Wojtasow Opublikowano 16 Marca Udostępnij Opublikowano 16 Marca (edytowane) Cześć, Chciałem was zapytać, jakie macie doświadczenie z odbiorem drożdży z fermentorów o podobnej konstrukcji, co wyżej wymieniony (tj. dosyć wąska rurka spustowa - kolanko). Dzisiaj dokonałem pierwszy raz takiego zrzutu (drożdże dolne, po burzliwej) i nie uzyskałem zadowalającego efektu. Na początku zleciało może 50 ml gęstwy a później już tylko piwo. Ponieważ potrzebowałem gęstwy "na już" do innej warki, nie czekając, postanowiłem przelać piwo do innego fermentora. Po zlaniu, na dnie, został mniej więcej litr gęstwy całkiem nieźle zbitej, którą właściwie dało się zrzucić za pomocą dolnego zaworu. Niestety to dodatkowa robota... Macie może jakieś rozwiązanie by dało się dokonać zrzutu gęstwy w całości (lub chociaż efektywniej) przez dolny zawór? Edytowane 16 Marca przez Wojtasow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 16 Marca Udostępnij Opublikowano 16 Marca 27 minut temu, Wojtasow napisał(a): litr gęstwy całkiem nieźle zbitej Nie mam doświadczenia, ale myślę, że (paradoksalnie) to może być przyczyną. Na zbitą gęstwę słabo zadziałała grawitacja i po prostu nie spłynęła. Ale poczekajmy na uwagi praktyków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Marca Udostępnij Opublikowano 16 Marca Moim zdaniem to mity że w stozkach drożdże podczas fermentacji zbiera sie dolnym zaworem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 16 Marca Udostępnij Opublikowano 16 Marca Od niedawna używam fermzilli i też mam z tym problem, większość gęstwy po prostu zostaje przyklejona do ścianki zbiornika, a spływa piwo. Rozwiązaniem w moim przypadku jest fermentacja z otwartym zaworem, gęstwa gromadzi się w pojemniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 17 Marca Udostępnij Opublikowano 17 Marca 7 godzin temu, x1d napisał(a): Rozwiązaniem w moim przypadku jest fermentacja z otwartym zaworem, gęstwa gromadzi się w pojemniku. Też tak robię. Tak jest najprościej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 17 Marca Udostępnij Opublikowano 17 Marca Ten fermentor ma zbyt duży kąt stożka (zbyt małe pochylenie skosów). Byś może mogłoby pomóc kilkukrotne zakołysanie fermentorem, kiedy fermentacja burzliwa powoli ustaje, czyli w tak w 3-4 dniu i tak kilka dni pod rząd. Drożdże nie miałyby czasu zbić się tak mocno i zeszłyby niżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inko Opublikowano 17 Marca Udostępnij Opublikowano 17 Marca Da się efektywnie zbierać gęstwę w stożku. Sam tak robię i średnio zbieram 600-900 ml. Ważne są dwie rzeczy: - wspomniany wyżej kąt samego stożka - średnica zaworu spustowego Przy 2" nie ma najmniejszego problemu z odbiorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 19 Marca Udostępnij Opublikowano 19 Marca (edytowane) W dniu 17.03.2024 o 00:48, x1d napisał(a): Rozwiązaniem w moim przypadku jest fermentacja z otwartym zaworem, gęstwa gromadzi się w pojemniku. też tak praktykuję, a mam zwór 1 1/2", u mnie to tak wygląda: Edytowane 19 Marca przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi