Jump to content

Zrzut gęstwy z fermentora stożkowego typu Royal Catering 30l


Recommended Posts

Cześć,

Chciałem was zapytać, jakie macie doświadczenie z odbiorem drożdży z fermentorów o podobnej konstrukcji, co wyżej wymieniony (tj. dosyć wąska rurka spustowa - kolanko). Dzisiaj dokonałem pierwszy raz takiego zrzutu (drożdże dolne, po burzliwej) i nie uzyskałem zadowalającego efektu. Na początku zleciało może 50 ml gęstwy a później już tylko piwo. Ponieważ potrzebowałem gęstwy "na już" do innej warki, nie czekając, postanowiłem przelać piwo do innego fermentora. Po zlaniu, na dnie, został mniej więcej litr gęstwy całkiem nieźle zbitej, którą właściwie dało się zrzucić za pomocą dolnego zaworu. Niestety to dodatkowa robota... Macie może jakieś rozwiązanie by dało się dokonać zrzutu gęstwy w całości (lub chociaż efektywniej) przez dolny zawór?

 

Edited by Wojtasow
Link to comment
Share on other sites

  • Wojtasow changed the title to Zrzut gęstwy z fermentora stożkowego typu Royal Catering 30l
27 minut temu, Wojtasow napisał(a):

litr gęstwy całkiem nieźle zbitej

Nie mam doświadczenia, ale myślę, że (paradoksalnie) to może być przyczyną. Na zbitą gęstwę słabo zadziałała grawitacja i po prostu nie spłynęła. Ale poczekajmy na uwagi praktyków

Link to comment
Share on other sites

Od niedawna używam fermzilli i też mam z tym problem, większość gęstwy po prostu zostaje przyklejona do ścianki zbiornika, a spływa piwo. Rozwiązaniem w moim przypadku jest fermentacja z otwartym zaworem, gęstwa gromadzi się w pojemniku.

Link to comment
Share on other sites

7 godzin temu, x1d napisał(a):

Rozwiązaniem w moim przypadku jest fermentacja z otwartym zaworem, gęstwa gromadzi się w pojemniku.

Też tak robię. Tak jest najprościej.

Link to comment
Share on other sites

Ten fermentor ma zbyt duży kąt stożka (zbyt małe pochylenie skosów).

Byś może mogłoby pomóc kilkukrotne zakołysanie fermentorem, kiedy fermentacja burzliwa powoli ustaje, czyli w tak w 3-4 dniu i tak kilka dni pod rząd.

Drożdże nie miałyby czasu zbić się tak mocno i zeszłyby niżej.

Link to comment
Share on other sites

Da się efektywnie zbierać gęstwę w stożku. Sam tak robię i średnio zbieram 600-900 ml.

Ważne są dwie rzeczy:

- wspomniany wyżej kąt samego stożka

- średnica zaworu spustowego

 

Przy 2" nie ma najmniejszego problemu z odbiorem. 

Link to comment
Share on other sites

W dniu 17.03.2024 o 00:48, x1d napisał(a):

Rozwiązaniem w moim przypadku jest fermentacja z otwartym zaworem, gęstwa gromadzi się w pojemniku.

też tak praktykuję, a mam zwór 1 1/2", u mnie to tak wygląda:

IMG_20240319_204645.thumb.jpg.3e604d47dd97e3fc78c61a1c2f8028aa.jpg

Edited by smola
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.