Mariusz_CH Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Gips, siarczan wapnia - podbijesz sobie tylko wapń i siarczany, dzięki któremu (siarczany) uwypuklić można odczucia chmielowe. Do stouta trzeba podbić jony HCO3, bo zwyczajnie stout będzie kwaśny, zwłaszcza po zakwaszeniu wody do wysładzania. Każdy kalkulator to powie np: http://www.brewersfr...tor/?id=ZGSG06T i tak naprawdę to głównie o nie się wszystko rozchodzi Edytowane 12 Stycznia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 ajm sorry wiedzę piwowarską muszę uzupełnić jak zwał tak zwał trzeba czegoś dosypać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 trzeba rozcieńczać z wodą demineralizowaną tylko tu jest ryzyko, ta ze stacji benzynowych nie jest zdatna do spożycia gdyż jest tylko pozbawiona związków mineralnych lecz zawiera metale ciezkie. To już lepiej rób na kranówce. Przez zmiękczanie wody twardej (jako tej głównej do dyspozycji w kranie lub studni) rozumiem gotowanie albo mieszanie z RO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Ja uważam ze lepiej skupić się na innych sprawach niż woda do warzenia, gdyż ona nie jest aż tak bardzi istotna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Ogólnie prawda, ale spróbuj np. zrobić pilsa na twardej wodzie z IBU 40. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 ajm sorry wiedzę piwowarską muszę uzupełnić jak zwał tak zwał trzeba czegoś dosypać Tu jest wszystko wyjaśnione: http://www.howtobrew.com/section3/chapter15-4.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Wącze się do dyskusji z racji wiedzy nabytej na studiach oraz wiedzy ogólnej Polacy dzięki czasom komunizmu jakie przez wiele lat u nas panowały nabyli pewne przyzwyczajenia iż woda z kranu jest paskudna. Wtedy była. Była darmowa, nieuzdatniana i obowiązkowo trzeba było ją gotować by nadawała się do czegokolwiek. Dodatkowo była dezynfekowana okropnie pachnącym chlorem. Od 15-20 lat wszystko zaczęło się zmieniać ku lepszemu jednak przyzwyczajenia zostały. Śmiać mi się chce jak ludzie kupują wodę z "biedronek, realów, tesków" i innych sklepów płacąć wg nich mało a w rzeczywistości ogromne sumy. Polskie prawo pozwala producentowi lać zwykłą kranówkę do butelek i jedyny wymóg to badanie tej wody raz na jakiś czas oraz opisanie jego podstawowych parametrów na butelce. Ludzie myślą ze woda źródlana jest ze źródła a mineralna ma duzo minerałów, niestety tak nie jest. Z naukowego punktu widzenia woda mineralna musi mieć powyżej 1000mg/l. Z handlowego punktu widzenia leje się zwykłą wodę jaką każdy ma w kranie i podpisuje źródlana lub o zgrozo mineralna niskozmineralizowana. Osobiście uważam iz nie ma sensu wydawać kasy na taką wodę która za litr kosztuje minimum 1zł mając ją w kranie za ~0,005zł. Apropo piwowarstwa to sprawa jest prosta, dzwonimy do wodociągów, lub jeśli korzystamy z wody studziennej (badałem ich setki i wodą w 80% jest dobrej jakości) sprawdzamy czajnik, jeśli kamień (wodorowęglany) osadzają się w dużych ilościach to mamy wodę twardą, idelanie nadającą się do piw ciemnych. Jeśli popularnie zwanego kamienia jest mało to mamy wodę niskozmineralizowaną i tzreba by sypnąć gipsu do stouta ale reszta piw potrzebujących wody miekkiej będzie znakomita. W naszym kraju zdecydowanie przeważa twardy typ wody co jest dobre dla naszego zdrowia a czasami i piwa Amen. Generalnie z większością wypowiedzi się zgadzam. Ale nie dlatego ludziom się zaleca wodę z butelki do warzenia piwa, bo jest dobrej jakości, ale dlatego, że właśnie jest niskozmineralizowana. Większość ludzi ma problem bo ma twardą wodę i najłatwiej sprawdzić czy to jest powód problemów z piwami to właśnie zakupić kilka 5L baniaków i albo uwarzyć piwo na samej wodzie butelkowej, albo na mieszanej z kranówką. No i butelki 5L po wodzie przydają się do trzymania słodów itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Woda przy ujęciu może jest i dobra, ale to co leci w kranach? Mam wątpliwości. http://www.piwo.org/topic/10371-czy-nalezy-filtrowac-wode/?do=findComment&comment=217625 Filtr po 4 miesiącach używania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 No i butelki 5L po wodzie przydają się do trzymania słodów itp. Akurat w moim przypadku są idealne do poboru wody źródła w lesie. Biniu, w przyszłym tygodniu zmieniam filtry, dam fotki, aż się boję po mają ponad pół roku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 po 4 miesiącach używania. miesiące miesiącami, ale ile wody przez niego przeleciało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 No dobra, właśnie kupiłem baniaczek oazy ze stonki i wychodzi mi ze choć jest bardziej miekka niz moja (OG 16) to twardość węglanową ma wywaloną w kosmos - po 25n przestałem liczyć. A jeśli dobrze rozumiem to co czytałem nas właśnie bardziej interesuje węglanowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 25???? moja ma 15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 węglanowej? to ja w kranie mam 17. Trzeba zrobić test praktyczny ,uwarzyć to samo piwa na baniakach i na kranówie i porównać, bo coś mi tu się coraz bardziej obraz zaciemnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Ogólnej. Węglanowej 12. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) TomKos Twardość ogólna nie może być mniejsza niż węglanowa. Więc coś źle zmierzyłeś. Edytowane 13 Stycznia 2014 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Faktycznie, dziś powtórzyłem pomiar, węglanowa 9, więc następne piwko na Oazie. Zobaczymy jaki będzie efekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Woda przy ujęciu może jest i dobra, ale to co leci w kranach? Mam wątpliwości. Filtr po 4 miesiącach używania. Nie rozumiem wątpliwości. Woda złej jakości napewno nie jest dopuszczona do użytku, chyba ze z Twojej studni. To że na filtrze przy dziesiątkach m3 się osadza coś nie znaczy że jest złej jakości. Tak działają przedstawiciele firm sprzedających filtry do wody, obojętnie do kogo pójdą i przefiltrują trochę wody to jest osad od związków zawartych w wodzie i dzięki temu skutecznie straszą jaka woda brudna wciskając filtry. Pomyśl kolego że dzięki temu osadowi dostarczasz niezbędne mikro i makroelementy dla swojego organizmu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 No, ale w wodzie z butelki znowu mam więcej tych mikro i makroelementów jak to nazwałeś (ciekawe co to za związki dają brązowe osady, które są tak niezbędne z wody). Nie mówiąc już o jedzeniu. Filtr jest od Jarasa z wrocławskiej kranówki. Ja filtru nie mam z braku miejsca, inaczej bym założył sobie RO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Pobawiłem się trochę w czytanie raportu stanu wody z warszawskich filtrów. Wychodzi tak: Magnez średnia 12,2 Sód średnia 61,5 Wapń średnia 72,8 Twardość 232,8 CaCO3/l Chlorki średnia 109 Siarczany 65 Alkaliczność rezydualna ze wzoru z wiki wychodzi 283 Wpisuję to na stonie http://www.jimsbeerkit.co.uk/water/water.html i wychodzi mi np. do burtonizacji na 20l potrzebuję wrzucić 4,91 grama gipsu i 1,58 grama siarczanu magnezu. Poprawcie mnie jeśli coś pokręciłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Jak tą alkaliczność rezydualną policzyłeś i w czym jest wyrażona? No i te wartości ze strony mpwik są o kant d... potłuc - Ca, Na i Mg podają jako średnie roczne, co przy ujęciu powierzchniowym i dużych rocznych wahaniach może znacznie odbiegać od obecnej wartości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 ciekawe co to za związki dają brązowe osady Też mnie to interesuje - zwykle brąz dają związki żelaza (w rudości) oraz miedzi (zielonkawy + żelazowy rudy = brąz). No ale tak to robię jak chcę z premedytacją coś zabarwić, zakładanie że w wodzie pitnej jest to samo byłoby odważnym stwierdzeniem... Choć przy żeliwnych i mosiężnych rurach może mieć sens. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 (edytowane) Jak tą alkaliczność rezydualną policzyłeś i w czym jest wyrażona? No i te wartości ze strony mpwik są o kant d... potłuc - Ca, Na i Mg podają jako średnie roczne, co przy ujęciu powierzchniowym i dużych rocznych wahaniach może znacznie odbiegać od obecnej wartości. Chodzi oczywiście o zawartość HCO3. Z wzoru, który jest na wiki: "Czasem podawana jest alkaliczność jaki CaCO3 (znowu to jest tylko jednostka, i proszę jej nie mylić z twardością jako CaCO3). Głownym winowajcą alkaliczności wody jest jon HCO3, możemy więc wyliczyć jego zawartość w ppm mnożąc alkaliczność (podaną jako CaCO3) przez współczynnik 61/50. I odwrotnie, mając stężenie HCO3 w ppm możemy wyliczyć alkaliczność (mnożąc przez 50/61)" Nie wiem czy coś nie pokręciłem: 232,8(zawartość CaCO3/l) *61/50= 284 Edytowane 13 Lutego 2014 przez Dario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 (edytowane) Alkaliczność jako CaCO3 to nie jest twardość jako CaCO3 Szukaj zasadowości ogólnej lub czegoś podobnego w raporcie albo podaj link do raportu. Edytowane 13 Lutego 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Nie wiem czy coś nie pokręciłem: 232,8(zawartość CaCO3/l) *61/50= 284 Zgadza się, ale to nie jest alkaliczność rezydualna tylko zamiana wartości jako CaCO3 na HCO3 - opisywany parametr pozostaje ten sam, czyli twardość. Podstaw sobie zresztą do wzoru na twardość z wiki: (Ca (ppm)/20 + Mg (ppm)/12.1) x 50 = Twardość jako CaCO3 Alkaliczności niestety MPWiK nie podaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Alkaliczność jako CaCO3 to nie jest twardość jako CaCO3 Szukaj zasadowości ogólnej lub czegoś podobnego w raporcie albo podaj link do raportu. Tu są podstawowe informacje: http://www.mpwik.com.pl/dla-klienta/woda/twardosc-wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się