Rusik Opublikowano 30 Października Udostępnij Opublikowano 30 Października ...po 26 warkach z brewkitow i ekstraktów... W końcu się zdecydowalem i jestem podekscytowany... Zakupiłem słód jęczmienny Best Ale Crisp 10 kg , posiadam chmiele: Marynka, Citra, Centennial, Żula, Galaxy, Oktawia, Mosaic. Chce piwo koło 5,5% jak to ugryźć? Ile słodu i jakie chmiele i jakie czasy? Pierwszą warkę chce zatrzeć z jednym słodem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 30 Października Udostępnij Opublikowano 30 Października @Rusik Wyglada jakybyś ipę mógł sobie zrobić. https://brewness.com tam jest dużo receptur publicznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_s Opublikowano 30 Października Udostępnij Opublikowano 30 Października Hej, nie napisałeś ile masz chmieli ani jaką warkę chcesz zrobić, ja jak już masz nowo falowe chmiele to zrób session IPA na 20l to pewnie jakieś 4-5kg słodu ześrutowanego, na goryczkę dałbym Marynkę pewnie z 30g na 60 min i na koniec np. Citre 50-100g Tu na moim kanale jest przykład Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rusik Opublikowano 30 Października Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 5 kg to chyba za mało na 5.5% co? 6 kg będzie dobrze? Wtedy 18 l wody na początek? Warka 21 l. Chmieli mam po 100g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 30 Października Udostępnij Opublikowano 30 Października Pogrzeb w zapiskach piwowarów. Tam masz przepisy na wszystkie style, ilości słodów, podane ekstrakty początkowe, końcowe, temperatury zacierania i ogólnie wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdadela Opublikowano 30 Października Udostępnij Opublikowano 30 Października 10 minut temu, Rusik napisał(a): 5 kg to chyba za mało na 5.5% co? 6 kg będzie dobrze? Brewness zeznaje, że na 21 litrow 12-13blg to tak 4,5-5kg słodu. Jeśli to pierwsze zacieranie to nikt nie wie jaka Ci wyjdzie wydajność. Jeśli masz zapas miejsca w wiadrze to możesz zrobić zasyp np 5,5kg, a potem sprawdzić blg i w razie potrzeby dodać wody, żeby nieco zejść z blg. Najwyżej wyjdzie ciut mniej IBU. Tak naprawdę, to tu nie ma złotego środka - każdemu wychodzi troszkę inaczej i musisz eksperymentalnie sprawdzić swoją warzelnię 🙂 Proponuję zarejestrować się na brewness i sobie zrobić jakiś przepis na próbę. I nie do końca bym się sugerował tam recepturami publicznymi bo czasem są tam bzdury, które ludzie sobie wrzucają na roboczo. Zaprojektuj tam jakiś zasyp na 12-13blg, koło 40 IBU i będziesz Pan zadowolony 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Października Udostępnij Opublikowano 30 Października (edytowane) 59 minut temu, Rusik napisał(a): 5 kg to chyba za mało na 5.5% co? 6 kg będzie dobrze? Wtedy 18 l wody na początek? Warka 21 l. Chmieli mam po 100g jak 30 l to będzie za mało ale na 15l to za dużo. Edytowane 30 Października przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rusik Opublikowano 30 Października Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października Garnek 40 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 30 Października Udostępnij Opublikowano 30 Października Czyli garnek Cię nie ogranicza, spokojnie można i 10 kg zasypu przebić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 31 Października Udostępnij Opublikowano 31 Października Masz PPPP kalkulator piwowarski. Wpisz sobie wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 31 Października Udostępnij Opublikowano 31 Października 46 minut temu, INTseed napisał(a): Masz PPPP kalkulator piwowarski. Wpisz sobie wszystko. Dla startującego z zacieraniem piwowara i początkującego forumowicza przyda się odnośnik. @Rusik - łap PPPP: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się