Piotr2142 Opublikowano 21 Stycznia Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia Witam mam problem z przeciągająca się fermentacją 22 dzień drożdże lallemand Wit, piwo już ponad półtora tygodnia temu zeszło z 12,5 blg do 3,2 a rurka minimalnie dalej pracuje, wtedy też podniosłem temperaturę do górnej granicy dla tych drożdży 25c. Piwo smakuje dobrze, nie jest kwaśne czy coś, gdzieś czytałem, że te drożdże potrafią dłużej pracować ale aż tyle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Stycznia Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 35 minut temu, Piotr2142 napisał(a): czytałem, że te drożdże potrafią dłużej pracować ale aż tyle Jak wygląda zmiana poziomu BLG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr2142 Opublikowano 21 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) @zasadaWłaśnie blg się nie zmienia 2 dni temu sprawdzałem chyba, że tak minimalnie, że na balingometrze nie widać, zresztą ta rurka pracuje minimalnie takie mikro bąbelki lecą Edytowane 21 Stycznia przez Piotr2142 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Stycznia Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia Pracuje bo podniosłeś temperaturę. Sprawdź dzień przed planowanym rozlewem i jeśli nic się nie zmieni to ja bym butelkował bez strachu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr2142 Opublikowano 21 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) @zasada tylko temperatura już jest podniesiona do 25c z półtora tygodnia i nadal pracuję, a butelkować chciałem planowo w weekend który był Edytowane 21 Stycznia przez Piotr2142 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Stycznia Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia Jeśli nie spada blg to nie pracuje tylko CO2 rozpuszczone w cieczy w niższej temperaturze, uwalnia się podczas jej podnoszenia. Zmierz w piątek jak nadal się nie zmieni butelkuj w sobotę. Tylko wylicz ilość surowca do refermentacji z wykorzystaniem najwyższej temperatury w jakie piwo stało. Linki do kalkulatorów masz np. tutaj: https://wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l)#Rozlew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 21 Stycznia Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia Cześć, Może akurat nie od tego konkretnego producenta, ale też drożdże do Wit-a, robiły mi kiedyś takie psikusy, że po przelaniu na cichą nagle ruszały i dojadały 1-1,5 Blg. Może mnie pamięć mylić, ale chyba ktoś opisywał podobny przypadek na FM20. Lepiej tydzień dłużej trzymać w fermentorze, niż dzień za krótko - taką mam zasadę. Podsumowując - ja bym jeszcze trochę potrzymał. Pozdrawiam, Paweł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 21 Stycznia Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia Czytając pomyślałem sobie, że ten odwieczny spór/dylemat przypomina romantyczną walkę "szkiełka i oka" z tym, co dusza widzi. Masz bowiem odczyt ze spławika - jedyny, jasny, zapisany cyframi obraz tego, czy fermentacja w sensie tworzenia alkoholu trwa czy nie i w związku z tym widoczny dowód na to, że fermentacja jest zakończona, bo wszystko stoi w miejscu i to od dawna... ale słyszysz pomruki z rurki... I strach zwycięża. Wiesz, że duchów nie ma, ale trzask podłogi budzi niepokój. Zasada wszystko pięknie wyjaśnił i zgadzam się z nim w każdej kwestii. Fermentacja skończona, dodatkowe 1,5 tygodnia w 25°C, gdy spławik stoi w miejscu potwierdza to... a i tak znajdzie się ktoś, kto powie, żebyś się wstrzymał z butelkowaniem jeszcze do wiosny, bo duchy przyjdą i nagle w 14 dniu blg spadnie. No cóż, musisz samemu zdecydować czym się pokierujesz i kto duby smalone bredzi Pozdrawiam. Fall095 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr2142 Opublikowano 22 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia Dzięki wszystkim za odpowiedź, poczekam Max do niedzieli i znirzam temperaturę żeby się nagazowało i w sobotę za półtora tygodnia butelkuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 22 Stycznia Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia (edytowane) 10 godzin temu, Dawid Szatan napisał(a): Czytając pomyślałem sobie, że ten odwieczny spór/dylemat przypomina romantyczną walkę "szkiełka i oka" z tym, co dusza widzi. Masz bowiem odczyt ze spławika - jedyny, jasny, zapisany cyframi obraz tego, czy fermentacja w sensie tworzenia alkoholu trwa czy nie i w związku z tym widoczny dowód na to, że fermentacja jest zakończona, bo wszystko stoi w miejscu i to od dawna... ale słyszysz pomruki z rurki... I strach zwycięża. Wiesz, że duchów nie ma, ale trzask podłogi budzi niepokój. Zasada wszystko pięknie wyjaśnił i zgadzam się z nim w każdej kwestii. Fermentacja skończona, dodatkowe 1,5 tygodnia w 25°C, gdy spławik stoi w miejscu potwierdza to... a i tak znajdzie się ktoś, kto powie, żebyś się wstrzymał z butelkowaniem jeszcze do wiosny, bo duchy przyjdą i nagle w 14 dniu blg spadnie. No cóż, musisz samemu zdecydować czym się pokierujesz i kto duby smalone bredzi Pozdrawiam. Do niedawna sam wychodziłem z podobnego założenia, aczkolwiek ostatnia warka na suchych S-33 ruszyła na nowo po 3 tygodniach od startu fermentacji. Drożdże te u mnie zawsze bardzo szybko startują i w 30 godzin jest prawie po robocie, następnie kilka dni powoli dojadą resztki. Start fermentacji w 18C, po dwóch dniach stopniowo podnoszona do 21C i w takiej temperaturze piwo leżakowało. Po 3 tygodniach chciałem zabierać się do butelkowania, a Ispindel zaczął pokazywać niewielkie spadki. W ten sposób zjechało 1 BLG w 10 dni. Już kiedyś miałem podobne przypadki na tych drożdżach, że fermentacja ruszyła po długim czasie, lecz sądziłem, że zbyt późno zacząłem podnosić temperaturę i stąd problem. Może trzeba podnieść temperaturze od razu jeszcze wyżej -> 25C? Jak widać są "drożdże" i "drożdże". Przy US-05 czy W34/70, nie miałem nigdy sytuacji, aby drożdże ponownie ruszyły. Edytowane 22 Stycznia przez draker foto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 22 Stycznia Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia Jeśli dobrze czytam wykres to podniosłeś temperaturę z 18°C dopiero, gdy piwo miało już 3 blg i w zasadzie przestało pracować. Ciekawe jakby wyglądał wykres, gdybyś podnosił temperaturę stopniowo już od jakichś 6 blg, z 18°C do np. 22-23°C. Może spróbuj przy kolejnej warce szybciej zacząć podnosić temperaturę i daj znać, jak wyszło. Jestem ciekaw wyników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 24 Stycznia Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia W dniu 22.01.2025 o 10:41, Piotr2142 napisał(a): znirzam temperaturę żeby się nagazował Gaz, który uciekł przy podniesieniu temperatury, nie wróci magicznie do poprzedniego stanu. Przy butelkowaniu podajesz w kalkulatorze najwyższą temperaturę jaką osiągnęło piwo po fermentacji i wyliczy Ci większą ilość cukru, która zrekompensuje "utracone" CO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr2142 Opublikowano 24 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia (edytowane) @ciezkicoswybrac nagazowuje w tanku CO2 a potem w kegi @Dawid Szatan nie od razu podnosiłem temperature do 25c robiłem to stopniowo ale po ok 2 tygodniach jak było blg 3 i nadal pracowało to dałem na 25c. @draker ciekawe ja jeszcze nie miałem powtórnej fermentacji... Dziś sprawdziłem blg jest nie całe 2 i rurka pracuję.. piwo smakuje dobrze są nuty z skórki pomarańczy, przyprawowe trochę pieprzne i z kolendry, jest bardzo lekkie, poczekam jeszcze do niedzieli.. kurcze bo chce te piwo wysłać na konkurs 🥴 a jak tak dalej pójdzie to Jopa Edytowane 24 Stycznia przez Piotr2142 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alanl Opublikowano 30 Stycznia Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia Mi te drożdże odfermentowały do 3 blg,po tygodniu od pomiaru blg nie spadło,jak narazie jest problem z małym nagazowaniem, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się