zgoda Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Skoro Weizena ani AIPA nie można to ja optuję za lekkim pilsem a jak ciemne to Tmave. Tmave mamy przećwiczone po tegorocznym Żywcu. Podobnie wiedeńskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Jak dla mnie lager wiedeński byłby fajnym pomysłem, albo IRA w wersji dolnofermentacyjnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 8 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Jestem za marcowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Jestem za marcowym ja w zasadzie tez, tym bardziej ze nigdy go nie robilem vienna lager to tak w ostatecznosci, a no i moze byc tez bohemski pilsner Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Marcowe już było, więc może Dortmunder?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Popieram Zgodę i Yapko, jasne i lekkie piwo w stylu czeskiej "desitki" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Popieram Zgodę i Yapko, jasne i lekkie piwo w stylu czeskiej "desitki" Ja też jestem za jasną dziesiątką. Czekamy na sondę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Allo, panowie sziszi i jkocurek - ja proponuję ciemny lager, nie dziesiątkę! Jak będzie jasna dziesiątka, to wystawię moje piwo do konkursu. Ale to nie jest moja propozycja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Ale żeby wziąć udział w konkursie, to dla mnie musiałoby być jakieś jasne "10,5" albo coś podobnego. Albo ja nie umiem czytać albo Ty nie wiesz co piszesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Proponuję jakiś ciemny lager dla równowagi. Niekoniecznie z BJCP. Ale żeby wziąć udział w konkursie, to dla mnie musiałoby być jakieś jasne "10,5" albo coś podobnego. Obstawiam że jednak to pierwsze. Proponuję ciemnego lagera. Jeżeli będzie jasna dziesiątka, to wezmę udział w konkursie. Żona programisty wysyła go po zakupy: - Kup parówki, a jak będą jajka, to kup dziesięć. Chłopina po wejściu do sklepu pyta: - Czy są jajka? - Tak - odpowiada sprzedawca. - To poproszę dziesięć parówek. Tak mi się skojarzyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Wiem, że pisałeś o ciemnym lagerze ale o lekkim jasnym też. Nieważne. Zatem popieram propozycje Yapko i Sziszi (tak trochę rekurencyjnie ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 a imo skoro mamy coraz wiecej konkursow to moze fajnie by bylo wlasnie zeby na piwo.org bylo zawsze na przyklad marcowe, mozna wtedy odpowiednio wczesnie sie przygotowac a druga sprawa ze bedzie mozna z roku na roku udoskonalac konkretny styl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 a imo skoro mamy coraz wiecej konkursow to moze fajnie by bylo wlasnie zeby na piwo.org bylo zawsze na przyklad marcowe, mozna wtedy odpowiednio wczesnie sie przygotowac a druga sprawa ze bedzie mozna z roku na roku udoskonalac konkretny styl. W innych konkursach też są co roku takie same kategorie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twitt Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Popieram "nie-BJCP-owe" kategorie typu "czeska dzesitka" czy "jasne pełne dolnej fermentacji". Niech wygra najpijalniejsze, bez wgłębiania się w stylowe niuanse Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 (edytowane) Nie dla BJCP Edytowane 9 Listopada 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 o będzie to będzie. Byle w miarę wcześnie, aby można uwarzyć. Taka sonda nic nie daje bo i tak każdy bedzie chciał inne piwo, oczywiście takie, które mu odpowiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 A ja z kolei zaproponuję IPA/AIPA na amerykańskim chmielu. Jest co degustować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 AIPA była ostatnio we Wrocławiu. Może warto pozostać przy lagerach na ten konkurs? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Lager będzie bezapelacyjnie (i to bez amerykańskich chmieli ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 (edytowane) A ja z kolei zaproponuję IPA/AIPA na amerykańskim chmielu. Jest co degustować Nie przesadzajmy z AIPA, będzie w Żywcu W takim tempie styl nam szybko obrzydnie, a wart jest kontynuacji... Vienna Lager/Oktoberfest mi pasuje Edytowane 11 Listopada 2011 przez szop007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 lager? bleee jestem za jakimś witem albo coś w tym stylu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Jak się chce mieć tradycję, to trzeba ją kultywować. A zakładana tradycja jest taka, że na konkursie piwo.org jest lager. W związku z tym, że konkurs jest w okolicach kwietnia, to kategoria lekkiego piwa ("desitka" jak ją nazwał Jacek, "dziesięć i pół" jak ja to nazywam) jest jak najbardziej trafiona - będą wystawione pierwsze lagery z sezonu, robione na rozruszanie drożdży. I ma szansę ich być dużo. A, właśnie propo. Zlot będzie? W okolicach Wisły/Ustronia, pięknie proszę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Ja również jestem za jasnym lekkim lagerem, byleby dobrze nachmielonym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 A, właśnie propo. Zlot będzie? W okolicach Wisły/Ustronia, pięknie proszę... Tak tak, oczywiście będzie Konkretną datę i miejsce będę znał w grudniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 A może by tak: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Classic_Rauchbier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi