Wiktor Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Imię WiktorNazwisko Saczuk Kolejność podania próbek sędziom 34 Uzyskana ilość punktów (na 100 możliwych) 61,25 Zajęte miejsce 26 Ocena zgłoszonego piwa:Bardzo poprawny wygląd. Niestety w zapachu rozpuszczalnik i owocowe nuty. W smaku zbyt intensywna goryczka, a od wewnątrz aromat chmielowy i ponownie owocowy. Finisz długi i goryczkowy. Wrażenie ogólne: zbyt owocowe odbiegające trochę od stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Też dostałem. Imię: TomaszNazwisko: Kopyra Kolejność podania próbek sędziom: 6 Uzyskana ilość punktów (na 100 możliwych): 62,75 Zajęte miejsce: 18 Ocena zgłoszonego piwa Bardzo poprawny wygląd. W zapachu piwo bogate począwszy od nut kwaśnych, lekkiego diacetylu a skończywszy na podwyższonych estrach ? owocowych zapachach. Na podniebieniu wychodzi ponownie kwaśność (w smaku) oraz aromat rozpuszczalnikowy (ester - octan etylu). Piwo przesycone CO2. Generalnie brak harmonii pomiędzy smakami. Wszystko (prawie) się zgadza, ale niepokoi mnie ten kwaśny posmak i przesycenie CO2. Zwłaszcza, że na gęstwie postawiłem jeszcze 3 piwa. Rozpuszczalnik i estry to efekt zbyt wczesnej i zbyt ciepłej przerwy diacetylowej. Może ta kwaśność to od kwasu mlekowego? Powiem tak, jak piłem je 2 tyg. po zabutelkowaniu to byłem zachwycony, po kolejnym tygodniu już nie tak bardzo. Muszę je znowu spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Kolejność podania próbek sędziom 37 Uzyskana ilość punktów (na 100 możliwych) 68,25 Zajęte miejsce 12 Ocena zgłoszonego piwa Kolor czerwony odbiegający od stylu. Piana średnio trwała. W zapachu brak niewłaściwych dominujących nut poza lekko wyczuwalnym siarkowodorem. Kwaśność nieco podwyższona a od wewnątrz wyczuwalne nieznaczne aromaty owocowe. Finisz długi i kwaskowy. Poza tym poprawne. Jak na lager wiedeński to sobie całkiem nieźle poradził wśród marcowych A metryczka piękna, można rzec wzorowa! Ja poproszę o Browarzyciela w każdym składzie sędziowskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 ale zobaczcie jaki równy poziom miedzy mną a coderem 7 pkt różnicy, a miejsc 14 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabi Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Kolejność podania próbek sędziom 24Uzyskana ilość punktów (na 100 możliwych) 75,00 Zajęte miejsce 7 Ocena zgłoszonego piwa Wygląd dobry. W aromacie nieznaczny poziom DMS. Na finiszu lekko powyżej zauważalna kwaśność. Pełnia w kierunku niepełnego. Bardzo dobrze pijalne i dobrze zbalansowane piwo. Jestem w szoku . Idę otworzyć piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Kolejność podania próbek sędziom 35 Uzyskana ilość punktów (na 100 możliwych) 62,00 Zajęte miejsce 22 Wygląd poprawny ale piana poniżej oczekiwań: nieobfita, szybko zanika. W aromacie nuty słodkie, landrynkowe (kapronian etylu). W smaku zbyt słodkie a w aromacie od wewnątrz ponownie owocowe. Finisz słodki i pachnący. Pełnia powyżej oczekiwanej. Generalnie ciekawe, ale odbiega od stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 ImięNazwisko Kolejność podania próbek sędziom Uzyskana ilość punktów (na 100 możliwych) Zajęte miejsce Jarosław Zgoda 26 57,50 29 Ocena zgłoszonego piwa Piwo poprawne w wyglądzie. W zapachu jednak wyczuwalny H2S zapach zgniłych jajek. Kwaśność podwyższona a od wewnątrz obecny zapach chmielowy i rozpuszczalnikowy. Finisz dość długi o lekko kwaśnym i goryczkowym charakterze. Pełnia niższa od średniej, piwo lekko przesycone CO2 i ściągające. Ogólnie nie ma dobrego balansu smaków. Ostatnie nie było, ale inaczej niż "pogrom" tego bym nie określił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Różnice faktycznie małe, szczególnie u mnie i codera... Kolejność podania próbek sędziom 27Uzyskana ilość punktów (na 100 możliwych) 68,25 Zajęte miejsce 11 Ocena zgłoszonego piwa Dobry kolor, klarowność