Biedroneczka71 Opublikowano 15 Lipca Udostępnij Opublikowano 15 Lipca Witam Pierwszy raz nie wyszło mi piwo jeśli to tak nazwać było to dwa razy .pierwsze zgazowane musiałem po otwarciu wkładać do zlewu bo tak pieniło ,smak był ok.wszystko to były ipki drugie o wiele gorzej jakieś aromaty lakieru do malowania nie wiem jak to nazwać takie metaliczne ale dalej lepsze o niebo jak ta #$_&-ówa ze sklepów.Robiłem piwo w zimie w piwnicy było 11-12 stopni na drożdzach us-05 czy to mogło mieć jakiś związek po tygodniu przestawalo bulkać .pytanie czy moge użyć do piw w stylu IPA lub AIPA drożdzy do pilsów żołte opakowanie ???chodzi mi o sezon zimowy tylko.Teraz butelkowałem dwie warki Ipki jest idealny aromat na niucha i smak czy to mogła być wina temperatury czy coś zmaściłem ????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 15 Lipca Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 9 minut temu, Biedroneczka71 napisał(a): wszystko to były ipki drugie o wiele gorzej jakieś aromaty lakieru do malowania nie wiem jak to nazwać takie metaliczne Jeśli to bardziej w kierunku rozpuszczalnika, to może być octan etylu, wtedy bym stawiał na złe warunki fermentacji (zwłaszcza za wysoka temperatura na początku - ile stopni miała brzeczka przy zadaniu drożdży?). Jeśli ten aromat jest bardziej jak farba emulsyjna, to raczej aldehyd octowy. Tu znowu, błędy w fermentacji (może za niska temperatura, za mało drożdży). W obu wypadkach w grę może też wchodzić infekcja. Nie wykluczają się też one wzajemnie. 13 minut temu, Biedroneczka71 napisał(a): pytanie czy moge użyć do piw w stylu IPA lub AIPA drożdzy do pilsów żołte opakowanie ??? Nie jest to klasyczne rozwiązanie, ale możesz. Poczytaj o Cold IPA i India Pale Lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 15 Lipca Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 4 godziny temu, Biedroneczka71 napisał(a): Robiłem piwo w zimie w piwnicy było 11-12 stopni na drożdzach us-05 czy to mogło mieć jakiś związek po tygodniu przestawalo bulkać Mogło. Jeśli zaczynałeś tak nisko i po tym tygodniu nie podnosileś temperatury. Generalnie mało szczegółów podajesz i bardzo ogólnie piszesz, żeby coś sensownego odpowiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 15 Lipca Udostępnij Opublikowano 15 Lipca Przy 12C to fermentacja może ci się wydłużyć. Obstawiam za szybkie zabutelkowanie, albo że źle przefiltrowałeś chmiel.Dolniaki W34/70 fermentuj 9C na początku.Ja ci polecę dodać pożywki. Na pewno drożdże lepiej pracują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 16 Lipca Udostępnij Opublikowano 16 Lipca Osobiście stało mi się tak po zakończonej fermentacji - w warunkach złego przechowywania temperaturowego. Bo piwo tak po nagazowaniu, jak i potem było spoko, a stało się to dopiero, gdy przyszły upały, a piwo było już w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się