Skocz do zawartości

Ostatnio ciągle mi przegazowuje piwo

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, już zrobiłem chyba z 70 warek, ostatnio ltawie każda warka po rozlewie do butelek po dwóch tygodniach przegazowana a cukru na butelkę daję ok. 3g. Co moze byc przyczyną? Z reguły fermentuję z 12 blg na ok. 3,5 prze 10-14 dni. Butelki dezynfekowane. Może będę po prostu dawał połowę cukru tj. Ok. 1,5 - 2 g.

Jakie piwa, jakie drożdże, jakie temperatury fermentacji? 10-14 dni to czasem może być zbyt krótko nawet, jak na 12°Blg.
Czym myjesz i dezynfekujesz sprzęt i butelki?
Zwykłe jasne na pilzneńskim, drożdże us05, temp. Poniżej 20 st. C. Od zawsze dezynfekcja butelek pirosiarczyn potasu. A jak robię z większą ilością chmielu, jakieś Ipki, to jeszcze szybciej przegazowuje

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

3,5blg końcowego z 12 wydaje się dość sporo jak na US-05, mi zwykle schodzą na 2-2,5. No ale to różnie bywa.

Sprawdzasz czy jeszcze nie spada przed butelkowaniem?

Ja trzymam zawsze dwunastki minimum 3 tygodnie w fermentorze, sprawdzam 3 dni przed rozlewem, potem drugi raz w dzień rozlewu i mi się nigdy nie zdarzyło...

Godzinę temu, Igor Gorelord napisał(a):

Głupie pytanie, ale co ma chmiel do ew. przegazowania?

2 powody:

-enzymy z chmielu potrafią rozłożyć cukry niefermentowalne w fermentowalne, przez co wrzuceniu chmielu na zimno fermentacja może się wznowić. Pół biedy jak w fermentorze, gorzej jak zajdzie to w butelce

-źle odfiltrowany chmiel powoduje gushing, który objawia się podobnie jak przegazowanie (szczypanie na języku, piwo samo wychodzi z butelki)

W dniu 13.11.2025 o 20:30, ciezkicoswybrac napisał(a):

2 powody:

-enzymy z chmielu potrafią rozłożyć cukry niefermentowalne w fermentowalne, przez co wrzuceniu chmielu na zimno fermentacja może się wznowić. Pół biedy jak w fermentorze, gorzej jak zajdzie to w butelce

-źle odfiltrowany chmiel powoduje gushing, który objawia się podobnie jak przegazowanie (szczypanie na języku, piwo samo wychodzi z butelki)

Czy slabe odfiltrowanie chmielin przed burzliwa (zapomnialem przefiltrowac w pospiechu..), mogla miec wplyw na super szybki start suchych dolniakow, juz po 12h w 10°C bylo glosno (22g na 20l Lallemand Diamond Lager) i zakonczona fermentacja po 7 dniach (!) z 12 BLG? Czy raczej tu mogls miec bardziej wplyw slaba wydajnosc zacierania i zbyt duza ilosc cukrow fermentowalnych a mala tych drugich? Gazowanie przebiega juz prawidlowo w butelkach.

Nie sądzę, za mała ilość i za mało czasu. Z tego co kojarzę, to Diamond Lager są dość szybkie w fermentacji, tutaj cytat z forum:

W standardowych warunkach testu Lallemanda tj. brzeczka w 12°C  drożdże Diamond drożdże wykazują:

• Energiczną fermentację, która może skończyć się w ciągu 5 dni
  • Wysokie odfermentowanie i wysoką flokulacja
  • Neutralny smak i aromat, typowy dla tradycyjnych lagerów
  • Optymalny zakres temperatur dla drożdży Diamond podczas wytwarzania tradycyjnych stylów wynosi 10°C - 15°C

Nie korzystałem z nich, więc nie mam jak się odnieść. Na W34/70 powiedziałbym, że 12->3BLG w tydzień to strasznie szybko i podejrzewałbym, że temperatura uciekła do góry.