rafcio76 Opublikowano 12 Listopada Udostępnij Opublikowano 12 Listopada Cześć, już zrobiłem chyba z 70 warek, ostatnio ltawie każda warka po rozlewie do butelek po dwóch tygodniach przegazowana a cukru na butelkę daję ok. 3g. Co moze byc przyczyną? Z reguły fermentuję z 12 blg na ok. 3,5 prze 10-14 dni. Butelki dezynfekowane. Może będę po prostu dawał połowę cukru tj. Ok. 1,5 - 2 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 12 Listopada Udostępnij Opublikowano 12 Listopada Jakie piwa, jakie drożdże, jakie temperatury fermentacji? 10-14 dni to czasem może być zbyt krótko nawet, jak na 12°Blg. Czym myjesz i dezynfekujesz sprzęt i butelki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcio76 Opublikowano 12 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada Jakie piwa, jakie drożdże, jakie temperatury fermentacji? 10-14 dni to czasem może być zbyt krótko nawet, jak na 12°Blg. Czym myjesz i dezynfekujesz sprzęt i butelki?Zwykłe jasne na pilzneńskim, drożdże us05, temp. Poniżej 20 st. C. Od zawsze dezynfekcja butelek pirosiarczyn potasu. A jak robię z większą ilością chmielu, jakieś Ipki, to jeszcze szybciej przegazowujeWysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdadela Opublikowano 12 Listopada Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 3,5blg końcowego z 12 wydaje się dość sporo jak na US-05, mi zwykle schodzą na 2-2,5. No ale to różnie bywa. Sprawdzasz czy jeszcze nie spada przed butelkowaniem? Ja trzymam zawsze dwunastki minimum 3 tygodnie w fermentorze, sprawdzam 3 dni przed rozlewem, potem drugi raz w dzień rozlewu i mi się nigdy nie zdarzyło... iht 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcio76 Opublikowano 12 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada Ok. Chyba pójdę w stronę wydłużenia czasu fermentacji. Dzieki.Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 12 Listopada Udostępnij Opublikowano 12 Listopada Od tego bym zaczął. Nie zaszkodzi też przemyć sprzęt np. NaOH. Piszesz, że szybciej przegazowują się piwa mocniej chmielone - może słabo odfiltrowujesz chmiel? iht 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Gorelord Opublikowano 13 Listopada Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 20 godzin temu, punix napisał(a): Od tego bym zaczął. Nie zaszkodzi też przemyć sprzęt np. NaOH. Piszesz, że szybciej przegazowują się piwa mocniej chmielone - może słabo odfiltrowujesz chmiel? Głupie pytanie, ale co ma chmiel do ew. przegazowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 13 Listopada Udostępnij Opublikowano 13 Listopada Godzinę temu, Igor Gorelord napisał(a): Głupie pytanie, ale co ma chmiel do ew. przegazowania? 2 powody: -enzymy z chmielu potrafią rozłożyć cukry niefermentowalne w fermentowalne, przez co wrzuceniu chmielu na zimno fermentacja może się wznowić. Pół biedy jak w fermentorze, gorzej jak zajdzie to w butelce -źle odfiltrowany chmiel powoduje gushing, który objawia się podobnie jak przegazowanie (szczypanie na języku, piwo samo wychodzi z butelki) iht 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Gorelord Opublikowano 17 Listopada Udostępnij Opublikowano 17 Listopada W dniu 13.11.2025 o 20:30, ciezkicoswybrac napisał(a): 2 powody: -enzymy z chmielu potrafią rozłożyć cukry niefermentowalne w fermentowalne, przez co wrzuceniu chmielu na zimno fermentacja może się wznowić. Pół biedy jak w fermentorze, gorzej jak zajdzie to w butelce -źle odfiltrowany chmiel powoduje gushing, który objawia się podobnie jak przegazowanie (szczypanie na języku, piwo samo wychodzi z butelki) Czy slabe odfiltrowanie chmielin przed burzliwa (zapomnialem przefiltrowac w pospiechu..), mogla miec wplyw na super szybki start suchych dolniakow, juz po 12h w 10°C bylo glosno (22g na 20l Lallemand Diamond Lager) i zakonczona fermentacja po 7 dniach (!) z 12 BLG? Czy raczej tu mogls miec bardziej wplyw slaba wydajnosc zacierania i zbyt duza ilosc cukrow fermentowalnych a mala tych drugich? Gazowanie przebiega juz prawidlowo w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 17 Listopada Udostępnij Opublikowano 17 Listopada Nie sądzę, za mała ilość i za mało czasu. Z tego co kojarzę, to Diamond Lager są dość szybkie w fermentacji, tutaj cytat z forum: W standardowych warunkach testu Lallemanda tj. brzeczka w 12°C drożdże Diamond drożdże wykazują: Energiczną fermentację, która może skończyć się w ciągu 5 dni Wysokie odfermentowanie i wysoką flokulacja Neutralny smak i aromat, typowy dla tradycyjnych lagerów Optymalny zakres temperatur dla drożdży Diamond podczas wytwarzania tradycyjnych stylów wynosi 10°C - 15°C Nie korzystałem z nich, więc nie mam jak się odnieść. Na W34/70 powiedziałbym, że 12->3BLG w tydzień to strasznie szybko i podejrzewałbym, że temperatura uciekła do góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcio76 Opublikowano 18 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada (edytowane) Tak teraz amalizuje i ostatnio nie pilnowałem temperatury wody do wysładzania i mogła mieć nawet okolo 90 st.C. Może to miało wpływ na przegazowanie? Edytowane 18 Listopada przez rafcio76 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Listopada Udostępnij Opublikowano 18 Listopada Raczej nie. A zwiększonej cierpkości, nieprzyjemnego ściągania nie zauważyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi