kraczo Opublikowano 2 Stycznia Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia Hej wszystkim, uwarzylem tydzien temu mojego 3ciego risa, juz od poczatku przeboje bo po zadaniu drozdzy ( uwarzylem tydzien wczesniej apke zeby miec swierza gestwe ) po kilku godzinach piana tak mocno wychodzila z wiadra ze ok 4 litry poszlo w kanal bo wybieralem piwo co 3min gdyz inaczej zalaoby mi pokoj ( tak naprawda nie ja tylko moja kobieta bo akurat musialem wyjechac ). Nastepnie po ok 6 godzinach wszystko sie uspokoilo i bylo oka ale po 3 dniach fermentacja jakby ustala, na rurce nic, poczekalem ok 7 dni i wczoraj przelalem piwo na cicha w sumie po to bo balem sie ze wiadro po tej pianie nie jest sterylne ( poniewaz jak wybieralem piane na bokach fermentora byl straszny syf nad piwem ). Wczoraj po przelaniu fermentacja jakby ruszyla na rurce, zmierzylem reflektometrem i wyszlo 20 blg po korekcie wyszlo ze jest jeszcze 12 blg. Mam pytanie czy zadac jeszcze drozszy ( mam gestwe bo z tego co zostalo z risa zrobile stout ) ? Boje sie ze piwo teraz nie dofermentuje, prosze o porade. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Stycznia Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia Jaki zasyp i zacieranie, jakie drożdże, jaka gęstość początkowa, jakie temperatury zadania i fermentacji. Przy wysokim BLG początkowym, wysokiej (zakładam zbyt wysokiej) temperaturze zadania i fermentacji oraz szczepach nazywanych "true top croppers" rozwiązaniem może być blow off tube: https://beerandbrewing.com/when-to-use-a-blow-off-tube/; https://www.youtube.com/watch?v=THxSS0BKAlI Nad przelewaniem RISa po 10 dniach znad drożdży nie będę się pastwił bo już pewnie podejrzewasz, że nie jest to najlepsze co mogłeś zrobić. 12 minut temu, kraczo napisał(a): mam gestwe bo z tego co zostalo z risa zrobile stout Jeśli to ten sam szczep a gęstwa jest świeża to spoko, myślę, że można w ten sposób się ratować. I spokojnie czekać. Z dwa tygodnie. kraczo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 2 Stycznia Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia A jakie było startowe blg tego RISa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kraczo Opublikowano 2 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia (edytowane) Dzięki za szybkie odpowiedzi, blow off tube - tak bym zrobil jednak niestety nie bylo mnie w domu, jak przyjechalem w nocy to pokrywa otwarta a piany prawie juz nie bylo. Ris robiony ze slodow, glównie pale ale i pilznenski plus ciemne. drozdze Fermentis S-04 zebrane znad swierzego IPA 16blg przy przelewaniu na cicha czyli tydzien. Zadalem ok 130 ml gestwy do RISA - temperatura w pomieszczeniu 21 na drugi dzien 17 ( otwarte okno ). 27Blg ok 23L wyszlo. Z tego co zostalo stout na tej samej gestwie z IPA ( dwie lyzki ). Tak dokladnie zle zrobilem ze nie zmierzylem ile ma BLG tylko przelalem wczoraj ;/ Bede butelkowal tego stouta pewnie jakos na dniach to zbiore gestwe i zadam do risa, pytanko ile tego zadac ? Edytowane 2 Stycznia przez kraczo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 2 Stycznia Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia Moim zdaniem jest duża szansa na to, że S0-4 skończyły już zabawę i więcej nie zjedzą, jeżeli je bym miał coś z tym robić to szukać drożdży , które mają większe odfermentowanie np belgi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kraczo Opublikowano 2 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia (edytowane) Ok jesli nie zbierac gestwy to moge zamowic drozdze, jakie drozdze polecacie i ile dorzucic ? Pozdrawiam Edytowane 2 Stycznia przez kraczo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 2 Stycznia Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia W tym piwie powinno być już 8+% alkoholu więc dodawanie saszetek moim zdaniem niewiele pomoże. Jeżeli mieszkasz w jakimś większym mieście to może będą mieli gęstwę jacyś piwowarzy, nawet gęstwa US-05 w dobrej kondycji może pomóc. S0-4 lubią zagrać tak jak u Ciebie, szybko zjedzą co łatwiejsze i zdychają. kraczo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 2 Stycznia Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia Moim zdaniem najlepsze rozwiązanie to dodanie brettów, może kostek dębowych, przelanie do balona i zostawienie na kilka miesięcy. Przelanie takiego piwa po tygodniu to moim zdaniem bardzo duży błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 2 Stycznia Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia Co cię podkusiło aby fermentować takie piwo w 21C? To musiało wywalić.Kup lodówkę lub zobacz kveiki.Ile po tygodniu masz blg jeśli robiłeś pomiar? Refraktometr czy spławik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kraczo Opublikowano 2 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia Dzieki za odzew. Generalnie nie zdawalem sobie sprawy ze to az tak wywali ... Po tygodniu mam 20 na reflektometrze czyli 12.7 po korekcie reflektometra. Robilem RiSa 7 lat temu i wszystko poszlo gladko, przelalem bo fermentacja ustala i byl syf w fermentorze coz czlowiek sie uczy na bledach najlepiej szkdoa ze na swoich Bede butelkowal Stouta jutro to zbiore gestwe, przeplucze i zadam do tego RISA jak nic nie ruszy to kupie jakies konkretne drozdze i zadam jeszcze raz. Piwo jest nie dofermentowane to juz w sumie za duzo do stracenie nie mam, do dlugiego lezakowania raczej go juz nie dam wypije jak dojrzeje kilka mies. