Skocz do zawartości

Fermentacja ciśnieniowa i rozlewanie/transfer podciśnieniowy piwa - jaki sprzęt?

Raf78

Rekomendowane odpowiedzi

20 godzin temu, Krzyżak napisał(a):

Będzie ok. Warto zmienić tylko jeden manometr na taki ze skalą do 4bar.

Masz na myśli ten prawy który wskazuje wartość nastawionego ciśnienia? 

A co z tym, że ten reduktor nie ma zawór bezpieczeństwa?

23 minuty temu, Krzyżak napisał(a):

Mam 0-60psi i brałbym taki sam.

👍 A masz ten metalowy, czy ten z tworzywa kegland?

Edytowane przez Raf78

10 minut temu, Raf78 napisał(a):

Masz na myśli ten prawy, który wskazuje wartość nastawionego ciśnienia?

Tak

11 minut temu, Raf78 napisał(a):

A co z tym, że ten reduktor nie ma zawór bezpieczeństwa?

Jest zbędny ale jak chcesz, to kup sobie zawór bezpieczeństwa za 15zł i wkręć w reduktor. Jest tam wolny port pod niego.

12 minut temu, Raf78 napisał(a):

A masz ten metalowy, czy ten z tworzywa kegland?

Metalowy.

Jeśli jeszcze nie kupiłeś, to rozważ fermzillę tri-conical 27 l gen 3.2 - możesz łatwo odebrać gęstwę, a gen 3.2 rozwiązuje wszystkie problemy z zaspawanymi gwintami w poprzednich generacjach.

Rozlew przeciwciśnieniowy zajmuje mi jakieś 2h, wliczając dezynfekcję butelek i ustawianie wszystkiego - kwestia dopracowania stanowiska i wprawy - do tego masz piwo bez osadu na dnie butelki ;) .

Jeśli chodzi o kontrolę ciśnienia, to osobiście używam teraz SpundIt 2.0 - musiałem ściągać że Stanów, ale ergonomia tego rozwiązania bije na głowę chińskie membranki z malutkimi manometrami - które też są dobre na start (używałem ~2 lata), ale dość upierdliwe w użytkowaniu.

• 4 tygodnie później...
W dniu 29.09.2024 o 11:45, anteks napisał(a):

Jeśli masz na myśli ten zestaw to ja bym sie w to nie ładował

https://eshop.czechminibreweries.com/product/pfz32-27sk/

Ile to jest dobra oferta za butlę 8l?

Ali to dobry kierunek dla drobnicy

A dlaczego nie polecasz tej wersji 3.2, podobno jest poprawiona w porównaniu do poprzednich.

Ja teraz chciałbym przejść do kolejnego etapu czyli chmielenie na zimno pod ciśnieniem. Rozważałem takie wersje, że zakupie drugi fermentor i będzie to właśnie w/w wersja fernzilli 3.2. Kolejne rozważenie, to zakup drugiego all roundera i przelewanie podciśnieniowo na umieszczony tam chmiel. III wariant to jest to kupno bongo, jednak jego cena jest porównywalna z nowym fermentorem.

Edytowane przez Raf78

39 minut temu, anteks napisał(a):

przelanie do drugiego pojemnika

A praktykowałeś spuszczanie ciśnienia otwarcie w sypanie chmielu i uzupełnienie ciśnienia kilkukrotnie wypuszczając, tak aby pozbyć się jak najwięcej tlenu.

10 minut temu, Raf78 napisał(a):

A praktykowałeś spuszczanie ciśnienia otwarcie w sypanie chmielu i uzupełnienie ciśnienia kilkukrotnie wypuszczając, tak aby pozbyć się jak najwięcej tlenu.

Tak, ale jestem zwolennikiem szkoły by nie dawać chmielu na drożdże. Lubię potrząchać kegiem w trakcie chmielenia.

1 godzinę temu, Raf78 napisał(a):

Rozważałem jeszcze zakup Keg King - Chubby ma już w sobie zestaw ciśnieniowy. Obawiałem się tylko tego, że nie włożę ręki do wyczyszczenia. 

A po co masz wkładać rękę ?

To się czyści samo samo - ja używam Enzybrew, ew lżejszego roztworu NaOH.

Żadnych  rys dzięki temu

W dniu 3.10.2024 o 08:00, fotohobby napisał(a):

Jeśli komuś zależy na kompaktowym zaworze, w uwagi np na brak miejsca w lodówce, to polecam też SPUNDY
https://brew-day.co.uk/product/spundy-spunding-valve/

Jest bardzo fajny, ale albo mam uszkodzony egzemplarz, albo w ogóle jest bardzo nieprecyzyjny, tzn bardzo trudno ustawić odpowiednie ciśnienie tą śrubką.

8 godzin temu, fotohobby napisał(a):

A po co masz wkładać rękę ?

To się czyści samo samo - ja używam Enzybrew, ew lżejszego roztworu NaOH.

Żadnych  rys dzięki temu

Czy masz doświadczenie z Enzybrew i PBW, jeżeli tak, to który twoim zdaniem jest lepszy? 

Ja powiem szczerze na ten czas nie używałem tych środków, do tej pory myłem rozpuszczoną kapsułką do zmywarki, a następnie odkażanie star San.

2 godziny temu, Raf78 napisał(a):

Czy masz doświadczenie z Enzybrew i PBW, jeżeli tak, to który twoim zdaniem jest lepszy? 

Ja powiem szczerze na ten czas nie używałem tych środków, do tej pory myłem rozpuszczoną kapsułką do zmywarki, a następnie odkażanie star San.

Enzybrew fajnie rozpuszcza osady po piane i po drożdżach, w ogóle wszelkie zabrudzenia organiczne., o ile nie są zaniedbane (zaschnięte)

Trwa to kilkadziesiąt minut, ale nie trzeba szorować. Potem woda zakwaszona kwasem fosforowym, żeby przepłukać, a docelowo StarSan do dezynfekcji.

PBW nie używałem

8 godzin temu, x1d napisał(a):

Jest bardzo fajny, ale albo mam uszkodzony egzemplarz, albo w ogóle jest bardzo nieprecyzyjny, tzn bardzo trudno ustawić odpowiednie ciśnienie tą śrubką.

Jakoś nie zauważyłem, ale też 0,1bar w jedno, czy drugą stronę większej różnicy chyba nie robi...

18 minut temu, fotohobby napisał(a):

Enzybrew fajnie rozpuszcza osady po piane i po drożdżach...

Spotkałem się jednak z opinią jednego ze sprzedawców, że enzybrew jest skuteczny w temperaturze przynajmniej 60 stopni, co wykluczałoby go stosować w przypadku fermzilli. Tutaj polecał mi pbw, który działa już w niskich temperaturach.

Jeszcze jedno pytanie w sprawie mycia fermzilla, czy nie wystarczy jak zaraz po zakończeniu tej mojej pierwszej fermentacji umyję ten pojemnik przy użyciu ciepłej wody z rozpuszczoną tabletką do zmywarki. Właśnie otrzymałem z Amazon rotacyjną kulkę myjącą 3/8 cala. Czy z waszego doświadczenia wystarczy to do porządnego umycia tego pojemnika, żeby nie uszkodzić powierzchni wewnętrznej. Ze zwykłymi fermentorami świetnie radziłem sobie zwykłym płynem do naczyń i gąbką.