dan737 Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Ale to nie pierwszy przypadek i nie pierwsza moja warka gdzie aromat chmielu jest słabo albo wcale nie wyczuwalny. Chmiel przeważnie kupuje w Twojbrowar. Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 (edytowane) Jaki konkretnie chmiel, z którego roku, w jakiej formie zadany luźno czy w woreczku, w jakiej temperaturze, czy dodatkowo chmieliłeś na 0 minut albo hop stand, albo jedno i drugie? Edytowane 17 Lutego 2017 przez opeciarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 (edytowane) Podczas gotowania poszedł Centennial z roku 2015 na 70min-10g, 40min-10g i 10min-30g. Na ostatnie 3 dni cichej 50g Lemon Drop 2015r. wrzuconego luźno do fermentora. Temperatura na cichej ok 21C. Smakują mi swoje piwa ale pod względem aromatu myślę, że powinno być znacznie lepiej:/ Czy to normalne że gdy wrzuci się chmiel na cichej to piwo delikatnie fermentuje? Co jakiś czas muszę uchylić wieko od fermentora ponieważ znacznie puchnie. Edytowane 17 Lutego 2017 przez dan737 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) Chmielu Lemon Drop nie znam, nie używałem ale rodzaj chmielu ma znaczenie. Konkretny przykład z mojego doświadczenia to dwie warki , do jednej 50 gramów Cascade dał bardzo fajny aromat , do następnej warki 75 gram Rakau - aromat ledwo co wyczuwalny. Kolejna rzecz to wiek, 2015 rocznik - chmiel już jest troszkę stary, świeżość jest bardzo istotna, stary chmiel po prostu dużo traci swojego aromatu. Następnie to ilość alfa kwasów, spotkałem się z informacja że aromatyczne chmiele z większą ilością alfa kwasów są po prosty bardziej aromatyczne niż te które które maja tych kwasów mniej, osobiście takich porównań nie robiłem, ale w tym konkretnym przypadku być może ma to wpływ na końcowy efekt. Ogólnie to przy następnej warce użyj jakiegoś jednego bądz kilku sprawdzonych klasyków, koniecznie świeżych np. Cascade, Citra, Mosaic, Amarrilo, Centenial w łącznej ilości około 100 gramów (lub więcej) na zimno na 20 litrów (zawsze chmielę na zimno w temperaturze troszkę niższej niż temp. fermentacji burzliwej, ale to zależy jakie masz warunki)przez 4, 5 dni. Wrzuć też coś pod koniec gotowania na 0 minut lub na hop stand (chmielenie przez godzinę w temperaturze miedzy 80 a 70 stopni podczas chłodzenia). Jeżeli masz chłodnicę to nie żałuj chmielu, (zwykle wrzucam około 50 gramów) jeżeli chłodzisz długo to ostrożnie, wrzuć mniej aby chmiel nie poszedł w goryczkę. Połączenie kilku sposobów chmielenia na aromat utrwala końcowy efekt. Edytowane 18 Lutego 2017 przez opeciarz dan737 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Też nie znałem i pierwszy raz chmieliłem Lemon Dropem. Tak mam chłodnicę i skorzystam z Twoich porad następnym razem, do tej pory chmieliłem na zimno ilością ok 50g. ale jak dla mnie to słabe efekty wychodziły. Po jutrze będę butelkował piwo które na cichej przyjęło 130g. i porównam efekt końcowy. Czasami otwierając jakieś porządną AIPE chmiel który uderza w aromacie jest wręcz przytłaczający ale właśnie taki dla mnie powinien być, a nie żeby trzeba się było go doszukiwać wąchając i wąchając Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Porównanie ma sen jak chmieliłeś tym samym chmielem, jak innym to będzie to kompletnie od czapy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Ale ja nie chce porównać konkretnego chmielu tylko czy aromat poprawi się w jakimś stopniu sypiac ok. 3 razy większa ilość chmielu. Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 No i to jest bez senu przecież pisze, co to za porównanie 20 g citry do 200 g np. marynki, przecież to będą dwa totalnie inne piwa, dla kola który lubi piwo z sokiem wygra citra ,dla drugiego który lubi zioła wygra marynka,czy lubelski i to drugie pewnie będzie miało delikatniejszy aromat . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 (edytowane) Nie no masz racje Citra nijak się ma do marynki ale tam gdzie chmielilem 50g poszedł Lemon Drop natomiast przy 120-130g poszła Citra, cascade i dr.rudi wiec jak dla mnie chmiele dość podobne do siebie i dające podobne aromaty. Akurat takie miałem i takie dodałem, gdybym miał 130g Lemon Drop to bym go dodał ale nie miałem i myślę że nawet przy użyciu innych chmieli jakieś wnioski da się wyciągnąć.Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka Edytowane 19 Lutego 2017 przez dan737 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Citra, cascade i dr.rudi Z takiej mieszanki citra swoim "aromatem" zabije wszystko, tym bardziej ,ze ten rudi ro o kant dupy rozbić. Z tego co piszesz to ten lemon drop jest też do dupy ,jeżeli 50 g nic nie dało to i 200 nie da nic, tak naprawdę to tylko producent ,hutrownik ewentualnie ten co to żenił wie co to jest naprawdę,czy to prawdziwy lemondrop czy jakaś farbowany lis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Citry akurat poszło najmniej z całej tej mieszanki, a rudiego pierwszy raz używałem wiec nie wiem co to. A ten Lemon Drop powiem Ci aromat miał świetny przed butelkiwaniem, a teraz praktycznie wogole go nie czuć także dziwne to. Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Czy to normalne że gdy wrzuci się chmiel na cichej to piwo delikatnie fermentuje? Co jakiś czas muszę uchylić wieko od fermentora ponieważ znacznie puchnie. Chcesz powiedzieć przez to, że wrzucenie mentosa do butelki pepsi uruchamia gwałtowną fermentację? Czy może po prostu ma się na czym uwolnić rozpuszczony w cieczy gaz? Co do samego problemu - zauważ że przy rozlewie masz dużą powierzchnię "oddawania aromatu". Druga sprawa że ew. wady czy inne intensywne zapachy (za dużo karmelu?) mogą Ci te chmiele przykryć. Ja już od dawna nie stosuję chmielenia na zimno (co prawda nie robię przesadnie dużo hamerykańców) tylko rzucam na whirlpool - ostatnio dwa razy po 40-parę litrów APA, to z 200g torebki garść szła na FWH a reszta na whirlpool, minęło kilka tygodni od butelkowania a tam citra wciąż atakuje. Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 http://www.spiritferm.biz/pl/p/Kula-na-chmiel-9cm/1325 Ma ktoś? Używa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browarbiskup Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 (edytowane) http://www.spiritferm.biz/pl/p/Kula-na-chmiel-9cm/1325 Ma ktoś? Używa? Nie używałem ale pomysł nawet fajny. Na szybko na alledrogo znalazlem taniej http://allegro.pl/ag515c-zaparzacz-do-herbaty-ziol-kula-sitko-i6674554233.html Poszedłem tym tropem i całkiem fajne rzeczy widze na aliexpres https://pl.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20170302114111&SearchText=Tea+infuser+9 Edytowane 2 Marca 2017 przez browarbiskup Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Jeszcze w jednych z pierwszych warek chmieliłem na zimno w skarpecie, to z tego co pamiętam to ładnie chmiel potrafił napuchnąć, takich kulek to trzeba by raczej sporo wrzucić, aby chmielenie było efektywne, a i to przy założeniu, że 9cm to wewnętrzna średnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 http://www.spiritferm.biz/pl/p/Kula-na-chmiel-9cm/1325 Ma ktoś? Używa? Kula na chmiel? Przecież to najzwyklejszy zaparzacz do herbaty http://www.domherbat.pl/data/include/cms/Akcesoria/zap_kulka_50mm.JPG i to w kosmicznej cenie Powiem wam, że nie warto wrzucać chmiel w skarpetach, pończochach, siateczkach itp. Straty na aromacie są spore nic nie zastąpi wsypania chmielu swobodnie do piwa. Przerobiłem prawie wszystkie opcje i efekt najlepszy przy luźnym sypaniu. Więc zastanówcie się czy warto. A filtrowanie pończochą zdaje egzamin po dziś dzień co pisałem wcześniej w postach. dirk gently, GB... i qub 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 (edytowane) http://www.spiritferm.biz/pl/p/Kula-na-chmiel-9cm/1325 Ma ktoś? Używa? Kula na chmiel? Przecież to najzwyklejszy zaparzacz do herbaty http://www.domherbat.pl/data/include/cms/Akcesoria/zap_kulka_50mm.JPG i to w kosmicznej cenie Powiem wam, że nie warto wrzucać chmiel w skarpetach, pończochach, siateczkach itp. Straty na aromacie są spore nic nie zastąpi wsypania chmielu swobodnie do piwa. Przerobiłem prawie wszystkie opcje i efekt najlepszy przy luźnym sypaniu. Więc zastanówcie się czy warto. A filtrowanie pończochą zdaje egzamin po dziś dzień co pisałem wcześniej w postach. Krotko i w punkt. Przy poprzednim dziele (AIPA) przekonalem sie na wlasnej skorze, jak diametralna jest roznica w nachmieleniu po odpuszczeniu sobie nylonow itd. Never again. Postawic wiadro na ostatnie 2-3 dni w zimnym (np. 5 stopni) i chmieliny pieknie opadaja na dno. Potem skarpeta na koncowke wezyka podczas dekantowania i po sprawie. Edytowane 3 Marca 2017 przez sredstvom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosolis Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 http://www.spiritferm.biz/pl/p/Kula-na-chmiel-9cm/1325 Ma ktoś? Używa? Kula na chmiel? Przecież to najzwyklejszy zaparzacz do herbaty http://www.domherbat.pl/data/include/cms/Akcesoria/zap_kulka_50mm.JPG i to w kosmicznej cenie Powiem wam, że nie warto wrzucać chmiel w skarpetach, pończochach, siateczkach itp. Straty na aromacie są spore nic nie zastąpi wsypania chmielu swobodnie do piwa. Przerobiłem prawie wszystkie opcje i efekt najlepszy przy luźnym sypaniu. Więc zastanówcie się czy warto. A filtrowanie pończochą zdaje egzamin po dziś dzień co pisałem wcześniej w postach. Krotko i w punkt. Przy poprzednim dziele (AIPA) przekonalem sie na wlasnej skorze, jak diametralna jest roznica w nachmieleniu po odpuszczeniu sobie nylonow itd. Never again. Postawic wiadro na ostatnie 2-3 dni w zimnym (np. 5 stopni) i chmieliny pieknie opadaja na dno. Potem skarpeta na koncowke wezyka podczas dekantowania i po sprawie. Po której stronie wężyka, która opcja daje lepsze efekty filtrowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajfrost Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Ja bym jeszcze chciał wiedzieć jak zakładacie te pończochy/skarpety damskie, i jak zaciągacie piwo? Z już założoną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Po której stronie wężyka, która opcja daje lepsze efekty filtrowania? Wewnętrznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Po której stronie wężyka, która opcja daje lepsze efekty filtrowania? Spustowej, inaczej się zatka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 (edytowane) Biore taka wygotowana skarpetke, owijam z 3 x koncowke weza i ta koncowke siup do wiadra z piwem. dzieki temu nie zaciagnie mi chmielin do wezyka. A jak sie chcac nie chcac zaklei chmielinami, to odwijam 1 warstwe i zaciagam na nowo. Edytowane 3 Marca 2017 przez sredstvom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Biore taka wygotowana skarpetke, owijam z 3 x koncowke weza i ta koncowke siup do wiadra z piwem. dzieki temu nie zaciagnie mi chmielin do wezyka. A jak sie chcac nie chcac zaklei chmielinami, to odwijam 1 warstwe i zaciagam na nowo. Zawiąż na drugim końcu i nie będziesz się musiał bawić w wyciąganie wężyka. Wiśnia81 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 Moze nie mam dnia, ale za cholere nie rozumiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 za cholere nie rozumiem... pończochę trza zakładać na wylot węża, a nie na wlot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się