frc Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 (edytowane) Und a po jakim czasie Clo2 dezynfekuje powierzchnie 5-10 min? Ad2. Oczywiście, ale gdybym przetrzymał dłużej to wolałbym przemyć dla świętego spokoju. Edytowane 28 Listopada 2014 przez frc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 W tym wątku masz o przemywaniu (nie zmyl się tym ża wątek mówi o mrożeniu), nie wiem która strona dokładnie, musisz przegrzebać ten wątek: http://www.piwo.org/topic/388-mrozenie-drozdzy/ frc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Tak około tego czasu. Z gęstwą nie pomogę bo tego nie robię więc w praktyce nie do końca wiem jak to wygląda, ale w teorii przemywasz ClO2 i zostawiasz, możesz dla świętego spokoju przepłukać jeszcze wodą ale nie ma to sensu, bo przecież ClO2 się zdezaktywuje frc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Po każdym zastosowaniu CLO2 mam podrażnione drogi oddechowe, płytki oddech i kaszel. Coś na styl astmy. Nie warzyłem 3 tyg a trudności z oddychaniem pozostały. Pomieszczenie było wentylowane. Tylko ja tak mam? Dla bezpieczeństwa przerzucę się chyba na starsan/seniclean. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 U mnie przy ClO2 nic takiego nie występuje, za to piro mnie strasznie męczyło. Do tego dochodzi spora wydajność z jednego opakowania stężonego ClO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Przemywałem kilka razy ClO2 25-30 ppm, po kilku dniach zawsze ładnie się rozwarstwiało i robiłem starter z jasnej warstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Po każdym zastosowaniu CLO2 mam podrażnione drogi oddechowe, płytki oddech i kaszel. Coś na styl astmy. Nie warzyłem 3 tyg a trudności z oddychaniem pozostały. Pomieszczenie było wentylowane. Tylko ja tak mam? Dla bezpieczeństwa przerzucę się chyba na starsan/seniclean. Też coś podobnego miałem z tym że następnego dnia wszystko wracało do normy. Z tego powodu przeszedłem na starsan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Chcąc przepędzić aromaty pasty bhp,zalałem roztworem tym skoncentrowanym (myślałem,ze roboczy) ,wstrząsnąłem i pochyliłem się nad wiadrem, masakra,jak środek bojowy,oczy czerwone,duszności,pieczenie całej twarzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Nie czytasz, nie przestrzegasz bhp to masz. Ciesz się że Ci sie nic nie stało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 jeśli clo wam szkodzi to piro chyba zabije bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Nie czytasz, nie przestrzegasz bhp to masz. Ciesz się że Ci sie nic nie stało. Używałem tego ze 2 lata,po prostu pomyliłem pojemniki,bywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Jedną z zasad bhp jest opisywanie środków A tak serio - my sobie robimy podśmiechujki, piwowarstwo, hobby, chemia - ale ta chemia nieodpowiednio użyta może zaszkodzić. Co prawda taka reakcja jak frc sugeruje raczej uczulenie na chlor, bo normalnie używanie 200 ppm nie powinno dawać takich reakcji... albo właśnie użył zbyt stężonego roztworu. Generalnie trzeba się pilnować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Crosis przecież on napisał że się zaciągnął roztworem aktywnym, a nie roboczym. A to już niebezpieczne, bodajże Jaras kiedyś pisał że 2000 ppm w powietrzu jest zabójcze, a 2000ppm w wodzie to nie wiadomo ile oddało chloru w powietrze w zamkniętym fermentorze. Trzeba uważać... Po zdarzeniu to każdy mądry. Też jak się kilka razy zaciągnąłem piro to teraz już wiem że nie wolno, nawet jak zaczyna w oczy szczypać to się odsuwam, a wiadra otwieram na balkonie i pokrywką "przedmuchuje" opary ze środka, bo pól mieszkania potrafiłem sobie wcześniej zasmrodzić. No i już nie wsadzam nochala do wiadra, tylko z daleka, delikatnie małymi porcjami wciąganego powietrza sprawdzam czy śmierdzi:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 (edytowane) Po każdym zastosowaniu CLO2 mam podrażnione drogi oddechowe, płytki oddech i kaszel. Coś na styl astmy. Nie warzyłem 3 tyg a trudności z oddychaniem pozostały. Pomieszczenie było wentylowane. Tylko ja tak mam? Dla bezpieczeństwa przerzucę się chyba na starsan/seniclean. ClO2 nie może (tak mi sie przynajmniej wydaje) dawać takich efektów. Alergii nie wywoła, bo jest zbyt reaktywny i redukuje się do obojętnych chlorków. Tak silna reakcja to albo zbieg okoliczności, albo ClO2 pomogło wyleźć czemuś, co się kryło w zakamarkach płuc/oskrzeli. Ogólnie kontakt z tym środkiem wywołuje silne podrażnienie, a zdolności do regenarcji różni ludzie mają różne. Jeżeli u Ciebie wywołuje tak silne objawy, to zdecydowanie powinieneś z niego zrezygnować. Starsan wydaje się dobrą alternatywą. Edytowane 6 Stycznia 2015 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 A właściwie to się wydziela ,czysty chlor ?,jeżeli tak,to stosowali to jako gaz bojowy podczas I WŚ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Nie. To jest związek chloru i tlenu: ClO2, ten sam zarówno w wodzie jak i w powietrzu. Co do porównania toksyczności z chlorem to nie mam danych. Toksyczność chloru polega na właściwościach drażniących, prowadzących do obrzęku płuc. Z ClO2 może byc podobnie. Pozostaje kwestia dawki.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi