Franekkkk Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Te wszystkie mikroby żywią się drożdżami, czy czymś innym co jest w tej kostce? drożdże to dobre źródło białka dlatego są dobrą pożywką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hape Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 dokłądnie rzecz biorąc:o Drożdże dzikie o Pleśnie z rodzajów Geotrichum, Aspergillus, Panicillium i Mucor o Bakterie Bacillus o Bakterie fermentacji mlekowej z rodzaju: Lactobacillus, Lactococcus i Leucomostac mesenteroides A czy te cudaki są groźne dla zdrowia przy wypiekach chleba? Przyznam się, że obecnie jadę na drożdżach "świeżych" 3tyg po terminie ważności i chleb ładnie rośnie i jest pyszny :-). Sprawdzam tylko za każdym razem kostkę czy pleśni nie widać i czy nie wyschła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 groźne są mykotoksyny produkowane przez pleśnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 no tak pleśnie mogą być groźne, ale mlekowce do dla naszego organizmy probiotyk więc tym się nie ma co przejmować. No tak, jak robiłem piwo na drożdżach ponad 2 lata przeterminowanych. Termin ważności to tylko sugestia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 A więc zrobiłem prosty test odfermentowania mojej brzeczki. Przelałem w 2 pojemniki trochę brzeczki. Przypomnę, że brzeczka mi wcześniej słabo odfermentowała i zakończyła na 6,5blg. 1 pojemnik - dodałem drożdży piekarniczych i kilka łyżeczek cukru. Gęstość startowa 16blg. 2 pojemnik - dodałem tylko cukier (bez dodatkowych drożdży). Gęstość startowa 16blg. Po dwóch dniach: 1 pojemnik przefermentował i zszedł do 2blg. 2 pojemnik nie ruszył nawet, zostało 16blg!!! To chyba oznacza dwie rzeczy dla mnie, potwierdzcie lub skorygujcie: - drożdże mi w brzeczce padły - mam nadal cukry fermentowalne, skoro schodzi do 2blg Wniosek końcowy: zadać nowe drożdże do brzeczki, nie trzeba natomiast dodawać cukrów. Co o tym sądzicie? Pozdrawiam serdecznie, Robertus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Trzeba było dać samych piekarskich i zobaczyć jak odfermentuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Pewnie tak, ale skoro piekarskie zeżarły i cukier i brzeczkę to chyba oznacza, że brzeczka jest fermentowalna, jak sądzicie? Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Ale chodzi o odfermentowanie tej brzeczki a nie wzmacnianej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Test fermentacji służy temu , żeby zbadać do jakiego poziomu może zejść brzeczka. Jeżeli drożdże piekarskie odfermentują załóżmy do 2 ( bez dodatkowego cukru) to znaczy , że mniej więcej to tego poziomu powinny odfermentować drożdże piwowarskie. Teraz nie wiadomo do jakiego poziomu powinno piwo odfermentować , żeby móc je bezpiecznie zabutelkować. Ja bym zrobił test jeszcze raz... chyba że nie chcesz czekać i masz drożdże piwowarskie na zbyciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekv Opublikowano 12 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 Witam. Mam ten sam problem. Warzyłem z zestawu Homebrewing: Słód jasny pilzneński4kg Słód Weyermann Caraaroma® 0.1kg Słód Weyermann Carafa® I 0.3kg Płatki jęczmienne błyskawiczne 0.4kg Chmiel aromatyczny Lubelski 30g Drożdże piwowarskie Safale S-04 + laktoza 0,45kg zacieranie: 65C - 30min, 72C - 30min. Warka 21L, drożdże rehydratowane w terminie przydatności. Początkowe 13°Blg po 7 dniach w temp. 21°C - 6,5°Blg. Wczoraj odlałem 250ml i dodałem około 8g prosto z lodówki rozkruszonych drodży piekarniczych i czekam. Cały czas jest na burzliwej lecz oznak fermentacji już od kilku dni nie widać. ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 ale ty robiłeś sweet stouta z dodatkiem laktozy wiec nie może odfermentować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekv Opublikowano 12 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 ale ty robiłeś sweet stouta z dodatkiem laktozy wiec nie może odfermentować No, no. Zdaje sobie sprawe, że laktoza nie zostanie przerobiona (dlatego podkreśliłem) ale czy 6,5°Blg to już czas na cichą? Przy 450 gramach na 21L to chyba powinno jeszcze spaść? