Silk95 Opublikowano 9 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2025 Szanowni piwosze ,mam pytanie ,dwa dni temu wstawiłem piwo ,West Coast i do tego czasu nie ruszyła fermentacja ,w załączniku przesyłam przepis według którego robiłem. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2025 Cześć, kilka pytań na dzień dobry: jakie blg startowej, jakie drożdże, jaka temperatura ich zadania i teraz jaka temperatura fermentacji. Plus pytania dodatkowe: czemu uważasz, że nie wystartowała, czy masz zdjęcie fermentora - jeśli przezroczysty (nie otwieraj jeśli nie). Powodzenia! edit: no i doprecyzowałem tytuł wątku iht 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silk95 Opublikowano 9 Grudnia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2025 12 blg , drozdze które były dodane do zestawu, mogło jest przemrozić albo coś takiego ? Bo jak były mrozy to one były w paczkomacie dosyć długo, zdjęcia nie mam ,podeślę później jak będzie potrzebne, temperatura to 21 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2025 17 minut temu, Silk95 napisał(a): przemrozić albo coś takiego Raczej nie. Ja bym czekał spokojnie. Objawy jak czapa piany/ osad drożdżowy, produkcja CO2 wg mojego rozeznania jeszcze przyjdą. Chyba, że uwadniałeś w +30°C. W każdym razie dopiero pomiar nie wskazujący na spadek BLG jest ostatecznym wskazaniem, że fermentacja nie zachodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silk95 Opublikowano 9 Grudnia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2025 Rozumiem, a jeśli powiedzmy przez tydzień nic się nie wydarzy,nie będzie spadku blg to mogę dodać nowe drozdze żeby zobaczyć czy ruszy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2025 37 minut temu, Silk95 napisał(a): Rozumiem, a jeśli powiedzmy przez tydzień nic się nie wydarzy,nie będzie spadku blg to mogę dodać nowe drożdże żeby zobaczyć czy ruszy ? Po tygodniu to może być zbyt późno. Obserwuj, raportuj, czekam na zdjęcia. IMO ruszy i się zdziwisz. iht 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silk95 Opublikowano 9 Grudnia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2025 Dobra ,wieczorem wyślę zdjęcie fermentatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silk95 Opublikowano 9 Grudnia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2025 W załączniku zdjęcia, rurka w ogóle wygląda jakby nic się nie działo, pierwszy raz takie coś mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2025 Kit z rurką - niepokojąco ta czysta tafla wygląda. Jeśli faktycznie nie ma na niej żadnej piany a masz drożdże to ja bym zadał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silk95 Opublikowano 9 Grudnia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2025 Czyli dodać drożdże jeszcze raz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 9 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2025 Tak, można spróbować zadać paczkę drożdży pasujących do stylu. Zdarza się, że drożdże z zestawu są w kiepskiej kondycji i fermentacja nie ruszy. Przy innych też się to zdarza, ale chyba jakoś jednak rzadziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silk95 Opublikowano 9 Grudnia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2025 Dobrze ,dodam inne drozdze i zobaczymy czy coś z tego będzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 9 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2025 Cos ciemny ten west coast. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silk95 Opublikowano 10 Grudnia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2025 Bo właśnie Ciemny, dziwne , w każdym razie fermentacja ruszyła, dodałem nowe drozdze i działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 10 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2025 Z ekstraktów zawsze ciemniejsze. Drożdże te same, czy inne? Dobrze, że ruszyło! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 10 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2025 30 minut temu, zasada napisał(a): Z ekstraktów zawsze ciemniejsze. +szeroki słup cieczy inaczej załamuje światło, więc w wiadrze zawsze jest dużo ciemniejsze niż w kuflu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silk95 Opublikowano 10 Grudnia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2025 Drozdze inne, miałem zapasowe z gozdawy ,pilsner chyba no i śmiga teraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 10 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2025 52 minuty temu, Silk95 napisał(a): Drozdze inne, miałem zapasowe z gozdawy ,pilsner chyba no i śmiga teraz Ok. W każdym razie z drożdżami to Gozdawa nie ma najlepszych opinii, więc następnym razem może zdecyduj się na innego producenta. Dla spokoju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silk95 Opublikowano 10 Grudnia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2025 Jasne ,wezmę to pod uwagę, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 10 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2025 Ja sobie chwalę Gozdawę. Moje główne i tylko raz - też ostatnio - nie pykły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi