Jump to content

Słód czekoladowy, warzenie z ekstraktów.


Recommended Posts

Koledzy potrzebuję małego wsparcia;) jako że dopiero zrobiłem 3 warki i nadal warzę piwko z ekstraktów chciałbym wykorzystać słód czekoladowy. Mam jakieś pół kilograma tego produktu, dodam tylko że robię małe warki takie na 10l gdyż nie posiadam jeszcze doświadczenia i jeśli coś skopię to będą mniejsze straty:)
Planuję dorzucić chmiel Hallertauer ale na więcej dodatków nie mam pomysłu aby wyszło coś mało gorzkiego. Jakieś pomysły?

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Nie wiem jakie masz ekstrakty, ani jaki ten czekoladowy (jasny/ciemny), ale poczytaj o namaczaniu słodów. Jak dorzucisz jeszcze jakiś karmelowy słód (np. Caraamber), to może Ci z tego coś na kształt Brown Ale wyjść. Tylko drożdże rzuć odpowiednie: np. Nottinghamy, albo lepiej Windsory z sucharów, ew. płynne brytole.

 

Na 10 l to jakieś 150 karmelu i 150 jasnej czekolady (lub 75 ciemnej).

 

A Hallertauery mają mało alfa kwasów, więc raczej ta goryczka wielka nie będzie ;)

Edited by inko
Link to comment
Share on other sites

Słód czekoladowy ciemny mam, Właśnie z tym namaczaniem chodzi o to aby namoczyć słód i tej wody użyć do połączenia z ekstraktem niechmielonym. Na taką 10l warkę ile słodu namoczyć i w jakiej ilości wody?

Puszka ekstraktu ciemnego będzie 1,7kg, drożdże jak kolega napisał(użyję suchych), chmiel Hallertauer dam na sam koniec jako aromat ale kwestia teraz co dać na goryczkę?

Słód karmelowy o którym kolega napisał Caraamber też jest do namaczania? Jeśli tak to czy trzeba go osobno namoczyć czy można bez obaw razem z czekoladowym wrzucic do wody:)

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Możesz dać na goryczkę ten chmiel, choć moim zdaniem lepiej sypnąć kilka g czegoś mocniejszego - choćby naszej polskiej Iungi. Wystarczy Ci wtedy 10g na 12 l.

 

Na aromat wrzuć najlepiej podczas chłodzenia - w 72° na 15-20 minut jakieś 30 g.

Przykładowo jak na obrazku (to jest na 12 l)

 

Słody oba możesz namaczać jednocześnie. W tym wypadku nawet jak dodasz 100g cukru (nie więcej) to nie będzie tragedii, bo nieco lepiej odfermentuje. Jednocześnie piwo nie będzie ulepiaste i bardziej pijalne.

 

 

Screenshot_20240518-065711.png

Edited by inko
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)
56 minut temu, Reters napisał(a):

Hej. A co to za aplikacja?🙂

Apkę polecam, bo jest chyba jedną z lepszych - stale aktualizowana baza słodów, chmieli i drożdży, ja się nie spotkałem z surowcem, którego nie było w BF :)
Warto wykupić pełną wersję, bo darmowa ograniczona jest tylko do kilku receptur i chyba nie pozwala na prowadzeni magazynu

Edited by fotohobby
Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, inko napisał(a):

Możesz dać na goryczkę ten chmiel, choć moim zdaniem lepiej sypnąć kilka g czegoś mocniejszego - choćby naszej polskiej Iungi. Wystarczy Ci wtedy 10g na 12 l.

 

Na aromat wrzuć najlepiej podczas chłodzenia - w 72° na 15-20 minut jakieś 30 g.

Przykładowo jak na obrazku (to jest na 12 l)

 

Słody oba możesz namaczać jednocześnie. W tym wypadku nawet jak dodasz 100g cukru (nie więcej) to nie będzie tragedii, bo nieco lepiej odfermentuje. Jednocześnie piwo nie będzie ulepiaste i bardziej pijalne.

 

 

Screenshot_20240518-065711.png

Rozumiem:) Zamiast lungi może użyję marynki gdyż trochę mi zostało. A no i jak kolega jeszcze może podpowiedzieć w ilu litrach wody namoczyć słód?
Zakładam że zawartość ekstraktu rozpuszczę w tych 12l wody ponieważ trochę odparuje podczas gotowania. Czy będzie ok?

Link to comment
Share on other sites

https://www.blog.homebrewing.pl/steeping-czyli-warzenie-z-ekstraktow-z-namaczaniem-slodow-specjalnych/

 

Pod tym linkiem znajdziesz wszystko co niezbędne ;) jeszcze kiedy sam robiłem piwa z ekstraktów, to właśnie z poradnika Dori korzystałem.

 

Uproszczając: słody namaczasz w 1-1.5 l wody, ekstrakt rozpuszczasz w 11 l i łączysz wodę ze steepa z brzeczką.

 

Marynka jak najbardziej może być ;)

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, inko napisał(a):

https://www.blog.homebrewing.pl/steeping-czyli-warzenie-z-ekstraktow-z-namaczaniem-slodow-specjalnych/

 

Pod tym linkiem znajdziesz wszystko co niezbędne ;) jeszcze kiedy sam robiłem piwa z ekstraktów, to właśnie z poradnika Dori korzystałem.

 

Uproszczając: słody namaczasz w 1-1.5 l wody, ekstrakt rozpuszczasz w 11 l i łączysz wodę ze steepa z brzeczką.

 

Marynka jak najbardziej może być ;)

No to pozostaje się zabierać za gotowanie brzeczki. Wielkie dzięki za porady😜

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)
W dniu 18.05.2024 o 10:51, fotohobby napisał(a):

ja się nie spotkałem z surowcem, którego nie było w BF :)
 

 

Prosty przykład np. słód Carabody z VM, chmiel Książęcy brak. Myślę, że jeszcze kilka brakujących surowców by się znalazło ;)

Edited by skazi
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Nie twierdzę, że nie ma takich surowców, tylko ja się z nimi nie spotkałem a receptur na BF mam sporo.

Po słody VM sięgam na tyle sporadycznie że braku Carabody raczej długo bym nie odkrył.

 

 

Edited by fotohobby
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.