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 faktycznie słabo spadło, niestety przy palonych słodach tak bywa no i jeszcze s-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 12 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 a ten test ,to jak sie ma do różnego rodzaju drożdży,jedne przecież odfermentowują bardziej inne mniej,a piekarnicze chyba są bardziej żarłoczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 (edytowane) Jedne szybciej drugie wolniej ale jeśli jest coś do przerobienia to i prędzej czy później przerobią. Edytowane 12 Lutego 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 12 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 Mój oatmeal stout z 14°Blg po 7 dniach zjechał do 4 °Blg, drożdże Safbrew T-58 propagowane z butelki piwa świątecznego na cichej dalej nie zjechał wczoraj piłem pierwszą butelkę i jest bardzo dobry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartkii Opublikowano 14 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Ja mam większy problem, zatarłem Wiedeńsiego lagera: pilzenski - 2,3 wiedenski - 1,7 monachijski I - 0,9 melanoidowy - 0,6 pszeniczny - 0,3 Brewers Gold - 25 - 90min Tettnanger - 20 - 15min Tettnanger - 5 - 0min 55? - 15min 60? - 40min 73? - 20min Wyszło mi jakieś 29l 12? Blg zadałem to Wyeast2124 bohemian lager tyle że nie zrobiłem startera. Spuchła paczka leżała parę dni i wlałem je do fermentora. To moja pierwsza warka na płynnych i wiem starter to podstawa bo do belga zrobiłem zadałem i po 4 h już pracują ładnie. Od teraz już bez startera ani rusz. Ale problem mam z tym wiedeńskim bo ruszyły po ok. 40h w temp. 12?C od zadania minął tydzień i z 12? zeszło do 8? To jakiś dramat. Pracują nadal bo bulgocze raz na 2 mnuty ale coś to wolno idzie. Zejdzie to? Nie mam czym już zadać. Ino mam do Belga Strong. Niewiem czy nie spaprałem przerwy w 60?C ale wyczytałem w jednej książce żeby uzyskać dobrze odfermentowaną brzeczkę to trza ok 60?C przerwę zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 (edytowane) Myślę że powoli zejdzie . Przerwy OK Edytowane 14 Lutego 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekv Opublikowano 14 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 >>>>>>>>>Wczoraj odlałem 250ml i dodałem około 8g prosto z lodówki rozkruszonych drodży piekarniczych i czekam. Cały czas jest na burzliwej lecz oznak fermentacji już od kilku dni nie widać. ??? Po 2 dniach nie ma różnicy, więc do tej samej próbki dodałem cukier wyszło 11°Blg i po 24godz. zeszło do 6°Blg. Czyli przelewać na cichą, czy na szybko organizować drugą saszetkę drożdż?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Możesz dać 5 saszetek tylko po co ? 2 testy pokazały że więcej nie zejdzie , zlewaj na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 ja miałem podobny problem dałem na dwie doby do domu i pomogło spróbuj nic nie zaszkodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro22 Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Moim skromnym zdaniem, szybsze zakończenie fermentacji ma ścisły związek z niedotleniem piwa przed zadaniem drożdży - po prostu drożdży jest za mało, bo nie robią bunga bunga. Przy jednym z pierwszych piw miałem dokładnie taką samą sytuację - nie doczytałem jeszcze o natlenianiu i koźlak męczył się tygodniami zanim jako tako odfermentował. Sytuaję mógłby częściowo uratować dostęp tlenu w czasie fermentacji, ale wszyscy mówicie o bulgotaniu w rurkach, czyli przepływ gazów macie jednokierunkowy. Gdyby niedotlenione piwo stało w niedomkniętym fermentorze, to była by jakaś wymiana gazowa, i byłby tlen do namnażania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 CO2 jest cięższy od powietrza, więc przy jego ilościach, powstających podczas fermentacji burzliwej, uchylenie fermentatora nic by nie dało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro22 Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Chodziło mi głównie o to, że piwo wg mnie nie było napowietrzone przed rozpoczęciem fermentacji. Jak zaznaczyłem, dostęp powietrza w trakcie fermentacji tylko lekko by pomógł. Przy uchylonym wieku zawsze trochę tlenu doszło by do piwa - minimalnie, ale zawsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Może i by doszło, ale czy tlen podczas burzliwej zdoła się przebić przez warstwę CO2 i w dodatku połączyć z piwem. Poza tym nie wiem czy takie dodawanie tlenu na burzliwej nie będzie skutkowało infekcją tlenowców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się