Skocz do zawartości

Ostatnio ciągle mi przegazowuje piwo


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, już zrobiłem chyba z 70 warek, ostatnio ltawie każda warka po rozlewie do butelek po dwóch tygodniach przegazowana a cukru na butelkę daję ok. 3g. Co moze byc przyczyną? Z reguły fermentuję z 12 blg na ok. 3,5 prze 10-14 dni. Butelki dezynfekowane. Może będę po prostu dawał połowę cukru tj. Ok. 1,5 - 2 g.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakie piwa, jakie drożdże, jakie temperatury fermentacji? 10-14 dni to czasem może być zbyt krótko nawet, jak na 12°Blg.
Czym myjesz i dezynfekujesz sprzęt i butelki?
Zwykłe jasne na pilzneńskim, drożdże us05, temp. Poniżej 20 st. C. Od zawsze dezynfekcja butelek pirosiarczyn potasu. A jak robię z większą ilością chmielu, jakieś Ipki, to jeszcze szybciej przegazowuje

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3,5blg końcowego z 12 wydaje się dość sporo jak na US-05, mi zwykle schodzą na 2-2,5. No ale to różnie bywa.

 

Sprawdzasz czy jeszcze nie spada przed butelkowaniem?

Ja trzymam zawsze dwunastki minimum 3 tygodnie w fermentorze, sprawdzam 3 dni przed rozlewem, potem drugi raz w dzień rozlewu i mi się nigdy nie zdarzyło...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Igor Gorelord napisał(a):

 Głupie pytanie, ale co ma chmiel do ew. przegazowania?

2 powody:

-enzymy z chmielu potrafią rozłożyć cukry niefermentowalne w fermentowalne, przez co wrzuceniu chmielu na zimno fermentacja może się wznowić. Pół biedy jak w fermentorze, gorzej jak zajdzie to w butelce

-źle odfiltrowany chmiel powoduje gushing, który objawia się podobnie jak przegazowanie (szczypanie na języku, piwo samo wychodzi z butelki)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 13.11.2025 o 20:30, ciezkicoswybrac napisał(a):

2 powody:

-enzymy z chmielu potrafią rozłożyć cukry niefermentowalne w fermentowalne, przez co wrzuceniu chmielu na zimno fermentacja może się wznowić. Pół biedy jak w fermentorze, gorzej jak zajdzie to w butelce

-źle odfiltrowany chmiel powoduje gushing, który objawia się podobnie jak przegazowanie (szczypanie na języku, piwo samo wychodzi z butelki)

 

Czy slabe odfiltrowanie chmielin przed burzliwa (zapomnialem przefiltrowac w pospiechu..), mogla miec wplyw na super szybki start suchych dolniakow, juz po 12h w 10°C bylo glosno (22g na 20l Lallemand Diamond Lager) i zakonczona fermentacja po 7 dniach (!) z 12 BLG? Czy raczej tu mogls miec bardziej wplyw slaba wydajnosc zacierania i zbyt duza ilosc cukrow fermentowalnych a mala tych drugich? Gazowanie przebiega juz prawidlowo w butelkach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie sądzę, za mała ilość i za mało czasu. Z tego co kojarzę, to Diamond Lager są dość szybkie w fermentacji, tutaj cytat z forum:

W standardowych warunkach testu Lallemanda tj. brzeczka w 12°C  drożdże Diamond drożdże wykazują:

  • Energiczną fermentację, która może skończyć się w ciągu 5 dni
  • Wysokie odfermentowanie i wysoką flokulacja
  • Neutralny smak i aromat, typowy dla tradycyjnych lagerów
  • Optymalny zakres temperatur dla drożdży Diamond podczas wytwarzania tradycyjnych stylów wynosi 10°C - 15°C

 

Nie korzystałem z nich, więc nie mam jak się odnieść. Na W34/70 powiedziałbym, że 12->3BLG w tydzień to strasznie szybko i podejrzewałbym, że temperatura uciekła do góry. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.