Jump to content

Połączenie słodów, czy warto spróbować


Recommended Posts

Posted (edited)

Chciałbym zapytać opinie, co sądzicie o takim połączeniu - Warka 25 l

3 kg Pilzneński

2 kg Wiedeński 

1 kg Pszeniczny 

0,5 karmelowy jasny 30 EBC

Chmielenie Citra i Mosaic 

Edited by Raf78
Link to comment
Share on other sites

A co chcesz osiągnąć? 1/3 wiedeńskiego plus 9% karmelu wygląda co najwyżej średnio na Apę.

Link to comment
Share on other sites

Efekt finalny będzie zależał od drożdży, ilości chmielu bardziej. Słody ok, z uwzględnieniem kontry dla wiedeńskiego i karmelu.

 

ps. Pliz popraw literówkę w tytule...

Link to comment
Share on other sites

  • Raf78 changed the title to Połączenie słodów, czy warto spróbować

Jeśli to ma być summer ale, to zmieniłbym recepturę - to ma być lekkie piwo do przyjemnego wpicia w upał.

Nie szedłbym w więcej niż 25% wiedeńskiego albo kilka procent karmelu.

Link to comment
Share on other sites

Mam jeszcze pytanie czy te chmiele z oryginalnego przepisu tj. 

Chmiel Galaxy 
Chmiel Motueka 
Chmiel Amarillo 

dają dużo lepszy efekt niż połączone chmiele Citra i Mosaic. 

 

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Dadzą nieco inny efekt - to po prostu inne chmiele. Jedne i drugie są dobre, na obu kombinacjach można uzyskać dobry aromat.

Edited by punix
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Zdecydowełm na Summer Ale na chmielach z zestawu. 

Mam pytanie, jak zmieni się to piwo gdybym zastosował po raz pierwszy drożdże dolnej fermetacji. Jakie polecacie? W zakupionej witrynie chłodniczej łatwiej będzie mi utrzymać stałą temperaturę niż w odmu w obecnych warunkach pogodowych

 

Edited by Raf78
Link to comment
Share on other sites

12 godzin temu, Raf78 napisał(a):

Zdecydowełm na Summer Ale na chmielach z zestawu. 

Mam pytanie, jak zmieni się to piwo gdybym zastosował po raz pierwszy drożdże dolnej fermetacji. =

 

Dostaniesz piwo, które uwydatnia aromat (smak) chmielu niezakłóconych estrami, jakie wnoszą podczas fermentacji  drożdże.

Na start możesz wykorzystać W34/70 są powtarzalne

 

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, fotohobby napisał(a):

Dostaniesz piwo, które uwydatnia aromat (smak) chmielu niezakłóconych estrami, jakie wnoszą podczas fermentacji  drożdże.

Na start możesz wykorzystać W34/70 są powtarzalne

 

A W34/70 to nie dolniaki, a on chcial ale'a to bardziej us-05 albo notthinghamy?

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, Ununul napisał(a):

A W34/70 to nie dolniaki, a on chcial ale'a to bardziej us-05 albo notthinghamy?

A przeczytałeś zdanie na które odpowiedziałem ?

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)
9 godzin temu, fotohobby napisał(a):

Dostaniesz piwo, które uwydatnia aromat (smak) chmielu niezakłóconych estrami, jakie wnoszą podczas fermentacji  drożdże.

Na start możesz wykorzystać W34/70 są powtarzalne

 

Planuję brzeczkę 25 l. Jak czytałem opis to najprawdopodobniej musiałbym mieć na tę ilość trzy paczki. Czy możesz mi polecić jeszcze jakieś inne drożdże dolnej fermentacji

Edited by Raf78
Link to comment
Share on other sites

Alternatywnie mogą być np. Diamond Lagery od Lallemanda.

Przy czym na 25 l 12-14°Blg to każdych drożdży lagerowych będziesz potrzebował 2-3 paczek.

Link to comment
Share on other sites

Najpewniejsza kontrola to pomiar temperatury brzeczki, czyli zewnętrzny sterownik.

Przy temperaturze otoczenia dobrze byłoby zacząć w okolicy 7-8 °C i podnosić wraz ze spowalnianiem fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Raf78 napisał(a):

Planuję brzeczkę 25 l. Jak czytałem opis to najprawdopodobniej musiałbym mieć na tę ilość trzy paczki. Czy możesz mi polecić jeszcze jakieś inne drożdże dolnej fermentacji

To normalne przy drożdżach dolnej fermentacji i jest to niezależne od producenta.

Ja przy dolniakach zaczynam od 10l Desitki , potem z gęstwy dwa pilsy/helle, kończę doppelbockiem/porterem

Link to comment
Share on other sites

Czy test fermentora z wodą u zanurzoną sondą, będzie miarodajny do brzeczki piwnej? Myślę, że tak. 

Zamierzam wykonać taki test, dokonując modyfikacji temp. nastawnej sterownika witryny chłodniczej. 

Mam jeszcze pytanie, z doświadczenia Us-05 w jakiej najniższej temp. Wam odfermentowały?

 

Link to comment
Share on other sites

W okolicy 14-15°C powinny działać, ale niekoniecznie będzie to ich optymalna temperatura pracy.

W kwestii testu - woda ma stałą temperaturę, a w fermentującej brzeczce drożdże o kilka stopni ją podnoszą, więc trzeba mieć to na uwadze.

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Otrzymałem informację ze sklepu TB, że drożdże US 05 jeżeli przeprowadzę fermentację nisko, mogą dać zbliżone efekty do czystego profilu lagera. Z doświadczenia jaką temperaturę otoczenia na wstępie ustalić, zamierzam zanurzyć sondę fermentorze i kontrolować wewnętrzną temperaturę brzeczki. 

Czy  w przypadku s05 czy na początek zewnętrzna temperatura otoczenia może być gdzieś w okolicach 12 - 13 stopni, uwzględniając wzrost temperatury  przy fermentacji, obstawiam że wewnątrz fermentora brzeczka nie spadnie poniżej 15 stopni.

Edited by Raf78
Link to comment
Share on other sites

Po to masz fermentor w witrynie chłodniczej (a przynajmniej tak wywnioskowałem z poprzednich postów), żeby drożdże nie podniosły samoistnie temperatury fermentacji. Tzn. będą ją podnosić, ale wtedy włączy się chłodziarka i utrzyma docelową temperaturę startu fermentacji. Kwestia czy sonda zanurzona w brzeczce, czy przyklejona do fermentora, czy leżąca luzem to już osobne rozważania, jest za dużo czynników żeby powiedzieć zrób X wyjdzie Y. 

 

IMO sonda w brzeczce to najdokładniejszy sposób pomiaru, który ma swoje wady. Nie wiem czy masz możliwość ustawienia histerezy, ale sytuacja, w której drożdże podniosą sobie temperaturę o 0,1'C, chłodziarka ją obniży, drożdże za 30min znowu podniosą o 0,1C i chłodziarka znowu się odpali, nie brzmi wybitnie zdrowo dla agregatu chłodzącego. 

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Nie chcę ingerować jak na razie w oryginalny sterownik. Zamierzam regulować temperaturą otoczenia fermentora czyli wnętrzem chłodziarki. Co do termometrów, to myślę że te naklejane na fermentor nie są dokładne, gdyż w mojej ocenie na wskazywaną temperaturę ma wpływ otoczenie, co moim zdaniem nie do końca odpowiada temperaturze wewnątrz fermentora. 

Bardziej chodziło mi o informację od  informację wskazania praktyków, którzy z doświadczenia wiedzą jaka temperatura otoczenia jest wskazana do utrzymania brzeczki tym niskim poziomie temperatury pracy drożdży US 05.

Edited by Raf78
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.