zgoda Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 P.S. Szkoda, że nie dojechali do Polski w poszukiwaniu miejsca lub browaru. Szybko by wyjechali. Po pierwszej rozmowie z dowolnym urzędasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 3 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 US of A. W Białym Domu działa browar domowy - warzeniem zajmuje się jeden z pracowników kuchni. http://obamafoodorama.blogspot.com/2011/02/white-house-honey-aleand-obama-super.html W Białym Domu mają zamiar warzyć więcej piwa (Biało)-domowego. : http://www.politico.com/click/stories/1103/obama_w_h_to_brew_more_beer.html "It is very safe to assume that there will be more White House beer in the future," East Wing spokeswoman Semonti Stephens told the blog, noting that the Obamas paid for the brewing equipment ?with their own funds.? "Najprawdopodobniej więcej piwa zostanie uwarzone w Białym Domu, powiedziała spikerka Semonti Stephens. Zauważyła też że sprzęt do warzenia Obamowie kupili z "własnych funduszy". BTW, ten "sprzęt do warzenia" Obamowie kupili z firmy Blichmannn: http://www.blichmannengineering.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wassyl Opublikowano 3 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 no proszę... może Go zaprosimy do PSPD jako honorowego członka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 Browar De Molen rośnie w siłę. Dojechała nowa instalacja z Czech. Polecam obejrzeć galerię na fejsbuku: http://www.facebook.com/BierbrouwerijDeMolen#!/BierbrouwerijDeMolen?closeTheater=1 Butelka z piwem została zamurowana w podłodze. ukazała się mapa knajp w Brukseli, 440sztuk w centrum http://www.brusselnieuws.be/sites/default/files/cafeplan_brussel_nederlands.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Francuski browar Sasi-Biere wyprodukował piwo Tripel z dodatkiem ... płatków 24 karatowego złota. Płatki podobno pięknie osiadają na pianie. Cena 49,90 euro za 0,75l flaszkę. Flying Dog wypuszcza w kwietniu limitowany zestaw piw IPA, Alpha Collection. W zestawie nowa Hop Imperial IPA tylko z chmielem Simcoe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Zaczęła się wiosna, czas na koźlaki wiosenne. Premiera Hertog Jan Lentebok 2011 odbyła się w Café de Heeren w Brink. W przeciwieństwie do koźlaka jesiennego wiosenny jest osobistą interpretacją piwowara. Kolor od złotego do brązu, z kremową pianą i lekką owocowością. Cieszmy się wiosną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2011 Właśnie w San Francisco odbywa się Craft Brewers Conference. Może ktoś jeszcze zdąży. http://www.cbc2011.com/ PSPD nie wybrało się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 (edytowane) Nowe zdjęcia z budowy nowego browaru De Molen. Otwarcie, uwaga!, w maju. Koniec kwietnia pierwsze warzenie. Aktualnie browar ogłosił konkurs na nazwę pierwszego piwa. Nazwa musi nawiązywać do holenderskiego lub angielskiego przysłowia lub powiedzenia. http://www.facebook.com/album.php?fbid=10150167836937673&id=371501137672&aid=333411 Edytowane 5 Kwietnia 2011 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie pomysł aby do warzenia wkładać kawałek miedzianej rurki. W laboratorium Uniwersytetu Southampton przeprowadzono następujący eksperyment: dwa mikroskopy zostały połączone z dwoma ekranami. Pod jednym mikroskopem umieszczono płytkę miedzianą z kroplą wody zawierającą 10 milionów bakterii gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus). Udany eksperyment Bakterie te występują często na skórze ludzi i zwierząt oraz w jamie nosowo-gardłowej. Nosicielstwo występuje szczególnie często i w szczególnie uciążliwej postaci wśród personelu szpitalnego. Z tego powodu plagą wielu placówek jest szerzenie się zakażeń wewnątrzszpitalnych. całość: http://www.rp.pl/artykul/642123_Miedz-zatriumfuje.