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 2 Stycznia Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia Smakuje ci to piwo?Podnieś temperaturę do tych 23C i zobacz czy ruszyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kraczo Opublikowano 3 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia Hej, tak smakuje, probowalem i jest naprawde dobre, zadnych "zlych" smakow nie wyczulem. Dobra, podniose temperature i zadam drozdze ze stouta, dzisiaj butelkuje wieczorem to bedzie jak znalazl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 3 Stycznia Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia Zrób pomiar bo coś dziwnie mało odfermentowało w temperaturze pokojowej w 7 dni.Zainteresuj się też dodawaniem pożywki dodatkowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kraczo Opublikowano 4 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia Wczoraj dodalem gestwe ze staouta i przy okazji mierzylem, daje 20 na reflektometrze, niestety do dzisiaj nie ruszylo, mam nadzieje ze jeszcze ruszy. Na grupie piwowarow domowych w Krakowie na facebooku nikt odnosnie podzielenia gestwa sie nie odezwal, podjade do sklepu moze maja jakies drozdze belgijskie i pozywke, ka cos bedzie to kupie i dodam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia Po co pożywka przy takim piwie? Jaka pożywka? Ewentualnie można zastanowić się nad cynkiem, ale raczej składników drożdżom nie powinno brakować, no chyba że to gęstwa to kilku pasażach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kraczo Opublikowano 4 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia Nie ruszylo po gestwie ze stouta, tez zjechal do 4,5 blg nizej nie chcial, kupilem paczke suchych Empire Ale Yeast M15 innych nie bylo, myslicie ze wrzucac czy raczej kupic te berrety na necie ? jak tak to jakie dokladnie i ile tego zadac, nie mialem z nimi nigdy doczynienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia Na początku miałeś ile brix? Bo po tygodniu 20brix. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kraczo Opublikowano 4 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 20 minut temu, INTseed napisał(a): Na początku miałeś ile brix? Bo po tygodniu 20brix. 27 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia Po tygodniu tam powinno być więcej %.Zrób 2 testy.1. Skosztuj czy faktycznie słodko.2. Odlej tak 100-200ml i dodaj jakichkolwiek drożdzy. Mogą być babuni. Tylko po dodaniu drożdzy zrób pomiar. Bo jak dasz dużo to rozcieńczysz próbkę.Rób zawsze FFT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia A ile tych słodów miałeś w całości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kraczo Opublikowano 4 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia (edytowane) 16 kg slodow bylo, w sumie moge zrobic taka probe (tylko kranika nie mam bo fermentor jest bez), ale generalnie mysle ze piwo nie zeszlo, jest troche slodkie w smaku ale tragedii nie ma. Reflektometr mam dobry bo wczoraj stouta sprawdzalem i pokazalo 8 blg po korekcie wyszlo 4 takze pewnie do tylu zjechal. Edytowane 4 Stycznia przez kraczo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia No to chyba doszedłeś już jaki błąd zrobiłeś wiedząc ile kilo słodów wsypałeś na 23l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kraczo Opublikowano 4 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia No nie do konca, odebralem ok 26 litrow ale czesc razem z piana poszla do kanalu i minus chmieliny z dna gara i tyle zostalo a z reszty uwazylem stouta. Wyszlo mi na koniec 27 blg wiec uznalem ze calkiem ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano Poniedziałek o 10:09 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 10:09 To musiała być strasznie mała wydajność.Może zostaw to piwo w fermentorze. Zrób jakieś piwo i za trzy tygodnie dodaj gęstwe.Albo jakieś winiarskie. Np. bayanusy. Tylko nie wiem co wprowadzą do piwa.Pożywkę też dodaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kraczo Opublikowano Poniedziałek o 13:59 Autor Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 13:59 Slaba byla wydajnosc bo szybko filtracje robilem, wole dokupic troche wiecej slodu i sie z tym godzinami nie bawic. Generalnie postanowilem kupic 2 paczki suchych Lalbrew Nottingham, zrobic mini starter ( z ekstraktu zrobic 10blg ) zadac do tego drozdze jak sie zacznie pienic to do wiadra, co bedzie to bedzie moze juz i tak raczej z tego risa czegos wybitnego nie bedzie Dzieki wszystkim za wsparcie, dam tutaj znac jak wyszlo. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się