fotohobby Opublikowano 24 Maja Udostępnij Opublikowano 24 Maja (edytowane) 5 godzin temu, Reters napisał(a): Sądzę że spoko. Jak przytrzymasz taką temperaturę bez większych wahań będzie git. Nie ma tragedii:) A ja uważam, że nie spoko - jedna paczka tych drożdży dla piwa o takim ekstrakcie i w takiej temperaturze to może być za mało. Dobrze rozruszana gęstwa po lżejszym piwie dałaby radę, jedna saszetka nie bardzo https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ Ze strony Fermentisa: Dosage / Temperature 50 to 80 g/hl at ideally 18-26°C (64.4-78.8°F). Edytowane 24 Maja przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 24 Maja Udostępnij Opublikowano 24 Maja A tak. Jak wyższe blg i niższe temperatury to bezwzględnie 2 paczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 25 Maja Udostępnij Opublikowano 25 Maja 21 godzin temu, Raf78 napisał(a): Może inaczej zadam pytanie, czy waszym zdaniem w temperaturze otoczenia 14 - 16 stopni drożdże US 05 będą należycie pracowały. Nie jedną warkę zrobiłem na nich w 12°C. Odpowiednia ilość drożdży, porządnie natleniona brzeczka i pożywka dadzą Ci czysta i zdrową fermentację. Po ustaniu burzliwej podnoś temperaturę o 1-2° na dobę aż do górnej granicy dla tych drożdży. Tak przetrzymaj jeszcze 2 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 25 Maja Udostępnij Opublikowano 25 Maja 9 godzin temu, wizi napisał(a): Nie jedną warkę zrobiłem na nich w 12°C. Odpowiednia ilość drożdży, porządnie natleniona brzeczka i pożywka dadzą Ci czysta i zdrową fermentację. Po ustaniu burzliwej podnoś temperaturę o 1-2° na dobę aż do górnej granicy dla tych drożdży. Tak przetrzymaj jeszcze 2 tygodnie. A jak określałeś prawidłową ilość drożdży w tych warunkach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 26 Maja Udostępnij Opublikowano 26 Maja (edytowane) Ciężko powiedzieć. Daje 1 paczkę na 10l brzeczki, zarówno do 12 jak i 16 Blg. Na pewno nie mam ich za mało 🙂 Mocniejsze piwa robię już na gęstwie. Edytowane 26 Maja przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 31 Maja Udostępnij Opublikowano 31 Maja Teraz też zazwyczaj będę stosował 2 paczki drożdży na 21-22 litry, jednak Wizi tutaj ma dobrą wskazówkę. Oczywiście pożywka także. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 31 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja (edytowane) Zadałem drożdże do brzeczki schłodzonej do 17 stopni. Fermentor trafił do temperatury otoczenia około 15°. Temperatura brzęczki na drugi dzień spadła do okolicy temperatury otoczenia. Po ruszeniu fermentacji temperatura brzeczki wzrosła o dwa stopnie obecnie jest 17° myślę, że będzie dobrze Edytowane 31 Maja przez Raf78 Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 31 Maja Udostępnij Opublikowano 31 Maja Super. Staraj się też, jak będzie ewidentnie zwalniać fermentacja podnosić delikatnie temperaturę o ile dasz radę. Teraz już po sugestiach pewnych osób jak Wizi zaczynam w dolnych granicach kończę burzliwą w górnych. Wtedy eliminujesz możliwość zawieszenia się drożdży podczas głównej fermentacji i Ci wszystko ładnie dojadają drożdżaki🙂 Tylko ja akurat mam ekstra kontrolę temperatury. Bez tego nie ogarnął bym takiej kontroli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się