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie pomysł aby do warzenia wkładać kawałek miedzianej rurki. Chyba lepiej do fermentacji. Swoją droga teraz zatryumfują posiadacze miedzianych chłodnic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie pomysł aby do warzenia wkładać kawałek miedzianej rurki. W laboratorium Uniwersytetu Southampton przeprowadzono następujący eksperyment: dwa mikroskopy zostały połączone z dwoma ekranami. Pod jednym mikroskopem umieszczono płytkę miedzianą z kroplą wody zawierającą 10 milionów bakterii gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus). Udany eksperyment Bakterie te występują często na skórze ludzi i zwierząt oraz w jamie nosowo-gardłowej. Nosicielstwo występuje szczególnie często i w szczególnie uciążliwej postaci wśród personelu szpitalnego. Z tego powodu plagą wielu placówek jest szerzenie się zakażeń wewnątrzszpitalnych. całość: http://www.rp.pl/artykul/642123_Miedz-zatriumfuje.html Co to ma do piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 że napełniarki butelek miedziane są lepsze niż z kwasówki Pytanie tylko jak miedź działa na drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie pomysł aby do warzenia wkładać kawałek miedzianej rurki. Chyba lepiej do fermentacji. Swoją droga teraz zatryumfują posiadacze miedzianych chłodnic. No właśnie nie, nie pamiętasz, że w Drei Kronen gość miał miedziany łańcuch na mieszadle? Widać, że coś w tym jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 czyli co, jeśli masz dajmy na to jakies wirusowe zapalenie gardła to można ssać miedzianego lizaka i pozbędziesz się bakterii ? Muszę wypróbować, albo machnąć miedzieną protezę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 albo spryskać gardło smarem miedzianym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Chyba lepiej do fermentacji. Swoją droga teraz zatryumfują posiadacze miedzianych chłodnic. Tylko że jeżeli miedź szkodzi bakteriom i wirusom to zkąd wiesz że nie będzie też zabijać twoich drożdży piwowarskich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koven Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Nie wiem czy przypadkiem nie było już ale wklejam: http://gizmodo.pl/gadgets/20612/domowe_piwo_zrobi_sie_samo_w_siedem_dni.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Ten filmik to pokłosie zapowiadanego jakiś czas temu wprowadzenia piw z Westvleteren do sieci sklepów. Myślę, że będzie zrozumiały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoltek Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 było http://www.piwo.org/forum/p96288-16-04-2011-17-15-10.html#p96288 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Holenderski browar Klein Dumpje wypuszcza piwo Extreme Baltic Coffee Choco Mocca Porter. Piwo ma 9% alk, do kotła od początku zacierania dodawane jest 15kg/10hl kawy z Etiopii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 (edytowane) W majowo-czerwcowym wydaniu Brew Your Own jest bardzo ciekawy artykuł o scenie piwowarskiej Skandynawii. Plus kilka bardzo ciekawych receptur na klony. Plus interesujący rys na temat piwowarstwa amatorskiego w tamtych okolicach. EDIT: redakcja BYO coś zamąciła i artykuł zniknął z zasobów dostępnych online. Edytowane 2 Maja 2011 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Podczas weekendu zmarł w wieku 79 lat Albrecht Moortgat. Firmę przejął od ojca w latach pięćdziesiątych, doprowadził firmę do rozkwitu, jego piwo Duvel zyskało dużą popularność. W 1994 odszedł z firmy. Pozostawił żonę i trzy córki, które nie pracują w browarze. Pogrzeb odbędzie się 5 maja, zostanie pochowany w rodzinnej krypcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 16-17 września 2011 w godz. 08.30-16.00, jak co roku, drzwi otwarte w browarze Orval. Warunek, trzeba się wcześniej zarejestrować na stronie browaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 16-17 września 2011 w godz. 08.30-16.00, jak co roku, drzwi otwarte w browarze Orval. Warunek, trzeba się wcześniej zarejestrować na stronie browaru. Upierdliwe jest to jak wszystko u braciszków. Nie ułatwiają życia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się