Skocz do zawartości

Fermentacja ciśnieniowa i rozlewanie/transfer podciśnieniowy piwa - jaki sprzęt?


Raf78

Rekomendowane odpowiedzi

20 godzin temu, Krzyżak napisał(a):

Będzie ok. Warto zmienić tylko jeden manometr na taki ze skalą do 4bar.

Masz na myśli ten prawy który wskazuje wartość nastawionego ciśnienia? 

A co z tym, że ten reduktor nie ma zawór bezpieczeństwa?

23 minuty temu, Krzyżak napisał(a):

Mam 0-60psi i brałbym taki sam.

👍 A masz ten metalowy, czy ten z tworzywa kegland?

Edytowane przez Raf78
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, Raf78 napisał(a):

Masz na myśli ten prawy, który wskazuje wartość nastawionego ciśnienia?

 

Tak

 

11 minut temu, Raf78 napisał(a):

A co z tym, że ten reduktor nie ma zawór bezpieczeństwa?

 

Jest zbędny ale jak chcesz, to kup sobie zawór bezpieczeństwa za 15zł i wkręć w reduktor. Jest tam wolny port pod niego.

 

12 minut temu, Raf78 napisał(a):

A masz ten metalowy, czy ten z tworzywa kegland?

 

Metalowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli jeszcze nie kupiłeś, to rozważ fermzillę tri-conical 27 l gen 3.2 - możesz łatwo odebrać gęstwę, a gen 3.2 rozwiązuje wszystkie problemy z zaspawanymi gwintami w poprzednich generacjach.

 

Rozlew przeciwciśnieniowy zajmuje mi jakieś 2h, wliczając dezynfekcję butelek i ustawianie wszystkiego - kwestia dopracowania stanowiska i wprawy - do tego masz piwo bez osadu na dnie butelki ;) .

 

Jeśli chodzi o kontrolę ciśnienia, to osobiście używam teraz SpundIt 2.0 - musiałem ściągać że Stanów, ale ergonomia tego rozwiązania bije na głowę chińskie membranki z malutkimi manometrami - które też są dobre na start (używałem ~2 lata), ale dość upierdliwe w użytkowaniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
W dniu 29.09.2024 o 11:45, anteks napisał(a):

Jeśli masz na myśli ten zestaw to ja bym sie w to nie ładował

https://eshop.czechminibreweries.com/product/pfz32-27sk/

 

Ile to jest dobra oferta za butlę 8l?

Ali to dobry kierunek dla drobnicy

A dlaczego nie polecasz tej wersji 3.2, podobno jest poprawiona w porównaniu do poprzednich.

 

Ja teraz chciałbym przejść do kolejnego etapu czyli chmielenie na zimno pod ciśnieniem. Rozważałem takie wersje, że zakupie drugi fermentor i będzie to właśnie w/w wersja fernzilli 3.2. Kolejne rozważenie, to zakup drugiego all roundera i przelewanie podciśnieniowo na umieszczony tam chmiel. III wariant to jest to kupno bongo, jednak jego cena jest porównywalna z nowym fermentorem.

Edytowane przez Raf78
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

39 minut temu, anteks napisał(a):

przelanie do drugiego pojemnika

A praktykowałeś spuszczanie ciśnienia otwarcie w sypanie chmielu i uzupełnienie ciśnienia kilkukrotnie wypuszczając, tak aby pozbyć się jak najwięcej tlenu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, Raf78 napisał(a):

A praktykowałeś spuszczanie ciśnienia otwarcie w sypanie chmielu i uzupełnienie ciśnienia kilkukrotnie wypuszczając, tak aby pozbyć się jak najwięcej tlenu.

Tak, ale jestem zwolennikiem szkoły by nie dawać chmielu na drożdże. Lubię potrząchać kegiem w trakcie chmielenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Raf78 napisał(a):

Rozważałem jeszcze zakup Keg King - Chubby ma już w sobie zestaw ciśnieniowy. Obawiałem się tylko tego, że nie włożę ręki do wyczyszczenia. 

 

A po co masz wkładać rękę ?

To się czyści samo samo - ja używam Enzybrew, ew lżejszego roztworu NaOH.

Żadnych  rys dzięki temu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 3.10.2024 o 08:00, fotohobby napisał(a):

Jeśli komuś zależy na kompaktowym zaworze, w uwagi np na brak miejsca w lodówce, to polecam też SPUNDY
https://brew-day.co.uk/product/spundy-spunding-valve/

Jest bardzo fajny, ale albo mam uszkodzony egzemplarz, albo w ogóle jest bardzo nieprecyzyjny, tzn bardzo trudno ustawić odpowiednie ciśnienie tą śrubką.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, fotohobby napisał(a):

 

A po co masz wkładać rękę ?

To się czyści samo samo - ja używam Enzybrew, ew lżejszego roztworu NaOH.

Żadnych  rys dzięki temu

Czy masz doświadczenie z Enzybrew i PBW, jeżeli tak, to który twoim zdaniem jest lepszy? 

Ja powiem szczerze na ten czas nie używałem tych środków, do tej pory myłem rozpuszczoną kapsułką do zmywarki, a następnie odkażanie star San.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Raf78 napisał(a):

Czy masz doświadczenie z Enzybrew i PBW, jeżeli tak, to który twoim zdaniem jest lepszy? 

Ja powiem szczerze na ten czas nie używałem tych środków, do tej pory myłem rozpuszczoną kapsułką do zmywarki, a następnie odkażanie star San.

Enzybrew fajnie rozpuszcza osady po piane i po drożdżach, w ogóle wszelkie zabrudzenia organiczne., o ile nie są zaniedbane (zaschnięte)

Trwa to kilkadziesiąt minut, ale nie trzeba szorować. Potem woda zakwaszona kwasem fosforowym, żeby przepłukać, a docelowo StarSan do dezynfekcji.

PBW nie używałem

 

8 godzin temu, x1d napisał(a):

Jest bardzo fajny, ale albo mam uszkodzony egzemplarz, albo w ogóle jest bardzo nieprecyzyjny, tzn bardzo trudno ustawić odpowiednie ciśnienie tą śrubką.

Jakoś nie zauważyłem, ale też 0,1bar w jedno, czy drugą stronę większej różnicy chyba nie robi...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, fotohobby napisał(a):

Enzybrew fajnie rozpuszcza osady po piane i po drożdżach...

Spotkałem się jednak z opinią jednego ze sprzedawców, że enzybrew jest skuteczny w temperaturze przynajmniej 60 stopni, co wykluczałoby go stosować w przypadku fermzilli. Tutaj polecał mi pbw, który działa już w niskich temperaturach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedno pytanie w sprawie mycia fermzilla, czy nie wystarczy jak zaraz po zakończeniu tej mojej pierwszej fermentacji umyję ten pojemnik przy użyciu ciepłej wody z rozpuszczoną tabletką do zmywarki. Właśnie otrzymałem z Amazon rotacyjną kulkę myjącą 3/8 cala. Czy z waszego doświadczenia wystarczy to do porządnego umycia tego pojemnika, żeby nie uszkodzić powierzchni wewnętrznej. Ze zwykłymi fermentorami świetnie radziłem sobie zwykłym płynem do naczyń i gąbką. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.