Skocz do zawartości

Przeciągająca się fermentacja Lallemand Wit


Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem z przeciągająca się fermentacją 22 dzień drożdże lallemand Wit, piwo już ponad półtora tygodnia temu zeszło z 12,5 blg do 3,2 a rurka minimalnie dalej pracuje, wtedy też podniosłem temperaturę do górnej granicy dla tych drożdży 25c. Piwo smakuje dobrze, nie jest kwaśne czy coś, gdzieś czytałem, że te drożdże potrafią dłużej pracować ale aż tyle?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli nie spada blg to nie pracuje tylko CO2 rozpuszczone w cieczy w niższej temperaturze, uwalnia się podczas jej podnoszenia. Zmierz w piątek jak nadal się nie zmieni butelkuj w sobotę. Tylko wylicz ilość surowca do refermentacji z wykorzystaniem najwyższej temperatury w jakie piwo stało.

Linki do kalkulatorów masz np. tutaj: https://wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l)#Rozlew

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

Może akurat nie od tego konkretnego producenta, ale też drożdże do Wit-a, robiły mi kiedyś takie psikusy, że po przelaniu na cichą nagle ruszały i dojadały 1-1,5 Blg. 

Może mnie pamięć mylić, ale chyba ktoś opisywał podobny przypadek na FM20.

Lepiej tydzień dłużej trzymać w fermentorze, niż dzień za krótko - taką mam zasadę.

Podsumowując - ja bym jeszcze trochę potrzymał.

Pozdrawiam, Paweł.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czytając pomyślałem sobie, że ten odwieczny spór/dylemat przypomina romantyczną walkę "szkiełka i oka" z tym, co dusza widzi. Masz bowiem odczyt ze spławika - jedyny, jasny, zapisany cyframi obraz tego, czy fermentacja w sensie tworzenia alkoholu trwa czy nie i w związku z tym widoczny dowód na to, że fermentacja jest zakończona, bo wszystko stoi w miejscu i to od dawna... ale słyszysz pomruki z rurki... I strach zwycięża. Wiesz, że duchów nie ma, ale trzask podłogi budzi niepokój.

 

Zasada wszystko pięknie wyjaśnił i zgadzam się z nim w każdej kwestii. Fermentacja skończona, dodatkowe 1,5 tygodnia w 25°C, gdy spławik stoi w miejscu potwierdza to... a i tak znajdzie się ktoś, kto powie, żebyś się wstrzymał z butelkowaniem jeszcze do wiosny, bo duchy przyjdą i nagle w 14 dniu blg spadnie.

No cóż, musisz samemu zdecydować czym się pokierujesz i kto duby smalone bredzi :) Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, Dawid Szatan napisał(a):

Czytając pomyślałem sobie, że ten odwieczny spór/dylemat przypomina romantyczną walkę "szkiełka i oka" z tym, co dusza widzi. Masz bowiem odczyt ze spławika - jedyny, jasny, zapisany cyframi obraz tego, czy fermentacja w sensie tworzenia alkoholu trwa czy nie i w związku z tym widoczny dowód na to, że fermentacja jest zakończona, bo wszystko stoi w miejscu i to od dawna... ale słyszysz pomruki z rurki... I strach zwycięża. Wiesz, że duchów nie ma, ale trzask podłogi budzi niepokój.

 

Zasada wszystko pięknie wyjaśnił i zgadzam się z nim w każdej kwestii. Fermentacja skończona, dodatkowe 1,5 tygodnia w 25°C, gdy spławik stoi w miejscu potwierdza to... a i tak znajdzie się ktoś, kto powie, żebyś się wstrzymał z butelkowaniem jeszcze do wiosny, bo duchy przyjdą i nagle w 14 dniu blg spadnie.

No cóż, musisz samemu zdecydować czym się pokierujesz i kto duby smalone bredzi :) Pozdrawiam.


Do niedawna sam wychodziłem z podobnego założenia, aczkolwiek ostatnia warka na suchych S-33 ruszyła na nowo po 3 tygodniach od startu fermentacji. Drożdże te u mnie zawsze bardzo szybko startują i w 30 godzin jest prawie po robocie, następnie kilka dni powoli dojadą resztki. Start fermentacji w 18C, po dwóch dniach stopniowo podnoszona do 21C i w takiej temperaturze piwo leżakowało. Po 3 tygodniach chciałem zabierać się do butelkowania, a Ispindel zaczął pokazywać niewielkie spadki. W ten sposób zjechało 1 BLG w 10 dni. 
Już kiedyś miałem podobne przypadki na tych drożdżach, że fermentacja ruszyła po długim czasie, lecz sądziłem, że zbyt późno zacząłem podnosić temperaturę i stąd problem. Może trzeba podnieść temperaturze od razu jeszcze wyżej -> 25C? 
Jak widać są "drożdże" i "drożdże". Przy US-05 czy W34/70, nie miałem nigdy sytuacji, aby drożdże ponownie ruszyły. 

Zrzut ekranu 2025-01-22 105701.jpg

Edytowane przez draker
foto
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli dobrze czytam wykres to podniosłeś temperaturę z 18°C dopiero, gdy piwo miało już 3 blg i w zasadzie przestało pracować. Ciekawe jakby wyglądał wykres, gdybyś podnosił temperaturę stopniowo już od jakichś 6 blg, z 18°C do np. 22-23°C. Może spróbuj przy kolejnej warce szybciej zacząć podnosić temperaturę i daj znać, jak wyszło. Jestem ciekaw wyników.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 22.01.2025 o 10:41, Piotr2142 napisał(a):

znirzam temperaturę żeby się nagazował

Gaz, który uciekł przy podniesieniu temperatury, nie wróci magicznie do poprzedniego stanu. Przy butelkowaniu podajesz w kalkulatorze najwyższą temperaturę jaką osiągnęło piwo po fermentacji i wyliczy Ci większą ilość cukru, która zrekompensuje "utracone" CO2. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@ciezkicoswybrac  nagazowuje w tanku CO2 a potem w kegi 

@Dawid Szatan nie od razu podnosiłem temperature do 25c robiłem to stopniowo ale po ok 2 tygodniach jak było blg 3 i nadal pracowało to dałem na 25c.

@draker ciekawe ja jeszcze nie miałem powtórnej fermentacji...

Dziś sprawdziłem blg jest nie całe 2 i rurka pracuję.. piwo smakuje dobrze są nuty z skórki pomarańczy, przyprawowe trochę pieprzne i z kolendry, jest bardzo lekkie, poczekam jeszcze do niedzieli.. kurcze bo chce te piwo wysłać na konkurs 🥴 a jak tak dalej pójdzie to Jopa 

Edytowane przez Piotr2142
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.