomyśleć albo o lepszej wydajności
  • nawet szybko udało mi się posprzątać gary. HLT to w mig posprzatałem a jak warzyłem w plastikach to jakoś mi to topornie szło :)

Po marudzeniach na górze jednak jestem bardzo zadowolony. Czyściutko będzie (o ile nie zapcha mi się albo nie zapowietrzy pompa), brzeczka klarowna, piękny kolorek. Sprzęt robi wrażenie, bardzo fajnie i wygodnie się nim operuje. Zobaczymy jakie piwo będzie mi wychodzić. Żywię nadzieję, że jednak będzie lepsze niż gorsze :) Trochę wprawy nabiorę i będzie można na maksa się cieszyć!

 

Trochę sprzętu drobengo by mi się przydało, jakieś wiadra do mycia i dezynfekcji, jakieś szkło dla drożdży itp itd.

 

Moije zużycie prądu wg taurona wyniosło 26 kWh. Dziennie zużywam jakieś 6-8 kWh. Więc przy założeniu, że 8kWh to normalne zużycie to sprzęt wziął 18kWh + to co pożarł z fotowoltaiki. więc z 25kWh pewnie wziął. Pomyśle o jakimś podliczniku energii żeby uwiarygodnić zużycie :)

 

Niestety po kłopotach z przelaniem brzeczki do fermentora (normalnie to nigdy bym nie pomyślał, że tutaj będę mieć problemy) to nawet nie zmierzyłem BLG, fermentacja ciężko ruszyła - mam nadzieję, że zakażenie nie wystąpi bo trochę na zmęczonego gościa zaniedbałem to podczas walki o każdy litr piwa. Liczę, że druga warka będzie łatwiejsza bo zakupiłem hop spidera :) myślę, że szybciej zrobię następna warkę, też testową bo mi zostało chyba jeszcze jeden zestaw surowcowy który nie doczekał się warzenia, dokupię by mieć koło 40-50l piwa i zobaczymy co z tego wyjdzie :)

 

No i na koniec się wkurzyłem, bo kupnie butli co2 wraz z reduktorem, kapnąłem się, że reduktor ma stały przepływ.... przecież nie będę spawał brzeczki... dokupiłem od razu normalny reduktor :D

Edytowane przez Molik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z nowości browaru:

  • po pierwszej warce - pijalna, nawet smakuje, jeden keg mało nagazowany, drugi został trochę bardziej poprawiony z CO2 - pierwsza lekcja sztucznego gazu
  • zakupiłem lodówkę z olx za 50zł, polara - jestem mega zadowolony bo ma zamrażalnik i dwa kegi wejdą na lajcie - jeszcze miejsce na małą butlę itp. 
  • moje pierwsze piwo na HERMS zostało zakegowane i rozlewam je przez nalewak - muszę przyznać, że super się pije piwo z kija w domu!

Do poprawy fermentacja - ale to pewnie będę budować jakąś komorę fermentacyjną by mieć możliwość podglądu na temperaturę - mam starą zamrażarkę(lub coś podobnego), doprawię brewpiless i będzie gites :) 

Doszły osprzęt CIP - myślałem, że będzie lepiej współpracowało z moją pompą, niestety efekt nie taki super. ale da radę :)

 

Następne piwko już wkrótce :)

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#2 Polskie Jasne, 12 BLG. 13.04.2024, zestaw na 50 l

Coś na wiosnę, lekki piwo z Twojbrowar.pl. Zestaw surowców wraz z recepturą. Na razie korzystam z gotowców aby testować sprzęt

Słody:

Pilzneński 9,2 kg

Karmelowy 0,74 kg

 

Zacieranie:

63 oC - 20

72 oC - 40 min

78 oC - 10 min

Wysładzanie 78oC

Gotowanie

70 minut

chmiel Marynka - 60g w 10 minucie

chmiel Lubelski 50g w 50 minucie

chmiel Lubelski 50g w 60 minucie

 

Fermentacja

fermentis SafAle S-04 - 23g 


Kegowanie -

 

Uwagi:

TEst Hopspidera - zobaczymy czy nie zatka mi się wymiennik ciepła

Test refraktometru - pokazał mi 10,5 BLG przed gotowaniem - wyszło trochę za dużo brzeczki ale zobaczymy jak to po gotowaniu wyjdzie bo dość burzliwie to przebiega. Bardzo duża szansa na wykipienie - będę musiał na przyłość coś z tym poradzić by mniej czasu spędzać nad kontrolą gotowania ponieważ uciekło mi z planowaynch 50l jakies 12 litrów podczas gotowania Wg refraktometru, BLG na poziomie 13,5.

 

Edytowane przez Molik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.