Lisek50 Opublikowano 17 Maja Udostępnij Opublikowano 17 Maja Koledzy potrzebuję małego wsparcia;) jako że dopiero zrobiłem 3 warki i nadal warzę piwko z ekstraktów chciałbym wykorzystać słód czekoladowy. Mam jakieś pół kilograma tego produktu, dodam tylko że robię małe warki takie na 10l gdyż nie posiadam jeszcze doświadczenia i jeśli coś skopię to będą mniejsze straty:) Planuję dorzucić chmiel Hallertauer ale na więcej dodatków nie mam pomysłu aby wyszło coś mało gorzkiego. Jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inko Opublikowano 17 Maja Udostępnij Opublikowano 17 Maja (edytowane) Nie wiem jakie masz ekstrakty, ani jaki ten czekoladowy (jasny/ciemny), ale poczytaj o namaczaniu słodów. Jak dorzucisz jeszcze jakiś karmelowy słód (np. Caraamber), to może Ci z tego coś na kształt Brown Ale wyjść. Tylko drożdże rzuć odpowiednie: np. Nottinghamy, albo lepiej Windsory z sucharów, ew. płynne brytole. Na 10 l to jakieś 150 karmelu i 150 jasnej czekolady (lub 75 ciemnej). A Hallertauery mają mało alfa kwasów, więc raczej ta goryczka wielka nie będzie Edytowane 17 Maja przez inko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek50 Opublikowano 17 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja Słód czekoladowy ciemny mam, Właśnie z tym namaczaniem chodzi o to aby namoczyć słód i tej wody użyć do połączenia z ekstraktem niechmielonym. Na taką 10l warkę ile słodu namoczyć i w jakiej ilości wody? Puszka ekstraktu ciemnego będzie 1,7kg, drożdże jak kolega napisał(użyję suchych), chmiel Hallertauer dam na sam koniec jako aromat ale kwestia teraz co dać na goryczkę? Słód karmelowy o którym kolega napisał Caraamber też jest do namaczania? Jeśli tak to czy trzeba go osobno namoczyć czy można bez obaw razem z czekoladowym wrzucic do wody:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inko Opublikowano 18 Maja Udostępnij Opublikowano 18 Maja (edytowane) Możesz dać na goryczkę ten chmiel, choć moim zdaniem lepiej sypnąć kilka g czegoś mocniejszego - choćby naszej polskiej Iungi. Wystarczy Ci wtedy 10g na 12 l. Na aromat wrzuć najlepiej podczas chłodzenia - w 72° na 15-20 minut jakieś 30 g. Przykładowo jak na obrazku (to jest na 12 l) Słody oba możesz namaczać jednocześnie. W tym wypadku nawet jak dodasz 100g cukru (nie więcej) to nie będzie tragedii, bo nieco lepiej odfermentuje. Jednocześnie piwo nie będzie ulepiaste i bardziej pijalne. Edytowane 18 Maja przez inko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 18 Maja Udostępnij Opublikowano 18 Maja Hej. A co to za aplikacja?🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 18 Maja Udostępnij Opublikowano 18 Maja Brewfather - polecam 👍 Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 18 Maja Udostępnij Opublikowano 18 Maja (edytowane) 56 minut temu, Reters napisał(a): Hej. A co to za aplikacja?🙂 Apkę polecam, bo jest chyba jedną z lepszych - stale aktualizowana baza słodów, chmieli i drożdży, ja się nie spotkałem z surowcem, którego nie było w BF Warto wykupić pełną wersję, bo darmowa ograniczona jest tylko do kilku receptur i chyba nie pozwala na prowadzeni magazynu Edytowane 18 Maja przez fotohobby Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek50 Opublikowano 18 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 5 godzin temu, inko napisał(a): Możesz dać na goryczkę ten chmiel, choć moim zdaniem lepiej sypnąć kilka g czegoś mocniejszego - choćby naszej polskiej Iungi. Wystarczy Ci wtedy 10g na 12 l. Na aromat wrzuć najlepiej podczas chłodzenia - w 72° na 15-20 minut jakieś 30 g. Przykładowo jak na obrazku (to jest na 12 l) Słody oba możesz namaczać jednocześnie. W tym wypadku nawet jak dodasz 100g cukru (nie więcej) to nie będzie tragedii, bo nieco lepiej odfermentuje. Jednocześnie piwo nie będzie ulepiaste i bardziej pijalne. Rozumiem:) Zamiast lungi może użyję marynki gdyż trochę mi zostało. A no i jak kolega jeszcze może podpowiedzieć w ilu litrach wody namoczyć słód? Zakładam że zawartość ekstraktu rozpuszczę w tych 12l wody ponieważ trochę odparuje podczas gotowania. Czy będzie ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inko Opublikowano 19 Maja Udostępnij Opublikowano 19 Maja https://www.blog.homebrewing.pl/steeping-czyli-warzenie-z-ekstraktow-z-namaczaniem-slodow-specjalnych/ Pod tym linkiem znajdziesz wszystko co niezbędne jeszcze kiedy sam robiłem piwa z ekstraktów, to właśnie z poradnika Dori korzystałem. Uproszczając: słody namaczasz w 1-1.5 l wody, ekstrakt rozpuszczasz w 11 l i łączysz wodę ze steepa z brzeczką. Marynka jak najbardziej może być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek50 Opublikowano 19 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 9 godzin temu, inko napisał(a): https://www.blog.homebrewing.pl/steeping-czyli-warzenie-z-ekstraktow-z-namaczaniem-slodow-specjalnych/ Pod tym linkiem znajdziesz wszystko co niezbędne jeszcze kiedy sam robiłem piwa z ekstraktów, to właśnie z poradnika Dori korzystałem. Uproszczając: słody namaczasz w 1-1.5 l wody, ekstrakt rozpuszczasz w 11 l i łączysz wodę ze steepa z brzeczką. Marynka jak najbardziej może być No to pozostaje się zabierać za gotowanie brzeczki. Wielkie dzięki za porady😜 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 19 Maja Udostępnij Opublikowano 19 Maja (edytowane) W dniu 18.05.2024 o 10:51, fotohobby napisał(a): ja się nie spotkałem z surowcem, którego nie było w BF Prosty przykład np. słód Carabody z VM, chmiel Książęcy brak. Myślę, że jeszcze kilka brakujących surowców by się znalazło Edytowane 19 Maja przez skazi Jastrząb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 19 Maja Udostępnij Opublikowano 19 Maja (edytowane) Nie twierdzę, że nie ma takich surowców, tylko ja się z nimi nie spotkałem a receptur na BF mam sporo. Po słody VM sięgam na tyle sporadycznie że braku Carabody raczej długo bym nie odkrył. Edytowane 19 Maja przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się