i piana. Lekki zapach siarkowodoru oraz niewielkie aromaty rozpuszczalnikowe (octan etylu). W smaku podwyższona słodycz i aromat chmielowy. Piwo lekko ściągające. Wielkie dzięki za świetną meryczkę, teraz wiem gdzie szukać błędów i na co zwracać uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 ale zobaczcie jaki równy poziom miedzy mną a coderem 7 pkt różnicy, a miejsc 14 Ja zauważyłem coś jeszcze innego. Po opisie moje piwo jest gorsze niż Wiktora, ale punktowo jest wyżej. IMO podstawowa przyczyna, to kolejność wnoszenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 (edytowane) ale zobaczcie jaki równy poziom miedzy mną a coderem 7 pkt różnicy' date=' a miejsc 14[/quote']Ja zauważyłem coś jeszcze innego. Po opisie moje piwo jest gorsze niż Wiktora, ale punktowo jest wyżej. IMO podstawowa przyczyna, to kolejność wnoszenia. ja się dziwie że nikt mi palcem infekcji nie wypomniał, bo to piwo miało parę dni po butelkowaniu gruby kożuch, który do konkursu opadł. I tak jest pewien progres od mojego ostatniego konkursu gdzie zająłem ostatnie miejsce... edit: wiadomo że przy takiej ilości piw kolejność będzie miała jakieś znaczenie, toż komisja to tylko ludzie a nie chromatografy... Edytowane 13 Kwietnia 2011 przez Wiktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Imię Marek Nazwisko Sikorski Kolejność podania próbek sędziom 14 Uzyskana ilość punktów (na 100 możliwych) 65,75 Zajęte miejsce 17 Ocena zgłoszonego piwa Wygląd piwa poprawny. Aromat stonowany, czysty bez narzucających się aromatów. Mimo to od wewnątrz bardzo silna nuta karmelowa nieadekwatna do stylu. Finisz lekko kwaśny. To wszystko obniża nieco ogólne wrażenia i smakowitość piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Kolejność podania próbek sędziomUzyskana ilość punktów (na 100 możliwych) Zajęte miejsce Andrzej Jendrzejski 30 71,50 10 Ocena zgłoszonego piwa Wygląd piwa poprawny za wyjątkiem trwałości piany. W zapachu aromaty rozpuszczalnikowe. W smaku zbyt niski poziom goryczki co skutkuje bardzo krótkim i pustym finiszem. W aromacie lekko karmelowe i owocowe nuty niezgodne ze stylem. Jak na piwo nie w stylu, (chociaż to sąsiad marcowego) bo lager wiedeński to i tak dobrze :tort: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 ale zobaczcie jaki równy poziom miedzy mną a coderem 7 pkt różnicy' date=' a miejsc 14[/quote']Ja zauważyłem coś jeszcze innego. Po opisie moje piwo jest gorsze niż Wiktora, ale punktowo jest wyżej. IMO podstawowa przyczyna, to kolejność wnoszenia. Wkrótce zrobisz kurs pspd i będziesz mógł w swoim sędziowaniu wznieść się ponad wszelką kolejność ... A propos kolejności - moje nieudane marcowe: Kolejność podania próbek sędziom 13 Uzyskana ilość punktów (na 100 możliwych) 56,75 Zajęte miejsce 30 Mimo że idealnie klarowne to sporo za ciemne a piana dość szybko opada. Kwaśność i słodycz choć się dobrze bilansują to wykazują zbyt wysoki poziom co w efekcie odbija się na braku wytrawności na finiszu. Od środka zapachy ponownie zielonych jabłek i niepożądanego karmelu. Generalnie piwo ma niepełny lagerowy charakter i niepoprawny finisz. Super są te metryczki! Smutne, że w tym sezonie zepsułem wszystkie moje cztery marcowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Kolejność podania próbek sędziom 28 Uzyskana ilość punktów (na 100 możliwych) 87,25 Zajęte miejsce 2 Ocena zgłoszonego piwa Idealny wygląd. Zapach siarkowodoru na poziomie minimalnym. Od wewnątrz aromaty słodowe mogłyby być na nieco wyższym poziomie. Nasycenie nieznacznie za wysokie. Bardzo dobra pijalność. Dziękujemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Czy do wszystkich poleciały metryczki? Bo ja nic jeszcze nie dostałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Czy do wszystkich poleciały metryczki? Bo ja nic jeszcze nie dostałem Tak do wszystkich. Chyba w dwóch przypadkach posiłkowałem się adresem mailowym z forum. Zerknij na skrzynkę na interii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 A to moja ocena: Imię Przemysław Nazwisko Domagalski Kolejność podania próbek sędziom 21 Uzyskana ilość punktów (na 100 możliwych) 71,75 Zajęte miejsce 9 Piana średnio trwała, a klarowność opalizująca. W zapachu wyczuwalny karmel i rozpuszczalnik /octan etylu/. W smakach podstawowych wyraźnie podwyższona słodycz i goryczka co powoduje iż finisz mamy długi i gorzki niepoprawny dla tego stylu. Nasycenie niskie i wyczuwalna cierpkość. Jest ok i dzięki za ocenę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Kolejność podania próbek sędziom 24Uzyskana ilość punktów (na 100 możliwych) 75,00 Zajęte miejsce 7 Ocena zgłoszonego piwa Wygląd dobry. W aromacie nieznaczny poziom DMS. Na finiszu lekko powyżej zauważalna kwaśność. Pełnia w kierunku niepełnego. Bardzo dobrze pijalne i dobrze zbalansowane piwo. Jestem w szoku . Idę otworzyć piwo Tak trzymać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Kolejność podania próbek sędziom 19 Uzyskana ilość punktów (na 100 możliwych) 51,75 Zajęte miejsce 33 Piana dość nietrwała oraz opalizująca klarowność piwa. W zapachu sporo estrów, owoców oraz chmielu. W palecie smaków podstawowych znalazł się również w nieznacznej ilości smak słony (?) rzadko spotykany w piwach i nie właściwy dla stylu Marzen. Piwo również utlenione puste o bardzo krótkim finiszu. Na podniebieniu znów odnajdujemy chmielowy aromat niewłaściwy dla tego piwa. Idę szukać tej soli, bo jakoś wcześniej nie zauważyłem Najważniejsze, że ostatni nie byłem. Następnym razem będę uważał z chmieleniem i chyba nie użyje już drożdży dedykowanych do marcowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 ja chmieleniem dla smaku sugerowałem się z 80 winning recipts, widocznie było to za dużo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 kuzyn, po co rozpuszczalnik wlewałeś do piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 (edytowane) moje piwko: Kolejność podania próbek sędziom:16Uzyskana ilość punktów (na 100 możliwych): 66,25 Zajęte miejsce 14 Ocena zgłoszonego piwa Kolor piwa zbyt ciemny oraz nieklarowność (opalizujące). Piana nikła szybko opada. Przeważają aromaty słodkie, karmelowe. Balans smaków ok., ale na podniebieniu ponownie wychodzi karmel. Pełnia nieznacznie podwyższona. Zgadza się w 100%. Edytowane 13 Kwietnia 2011 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 (edytowane) kuzyn, po co rozpuszczalnik wlewałeś do piwa? Pomyliłem się, zamiast do puszki z farbą wlałem przypadkiem do fermentora bo stał obok Edytowane 13 Kwietnia 2011 przez przemo70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 I ja się pochwalę bo mam już czym Kolejność podania próbek sędziom 31 Uzyskana ilość punktów (na 100 możliwych) 81,25 Zajęte miejsce 4 Ocena zgłoszonego piwa Poprawny wygląd piwa. W zapachu bardzo stonowany bez dominujących zapachów. Na podniebieniu wychodzi jednak lekki rozpuszczalnik i owocowość. W smaku podwyższona kwaśność. Trochę wyższy poziom nasycenia. Pewnie mi się udało, dzięki właśnie tej jednej z ostatnich próbek. Kwaskowatość jest i szczerze to mi bardzo przeszkadza w tym piwie. Owocowość też występuję, a nasycenie, no cóż-u mnie piwa szybko znikają i ostało parę flaszek (3 chyba). Ale cieszę się z zajętego miejsca (rok temu było podobnie: tz. czwarte i piąte). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Kolejność podania próbek sędziom 24Uzyskana ilość punktów (na 100 możliwych) 75,00 Zajęte miejsce 7 Ocena zgłoszonego piwa Wygląd dobry. W aromacie nieznaczny poziom DMS. Na finiszu lekko powyżej zauważalna kwaśność. Pełnia w kierunku niepełnego. Bardzo dobrze pijalne i dobrze zbalansowane piwo. Jestem w szoku . Idę otworzyć piwo :beer: Gabi - coraz bliżej sukcesów. Gratulacje wysokiej pozycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi