mirogster Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Bo prawie 90% dynii to woda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Bo prawie 90% dynii to woda. No to czym predzej do sklepu musze sie udac po jeszcze jedna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Mam zamiar zrobić właśnie papkina tylko czekam na dynie od kolegi jeszcze jedną ale przy okazji na imprezę urodzinową wyrzeźbiłem coś takiego: Mam pytanie do tumka_pl co to za zielone gałązki co dodałeś razem z dynią do zacieru? dokładnie - miało to wspomóc filtrację zamiast łusek ryżowych których w PL nie ma. Jednakże albo za mało ich dałem albo to pic na wodę( właściwie na brzeczkę) bo nic to nie dało i filtracja i tak i tak stanęła mimo moich usilnych prób i odtańczenia tańca dyniowego nad filtratem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Ja parę dni temu ważyłem dyniowe. Kupiłem łuski ryżowe w http://www.alepiwo.pl/. Polecam. Filtrowało się bez najmniejszych problemów. dużo dałeś dyni w stosunku do zasypu? Moja się zatrzymała z tym że używam false bottom zamiast wężyka od prysznica.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 NO tak, warzenie za mną. Etap warzenia bezboleśnie. Filtracja w stylu żytniego-używam zasady false bottom z podbiciem wody i klapa. Musiałem ręcznie rozruszać, moją receptę podałem powyżej. Zacząłem warzenie z 12 L wody , do wysładzania wlałem 10 ltr - wysładzałem do 25L - blg 16,5 bez dolewek ekstraktu. Smak - poprostu OK :-) Dyni dałem 1,70kg i do tego do wysładzania wlałem 4 ltr wody z gotowania dyni [ w trakcie warki postanowiłem zrobić zupę-krem z pozostałej dyni ] . Przyprawę zrobiłem sam wedle przepisu łyżkowego hehe. Jest dobrze - jest burzliwa z woreczkiem chmielowym willamette. Ile potrzeba surowej dyni zeby otrzymac 1,7kg upieczonej? Zakupilem 2 o wadze w sumie ok 3kg ale sa nieporownywalnie mniejsze w porownaniu z tymi na zdjeciu Biec do sklepu czy wystarczy? Późno ale odpowiem : moja dynia ważyła 7,3 kg - coś tam delikatnie jeszcze z niej zostało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 dokładnie - miało to wspomóc filtrację zamiast łusek ryżowych których w PL nie ma. Są. W alepiwo.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Pamiętajcie, że możemy użyć łusek gryczanych, które spisują się rewelacyjnie i są tańsze niż te z ryżu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 uuu nie wiedziłech , miałbym do przodu z godzinę biegania po okolicznych kwiaciarniach/ogrodnikach. Powiedz ... te gryczane nadałyby się do żytniego ? raczej tak,nie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 dokładnie - miało to wspomóc filtrację zamiast łusek ryżowych których w PL nie ma. Są. W alepiwo.pl musiały pojawić się "stosunkowo" niedawno lub google mnie zawiodło we wrześniu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Łuski gryczane są na allegro. Używane są przede wszystkim do wypychania poduszek, materaców itp... Ja je stosowałem w piwowarstwie z bardzo dobrym efektem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 NO tak, warzenie za mną. Etap warzenia bezboleśnie. Filtracja w stylu żytniego-używam zasady false bottom z podbiciem wody i klapa. Musiałem ręcznie rozruszać, moją receptę podałem powyżej. Zacząłem warzenie z 12 L wody , do wysładzania wlałem 10 ltr - wysładzałem do 25L - blg 16,5 bez dolewek ekstraktu. Smak - poprostu OK :-) Dyni dałem 1,70kg i do tego do wysładzania wlałem 4 ltr wody z gotowania dyni [ w trakcie warki postanowiłem zrobić zupę-krem z pozostałej dyni ] . Przyprawę zrobiłem sam wedle przepisu łyżkowego hehe. Jest dobrze - jest burzliwa z woreczkiem chmielowym willamette. Ile potrzeba surowej dyni zeby otrzymac 1,7kg upieczonej? Zakupilem 2 o wadze w sumie ok 3kg ale sa nieporownywalnie mniejsze w porownaniu z tymi na zdjeciu Biec do sklepu czy wystarczy? Późno ale odpowiem : moja dynia ważyła 7,3 kg - coś tam delikatnie jeszcze z niej zostało No to mam nadzieje ze jeszcze wszystkiego haloween nie pochlonal bo musze dokupic drugie tyle co mam Dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitervader Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Ja parę dni temu ważyłem dyniowe. Kupiłem łuski ryżowe w http://www.alepiwo.pl/. Polecam. Filtrowało się bez najmniejszych problemów. dużo dałeś dyni w stosunku do zasypu? Moja się zatrzymała z tym że używam false bottom zamiast wężyka od prysznica.... Dyni dałem 1,65 a słodu 5,45 jak w przepisie Scoobiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitervader Opublikowano 12 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 (edytowane) Otworzyłem dzisiaj buteleczkę dyniowca Scoobiego i jest przepyszny. Piłem wcześniej AleBrowarowego i Scoobiego bije go na głowę. Edytowane 12 Listopada 2012 przez Pitervader Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 13 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Otworzyłem dzisiaj buteleczkę dyniowca Scoobiego i jest przepyszny. Piłem wcześniej AleBrowarowego i Scoobiego bije go na głowę. No tos mi cisnienie podniosl Ja dopero jutro mam zamiar swoja dynie rozlewac do flaszek a ze receptura podobna do Scoobiego to sie troche rozmarzylem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 13 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 A mnie zastanawia jedno... po co piec tę dynię? W domyśle wiem, aby odparować część wody, ale czy nie można zrobić to inna metodą? Np. szybkowar, albo jak w mojej metodzie w sokowniku. Tylko zamiast cukru dać ekstrakt słodowy, melasę lub glukozę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 13 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 W sumie chyba kazda metoda dobra. Tak jak napisales, chodzi pewnie o redukcje wody, ale i o karmelizacje cukru(ow)=niezapomniane doznania sensoryczne Jak wiadomo co poniektorzy i tak nie dodaja nawet dynii - wystarczaja im same przyprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 13 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 ..u mnie zatarte na slodziutko i efekt widac bo zeszlo z 17,5 tylko do 5 i nie ma sensu juz dluzej czekac..trzeba rozlewac..tylko najpierw umyc ze 40 opakowan szklanych jak sie uloza te wszystkie przyprawy to czuje ze bedzie trzeba w sejfie jakims to piwko schowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitervader Opublikowano 13 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Pieczenie powoduje zmiękczenie materiału. Może dlatego?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 14 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Pieczenie powoduje zmiękczenie materiału. Może dlatego?? TurboDynioMan juz w butelkach bedzie ok To piwko ma umilic swieta a i tak ma ok. 7% alkoholu..aromat powala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Piwo wypite, na spotkaniu też inni zdegustowali i mówili że super Mi osobiście też bardzo smakuje, choć dałem więcej dyni prawie 3 kg i doradzam nie kombinować z przyprawami i dać tak jak podali na drugiej stronie, za dużo przypraw sprawia że to piwo jest świąteczne a i przykrywają cały smak tego piwka! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 20 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 Piwo wypite, na spotkaniu też inni zdegustowali i mówili że super Mi osobiście też bardzo smakuje, choć dałem więcej dyni prawie 3 kg i doradzam nie kombinować z przyprawami i dać tak jak podali na drugiej stronie, za dużo przypraw sprawia że to piwo jest świąteczne a i przykrywają cały smak tego piwka! Po jakim czasie od zabutelkowania spijaliście to piwko? Ja wczoraj sprobowałem troszkę z PET-a i chyba przedobrzyłem z przyprawami..chociaż jest szansa, że to się jeszcze ułoży bo butelkowane bardzo niedawno.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 Po tygodniu od zabutelkowania Teraz dam mu troszkę żeby po leżakowało sobie tak z miesiąc i będzie jeszcze lepsze myślę przyprawy raczej ci nie znikną tak szybko, najwyżej traktuj je jak świąteczne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 20 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 Po tygodniu od zabutelkowania Teraz dam mu troszkę żeby po leżakowało sobie tak z miesiąc i będzie jeszcze lepsze myślę przyprawy raczej ci nie znikną tak szybko, najwyżej traktuj je jak świąteczne... U mnie też właśnie minął tydzień..czas pić! Chodzi mi bardziej o ułożenie się smaków, bo o ile w aromacie łatwo można rozróżnić co i jak to w smaku już niekoniecznie Na pewno jest mocno słodkie, ale PET-a odkręcałem dwukrotnie przed spróbowaniem także dziś może odpalę sobię buteleczkę 0.33 i zobaczymy jak to będzie wyglądać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 20 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 Piwo wypite, na spotkaniu też inni zdegustowali i mówili że super Mi osobiście też bardzo smakuje, choć dałem więcej dyni prawie 3 kg i doradzam nie kombinować z przyprawami i dać tak jak podali na drugiej stronie, za dużo przypraw sprawia że to piwo jest świąteczne a i przykrywają cały smak tego piwka! To było to pełniejsze w smaku i mocniejsze z tych dwóch pumpkinów, co były? Potwierdzam - może nie moja bajka, ale bardzo smaczne:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 (edytowane) Piwo wg. przepis Scoobiego uwarzone i rozlane kilka dni temu. Filtracja (mimo użytej łuski gryczanej) była faktycznie niezbyt przyjemna, ale do przeżycia. Natomiast samo piwo dość mętne, zobaczymy, czy leżakowanie go sklaruje. Pierwsze próby (na razie zielonego piwa) zaowocowały ciekawym efektem smakowym. Dyni faktycznie tam nie czuć, ale czuć, że w piwie jest jakiś inny składnik. Dość przyjemne wrażenie. Przyprawy na razie jednak bardzo słabo wyczuwalne, zobaczymy, jak po przelażakowaniu. W każdym razie - dziękuję za przepis i uwagi, były bardzo pomocne! (link do mojej relacji z warzenia: http://domowybrowarmole.blogspot.com/2013/01/piwo-dyniowe.html) Edytowane 4 Lutego 2013 przez lkulos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się