Wiktor Opublikowano 26 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 jak na mnie to one są produkowane sterylnie, a po użyciu się je wyrzuca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 26 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 (edytowane) Czyli jednorazówki ? Nie muszę sterylizować? edit na ten sezon mi wystarczy, są w ogóle takie wielokrotnego użytku z zaworkiem? Edytowane 26 Września 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 obawiam się ze nie. To tak jakbyś teraz się pytał jak oni w szpitalach gotują te strzykawki z plastiku ogółem cały sprzęt plastykowy jest jednorazowy - producenci pakują to jałowo i sterylizują promieniami gamma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 26 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 Labolatoryjny sprzet szpitalny nie zawsze musi byc sterylny Czesto pojemniczki czy ezy jednorazowe sa pakowane po 50 czy 100 I tak sterylizowane Lepiej zainwestowac w szklo. Ps Ale ponoc sa plastiki, ktore mozna autoklawowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 zrobiłem drugi raz skosy w życiu,pierwsze to porażka,agar się nie zestalił,za drugim razem niby wszystko ok,tylko po ścięciu się agaru została tam jakby kropla czy 2 wody tak sobie pływa po tej powierzchni ,pewnie to para osiadła na ściankach przy pasteryzacji,to jest normalne,czy jakoś da się tego uniknąć?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżony Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 zrobiłem drugi raz skosy w życiu,pierwsze to porażka,agar się nie zestalił,za drugim razem niby wszystko ok,tylko po ścięciu się agaru została tam jakby kropla czy 2 wody tak sobie pływa po tej powierzchni ,pewnie to para osiadła na ściankach przy pasteryzacji,to jest normalne,czy jakoś da się tego uniknąć?. Da się, co najmniej dwa sposoby: - możesz wlewać sterylną pożywkę uprzednio upłynnioną i schłodzoną do ok. 45-50 st. C do jałowej probówki - lub do pasteryzacji/tyndalizacji/sterylizacji zamykać probówki korkami z celulozy i pozostawiać na kilka dni w ciepłym miejscu do odparowania wody - przy okazji będziesz widział czy podłoże jest sterylne dziedzicpruski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 fajnie,dzięki za rady . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 tylko nie możesz za długo trzymać na korkach z waty bo Ci agar wyschnie i zrobi się z niego pomarszczony żelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdusz Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Też mam trochę wody w probówkach, jakoś za bardzo się tym nie przejmowałem do tej pory. Czy ta niewielka ilość wody na dnie probówek stojących pionowo źle wpływa na kondycję drożdży na skosach ? Co to są korki z celulozy ? Gdzie takie sterylne można kupić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżony Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Na kondycję drożdży taka mała ilość wody raczej nie wpływa; słyszałem opinie, że skroplona woda na skosie zwiększa ryzyko jego zakażenia podczas manipulacji z otwartą probówką. Nie wiem ile w tym prawdy, ale 'profesjonalnie' wykonanego skosu z wodą jeszcze nie widziałem. O korki z celulozy do probówek zapytaj wujka googla. Raczej trudno dostępne i baardzo drogie - zresztą jak prawie wszystko do mikrobiologii. Można za to łatwo coś podobnego zrobić z ligniny w rolkach dostępnej w aptece. Trzeba tylko bardzo ciasno zwijać uprzednio nawilżając ligninę rozpylaczem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cipro Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Chenie wymienię Drożdże na skosach zaszczepione Wyeast Activatorem --- 2565 KöLSCH na szczepy Wyeast płynne 2007 Pilsen Lager oraz na Wyeast 2001 Urquell Lager prosze pisac na Priw Pozdrawiam Ps zaszczepione Kolsch 25kwietnia 2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Wystarczy napisać w jednym wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cipro Opublikowano 18 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 Mam pytanie techniczne jeśli przepłukuje gęstwę wodą po dodaniu wody zabełtaniu którą cześć gęstwy wylewamy górną które części gdzie opadają ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 18 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 Te najjaśniejsze drożdże, które zbierają się na górze są dobre. To ciemne niżej to osady i martwe drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Może komuś się przyda http://slideplayer.pl/slide/61008/ Mr_Kasztan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się