Krzyżak Opublikowano 1 Października Udostępnij Opublikowano 1 Października Mam 0-60psi i brałbym taki sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 1 Października Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października (edytowane) 20 godzin temu, Krzyżak napisał(a): Będzie ok. Warto zmienić tylko jeden manometr na taki ze skalą do 4bar. Masz na myśli ten prawy który wskazuje wartość nastawionego ciśnienia? A co z tym, że ten reduktor nie ma zawór bezpieczeństwa? 23 minuty temu, Krzyżak napisał(a): Mam 0-60psi i brałbym taki sam. 👍 A masz ten metalowy, czy ten z tworzywa kegland? Edytowane 1 Października przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 1 Października Udostępnij Opublikowano 1 Października 10 minut temu, Raf78 napisał(a): Masz na myśli ten prawy, który wskazuje wartość nastawionego ciśnienia? Tak 11 minut temu, Raf78 napisał(a): A co z tym, że ten reduktor nie ma zawór bezpieczeństwa? Jest zbędny ale jak chcesz, to kup sobie zawór bezpieczeństwa za 15zł i wkręć w reduktor. Jest tam wolny port pod niego. 12 minut temu, Raf78 napisał(a): A masz ten metalowy, czy ten z tworzywa kegland? Metalowy. Raf78 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 1 Października Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października @Krzyżak 👍 Czy macie gdzieś namiar na Fermzilla 30 l w korzystniejszej cenie, niż uzyskałem w tym czeskim sklepie – oferta 71 euro z przesyłką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 1 Października Udostępnij Opublikowano 1 Października Nie, ale coś takiego znalazłem, jeśli ktoś chciałby coś lepszego, niż PET https://www.pivoteka.cz/conicus-pro-30l-tlakova-fermentacni-nadoba-nerez-503911 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 1 Października Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października Jest ok, tylko ta cena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 2 Października Udostępnij Opublikowano 2 Października Jeśli jeszcze nie kupiłeś, to rozważ fermzillę tri-conical 27 l gen 3.2 - możesz łatwo odebrać gęstwę, a gen 3.2 rozwiązuje wszystkie problemy z zaspawanymi gwintami w poprzednich generacjach. Rozlew przeciwciśnieniowy zajmuje mi jakieś 2h, wliczając dezynfekcję butelek i ustawianie wszystkiego - kwestia dopracowania stanowiska i wprawy - do tego masz piwo bez osadu na dnie butelki . Jeśli chodzi o kontrolę ciśnienia, to osobiście używam teraz SpundIt 2.0 - musiałem ściągać że Stanów, ale ergonomia tego rozwiązania bije na głowę chińskie membranki z malutkimi manometrami - które też są dobre na start (używałem ~2 lata), ale dość upierdliwe w użytkowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 3 Października Udostępnij Opublikowano 3 Października Jeśli komuś zależy na kompaktowym zaworze, w uwagi np na brak miejsca w lodówce, to polecam też SPUNDY https://brew-day.co.uk/product/spundy-spunding-valve/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Października Udostępnij Opublikowano 4 Października (edytowane) W dniu 3.10.2024 o 08:00, fotohobby napisał(a): Jeśli komuś zależy na kompaktowym zaworze, w uwagi np na brak miejsca w lodówce, to polecam też SPUNDY https://brew-day.co.uk/product/spundy-spunding-valve/ na ali też są https://pl.aliexpress.com/item/1005005413810825.html?spm=a2g0o.productlist.main.31.7b42dwBfdwBfK0&algo_pvid=efa3fd2a-6881-44ea-9a57-05ab23ab1921&algo_exp_id=efa3fd2a-6881-44ea-9a57-05ab23ab1921-15&pdp_npi=4%40dis!PLN!83.74!66.99!!!20.90!16.72!%4021039fae17280553331557586ebb03!12000032957294886!sea!PL!768596356!X&curPageLogUid=jDBLP2pH2wWf&utparam-url=scene%3Asearch|query_from%3A Edytowane 4 Października przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 8 Października Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października (edytowane) Właśnie kompletuję sprzęt do fermentacji ciśnieniowej. Część już doszło z Bahnik.cz. Reduktor i butla oczywiście zakupiona na Olx. Stojak butli, szybka własna samoróbka Edytowane 8 Października przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 12 Października Udostępnij Opublikowano 12 Października Dobrze Ci radzę, ufiksuj tę butlę do ściany lub jakiejś szafki. Jak się przewróci, to w najlepszym przypadku masz reduktor do wymiany, a w najgorszym pójdzie zawór i butla zamieni się w rakietę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 14 Października Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października Jest to skręcone śrubami tarsowymi, drewno modrzewiowe. Nie ma opcji w żden sposób przewrócić tego stojaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 6 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada (edytowane) W dniu 29.09.2024 o 11:45, anteks napisał(a): Jeśli masz na myśli ten zestaw to ja bym sie w to nie ładował https://eshop.czechminibreweries.com/product/pfz32-27sk/ Ile to jest dobra oferta za butlę 8l? Ali to dobry kierunek dla drobnicy A dlaczego nie polecasz tej wersji 3.2, podobno jest poprawiona w porównaniu do poprzednich. Ja teraz chciałbym przejść do kolejnego etapu czyli chmielenie na zimno pod ciśnieniem. Rozważałem takie wersje, że zakupie drugi fermentor i będzie to właśnie w/w wersja fernzilli 3.2. Kolejne rozważenie, to zakup drugiego all roundera i przelewanie podciśnieniowo na umieszczony tam chmiel. III wariant to jest to kupno bongo, jednak jego cena jest porównywalna z nowym fermentorem. Edytowane 6 Listopada przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Listopada Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 9 minut temu, Raf78 napisał(a): A dlaczego nie polecasz tej wersji 3.2, podobno jest poprawiona w porównaniu do poprzednich. Po złych doświadczeniach z fermentowami z pojemnikami. Uważam że tylko All-Rounder lub petkeg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 6 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 4 minuty temu, anteks napisał(a): Po złych doświadczeniach z fermentowami z pojemnikami. Uważam że tylko All-Rounder lub petkeg A jaką formę chmielenia na zimno preferujesz w tym przypadku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Listopada Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 9 minut temu, Raf78 napisał(a): A jaką formę chmielenia na zimno preferujesz w tym przypadku? przelanie do drugiego pojemnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 6 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada Rozważałem jeszcze zakup Keg King - Chubby ma już w sobie zestaw ciśnieniowy. Obawiałem się tylko tego, że nie włożę ręki do wyczyszczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 6 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 39 minut temu, anteks napisał(a): przelanie do drugiego pojemnika A praktykowałeś spuszczanie ciśnienia otwarcie w sypanie chmielu i uzupełnienie ciśnienia kilkukrotnie wypuszczając, tak aby pozbyć się jak najwięcej tlenu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Listopada Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 10 minut temu, Raf78 napisał(a): A praktykowałeś spuszczanie ciśnienia otwarcie w sypanie chmielu i uzupełnienie ciśnienia kilkukrotnie wypuszczając, tak aby pozbyć się jak najwięcej tlenu. Tak, ale jestem zwolennikiem szkoły by nie dawać chmielu na drożdże. Lubię potrząchać kegiem w trakcie chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 6 Listopada Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 1 godzinę temu, Raf78 napisał(a): Rozważałem jeszcze zakup Keg King - Chubby ma już w sobie zestaw ciśnieniowy. Obawiałem się tylko tego, że nie włożę ręki do wyczyszczenia. A po co masz wkładać rękę ? To się czyści samo samo - ja używam Enzybrew, ew lżejszego roztworu NaOH. Żadnych rys dzięki temu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 7 Listopada Udostępnij Opublikowano 7 Listopada W dniu 3.10.2024 o 08:00, fotohobby napisał(a): Jeśli komuś zależy na kompaktowym zaworze, w uwagi np na brak miejsca w lodówce, to polecam też SPUNDY https://brew-day.co.uk/product/spundy-spunding-valve/ Jest bardzo fajny, ale albo mam uszkodzony egzemplarz, albo w ogóle jest bardzo nieprecyzyjny, tzn bardzo trudno ustawić odpowiednie ciśnienie tą śrubką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 7 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 8 godzin temu, fotohobby napisał(a): A po co masz wkładać rękę ? To się czyści samo samo - ja używam Enzybrew, ew lżejszego roztworu NaOH. Żadnych rys dzięki temu Czy masz doświadczenie z Enzybrew i PBW, jeżeli tak, to który twoim zdaniem jest lepszy? Ja powiem szczerze na ten czas nie używałem tych środków, do tej pory myłem rozpuszczoną kapsułką do zmywarki, a następnie odkażanie star San. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 7 Listopada Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2 godziny temu, Raf78 napisał(a): Czy masz doświadczenie z Enzybrew i PBW, jeżeli tak, to który twoim zdaniem jest lepszy? Ja powiem szczerze na ten czas nie używałem tych środków, do tej pory myłem rozpuszczoną kapsułką do zmywarki, a następnie odkażanie star San. Enzybrew fajnie rozpuszcza osady po piane i po drożdżach, w ogóle wszelkie zabrudzenia organiczne., o ile nie są zaniedbane (zaschnięte) Trwa to kilkadziesiąt minut, ale nie trzeba szorować. Potem woda zakwaszona kwasem fosforowym, żeby przepłukać, a docelowo StarSan do dezynfekcji. PBW nie używałem 8 godzin temu, x1d napisał(a): Jest bardzo fajny, ale albo mam uszkodzony egzemplarz, albo w ogóle jest bardzo nieprecyzyjny, tzn bardzo trudno ustawić odpowiednie ciśnienie tą śrubką. Jakoś nie zauważyłem, ale też 0,1bar w jedno, czy drugą stronę większej różnicy chyba nie robi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 7 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 18 minut temu, fotohobby napisał(a): Enzybrew fajnie rozpuszcza osady po piane i po drożdżach... Spotkałem się jednak z opinią jednego ze sprzedawców, że enzybrew jest skuteczny w temperaturze przynajmniej 60 stopni, co wykluczałoby go stosować w przypadku fermzilli. Tutaj polecał mi pbw, który działa już w niskich temperaturach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 7 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada Jeszcze jedno pytanie w sprawie mycia fermzilla, czy nie wystarczy jak zaraz po zakończeniu tej mojej pierwszej fermentacji umyję ten pojemnik przy użyciu ciepłej wody z rozpuszczoną tabletką do zmywarki. Właśnie otrzymałem z Amazon rotacyjną kulkę myjącą 3/8 cala. Czy z waszego doświadczenia wystarczy to do porządnego umycia tego pojemnika, żeby nie uszkodzić powierzchni wewnętrznej. Ze zwykłymi fermentorami świetnie radziłem sobie zwykłym płynem do naczyń i gąbką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się