mirfak Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 Witam, chciałbym zrobić Pilsa podobnego w smaku do tego z Bierhalle oraz coś na smak Gniewosza Ciemnego. Czy coś z ekstraktów lub brewkita możecie polecić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 Pils to trudne piwo, nawet bardzo, nie radzę się za niego zabierać na początek. Może lepiej jakiś ciemny bitter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 Prawdziwy pils to będzie problem jak pisze coder, zwłaszcza bez zacierania. Ale możesz spróbować zrobić lagera przez nachmielenie np. dwóch ekstraktów WES jasnych 1,7 kg i zadanie do nich drożdży dolnej fermentacji np. S-23. Pod warunkiem oczywiście, że dysponujesz pomieszczeniem o odpowiedniej temperaturze i cierpliwością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 24 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 W jakim sensie Pils jest trudny? Czy chodzi o temperaturę fermentacji? Bitter kojarzy mi się z piwem gorzkim, natomiast Gniewosz Ciemne jest lekko słodkawe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 Trudny na początek bo nie ukryjesz w nim popełnionych błędów. A przy warzeniu z ekstraktów jest jeszcze problem skąd wziąć odpowiedni ekstrakt - nie wiadomo jaki mają skład. Np. ten z WES-a w kolorze bardziej przypomina marcowe niż pilsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 24 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 A gdybym kupił Pilsa z brewkita + ekstrakt jasny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 A gdybym kupił Pilsa z brewkita + ekstrakt jasny? Nie wyjdzie Ci z tego pils. Do tego musiałbyś dokupić jakieś sensowne drożdże (za suche to już wydatek 12-16zł - płynne około 30zł), nachmielenie będzie raczej przeciętne. Kolor, jak kolega wyżej wspomniał, nie będzie jasny a zbliżony do tego ( ) Nie chcesz pobawić się na pierwszej warce już z zacieraniem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 spróbuj może przejść się do znajomego piwowara na warzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 24 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 Problem w tym, że nie specjalnei mam czas i warunki do zacierania. Ledwo na wrzenie z ekstraktów dostaję kuchnię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 24 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 No to może z innej strony. Co można z powodzeniem warzyć z ekstraktów/brew-kitów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 W takim razie może na początek inny styl? Bitter wcale nie jest bardziej gorzki od pilsa, więc może warto w tym kierunku ? A może jakiś stout ? To będzie Twoja pierwsza warka, czy kolejna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 Możesz przerobić te zestawy (brakuje tu jasnego 12°Blg ); http://www.homebrewing.pl/zestawy-surowcow-na-bazie-ekstraktow-c-45_46.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 24 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 Jestem baaaardzo początkujący Właśnie zlałem pierwszą warkę do butelek - pszeniczne z podanego wyżej linku. Ostatnio bardzo mi smakuje Gniewosz Ciemny - szukam coś w tym stylu, ale nie wiem co to jest (może być bardziej nachmielone). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 Właśnie zlałem pierwszą warkę do butelek - pszeniczne z podanego wyżej linku. Właśnie pszenicę chciałem zaproponować to może zrób sobie jakiegoś bezstylowca. Weź ekstrakt jasny i bursztynowy, nachmiel mocno na goryczkę troszkę na aromat i drożdże górnej fermentacji to będziesz krócej na efekt czekał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 to może zrób sobie jakiegoś bezstylowca. Weź ekstrakt jasny i bursztynowy, nachmiel mocno na goryczkę troszkę na aromat i drożdże górnej fermentacji A jak sypnie garstkę jęczmienia palonego na 10 min to będzie prawie IRA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 A jak sypnie garstkę jęczmienia palonego na 10 min to będzie prawie IRA ale wtedy z suchych by musiał s-04 wziąć a ja jestem zrażony do nich i ich nikomu nie polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 ale wtedy z suchych by musiał s-04 wziąć a ja jestem zrażony do nich i ich nikomu nie polecam. Ależ to bardzo fajne drożdże Co Ci w nich nie podeszło ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 ale wtedy z suchych by