Skocz do zawartości

Mycie butelek PET?


Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

 

Odnoszę wrażenie, że część ostatnich warek lekko mi się zakaziła czymś już w butelkach. Być może nie były wystarczająco czyste.

Butelki używane 2-3 razy, zawsze po użyciu płukane i suszone do góry nogami. Przed rozlewem płukane większym stężeniem Demostosa a ostatnio też OXY.

 

Planuję następnym razem zalać butelki rozcieńczonym Domestosem, pokręcić szczotką na wkrętarce i wypłukać ciepłą wodą.

Z Waszej praktyki - co jeszcze można zrobić, żeby wysterylizować butelki?

 

Problemem są wgłębienia na dnia butelek gdzie szczotka nie dociera - tylko chemia może tam działać...

 

R.S.

Edytowane przez Rolnik Sam w Dolinie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Rolnik Sam w Dolinie

Nie masz butelek szklanych, choćby dla porównania, czy to odbutelkowe zakażenie ?

Jak chcesz mieć pewność, to StarSan (SaniPro)

Swoją drogą - domowe piwo i butelki PET - to mi się nie spina...

 

Edytowane przez fotohobby
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masakra jak bym miał trzymać piwo około pół roku czy więcej w plastiku. Przecież tam się nie widoczne różne związki wydzielają itd. To że oni tak robią to nie znaczy, że trzeba to naśladować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drapanie peta szczotką raczej pozwoli zagnieździć się kolejnym koloniom w mikrorysach...

Domestos ok, tylko potem hektolitry wody są potrzebne do wypłukania. Ale chyba lepszy pomysł to PBW.

A infekcje mogą rozwijać się długo, więc źródło może być i wcześniej, tylko niewidoczne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, fotohobby napisał(a):

Po pierwsze - jednorazowe
Po drugie - w kegach piwo raczej nie stoi parę(naście) miesięcy, jak piwo domowe

Ale wcześniej nie było mowy o tym jak piwo ma długo stać, coraz popularniejsza jest fermentacja w plastikowych kegach (jednorazowych)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwo będę robił za kilka dni, pił w lecie więc max dwa miesiące w plastiku.

Nie chce mi się pieprzyć z kapslami i nosić szkła ;) Do szklanych leję tylko piwa wymagające leżakowania jak porter czy RIS...

Kilka lat w plastiku raczej bym nie trzymał ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, anteks napisał(a):

Ale wcześniej nie było mowy o tym jak piwo ma długo stać, coraz popularniejsza jest fermentacja w plastikowych kegach (jednorazowych)

Też fermentuję w PET (choć docelowo przejdę na nierdzewkę),  ale to tylko kilkanaście dni.

No i tak, jak kiedyś pisałem -  mycie Enzybrew 10, dezynfekcja Star San.
Nic mechanicznego.

Edytowane przez fotohobby
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.