musiał s-04 wziąć a ja jestem zrażony do nich i ich nikomu nie polecam. Myślę, że elroy na prośbę wymieni na US-05, ale to by trzeba elroya zapytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 Pewnie, że tak, choć osobiście nie widzę potrzeby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 ale wtedy z suchych by musiał s-04 wziąć a ja jestem zrażony do nich i ich nikomu nie polecam. Ależ to bardzo fajne drożdże Co Ci w nich nie podeszło ? zawsze na nich mam tak, że fermentują potem przestają, mieszam podgrzewam i już jest zupełne zero fermentowania, wysoki blg, butelkuje, miesiąc jest dobrze a potem ni z gruchy ni z pietruchy zaczynają dofermentowywać... I to nie raz te łajzy mi za każdym razem tak robią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 25 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Właśnie od kilku dni mam w piwnicy European Lager (Coopers na drożdżach W34/70) na cichej (temp. ok 10°C ). Zobaczę co z tego wyjdzie. Jeśli jesteś bardzo początkujący i masz problemy.... logistyczno-organizacyjne to brew kity są dosyć sensownym rozwiązaniem. Polecam English Bitter Coopersa - fajne się je pije. Podobno dobry jest Real Ale. Możesz też pomyśleć nad Australian Pale Ale (też Coopers) lub innym piwem fermentowanym w "domowych" temperaturach. Może Dark Ale jak lubisz ciemne?? Ten zestaw też wydaje się również być ciekawy. Oczywiście możesz pobawić się zestawami z ekstraktów do "samodzielnego chmielenia". - pisał o nich wczoraj olo333. Myślę też usilnie nad takimi "metodami". Wracając do brew-kitów. Jest ich ogromny wybór. Zabawa świetna i wciągająca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 25 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 ale wtedy z suchych by musiał s-04 wziąć a ja jestem zrażony do nich i ich nikomu nie polecam. Ależ to bardzo fajne drożdże Co Ci w nich nie podeszło ? zawsze na nich mam tak' date=' że fermentują potem przestają, mieszam podgrzewam i już jest zupełne zero fermentowania, wysoki blg, butelkuje, miesiąc jest dobrze a potem ni z gruchy ni z pietruchy zaczynają dofermentowywać... I to nie raz te łajzy mi za każdym razem tak robią[/quote'] dziwne bo raczej zawsze je wszyscy polecali szczególnie dla początkujących, ja zrobiłem 3 warki z 1 paczki i wszystkie ładnie odfermentowały , pierwsza była w dość wysokiej temp ok 22°C i szły jak szalone, teraz robiłem w temp 17-18°C i ładnie zaszły z 12 do 2,5°Blg (1/2 paczki na 20l bez startera) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 25 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Witam, nie wiem czy można tu wklejać komercyjne linki, jeśli nie to skasuję. Co sądzicie o takich zestawach, nadadzą się dla początkującego: 1. http://browamator.pl/szczegoly.php?Muntons_---_Continental_Pilsner_30_kg_---_Klasa_Gold&przedm=6199923&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183095&sortuj=kod 2. http://browamator.pl/szczegoly.php?Geordie_---__Mild_---_15_kg&przedm=184104&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183095&sortuj=kod 3. http://browamator.pl/szczegoly.php?Brewferm_Diabolo_-_belgijski_brew-kit_15_kg&przedm=1350879&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183095&sortuj=kod 4. http://browamator.pl/szczegoly.php?Brewferm_PILS_-_belgijski_brew-kit_15_kg&przedm=1405409&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183095&sortuj=kod Proszę o opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 25 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Muntonsy mają dziwny posmak (prawdopodobnie od ich drożdży). Następnym razem "robiąc" Muntonsa dam porządne drożdże. Ale ogólnie piwa Muntonsa są dobre. Geordie - nie znam. Nie będę ich kupował. Brewferm - zastanawiam się nad jakimś z ich piw. Interesuje mnie Triple i Diabolo. Podobno firma dobra i wychodzą dobre piwa (http://www.hbkitreviews.com/search-Brewferm.html). Opinie na temat brew kitów na tej stronie: http://www.hbkitreviews.com/homebrew-kit-categories.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 dziwne bo raczej zawsze je wszyscy polecali szczególnie dla początkujących, u początkującego, który nie ma pełnej piwniczki nie zdążą poleżeć tyle żeby się przegazować po za tym było sporo wątków typu "mój stout zszedł z 12 na 5 i co dalej?" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi