archivi Opublikowano 12 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 (edytowane) Witam.. Dzisiaj butelkuje pszeniczne... a tu niespodzianka - glukozy w "magazynie" 40g... szybka akcja - choc chwiejnym krokiem (jakos tak przy zlewaniu zawsze mocno degustuje dojrzewajace piwa/wina) ide do sklepu... pierwszy - pudlo... glukozy brak... drugi - glukozy dwie: 1. Na stoisku dla dzieci 200g za 1,80 2. Na stoisku z cukrami itp 100g za 2,40 Wiec cenowo przebitka 2,5x... Co wiec ma glukoza dla dzieci gorszego, od glukozy do... do niewiem czego:). ponizej dwie fotki w/w glukoz... co o nich myslicie? bo planowalem tego kupic odrazu 2kg - chyba ze do refermentacji w butelkach uzywacie czegos innego? pozdrawiam pm Edytowane 12 Lutego 2011 przez archivi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 (edytowane) Ja używam rezerwy. edit: Glukoza to glukoza, myślę że ta druga to dopłacasz za firmę. Edytowane 12 Lutego 2011 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 Było nigdzie nie latać, tylko sięgnąć do szafki po cukier do herbaty. Taniej, a efekt ten sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
archivi Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 (edytowane) Było nigdzie nie latać, tylko sięgnąć do szafki po cukier do herbaty. Taniej, a efekt ten sam. No tez mnie kusilo, ale slyszlaem ze po cukrze smak jakis taki bardziej bimbrowy... fakt ze mialem 60g glukozy, wiec 50g cukru moze nie zrobilo by takiej roznicy, ale tak zaj*** sypal snieg ze musialem to zobaczyc na zywo BTW. wlasnie kapsluje - Greta upierniczyla mi jedna szyjke... kapsla nie znaleziono... szkla sa wszedzie - mam nadzieje tylko ze do butelek nie nalecialo (w skrzynce znalazlem jedno malutkie szkielko miedzy butelkami ) Nie wiem co bylo powodem ale kilka butelek dalej mam takiego schiza ze... eh ;P Edytowane 12 Lutego 2011 przez archivi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 12 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 Z tym smakiem "bimbrowym" to chyba jakaś legenda. Ja stosuje zamiennie. Jak mam to glukozę, jak nie mam to cukier. W smaku różnicy żadnej nie widzę. Teoretycznie glukoza powinna zostać szybciej przerobiona, więc piwo się powinno szybciej nagazować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 12 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 zrób z glukozą i cukrem osobno i założę się że nie poczujesz różnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 12 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 Ale glukoza łatwiej się rozpuszcza fakt, mieszanie cukru taniej wychodzi. Dobrze że nie zachodziłeś do apteki, kupując ostatnio leki zapytałem mimochodem po ile? ceny nie pomnę, w każdym bądź razie wyrywała z butów:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 (edytowane) Droga u Ciebie ta delecta, u mnie chyba 1,79 zł. Edytowane 12 Lutego 2011 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
archivi Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 (edytowane) hmmm.... no to zrobiliscie mi nie zla banie... ok - nastepna warka na cukrze... akurat sa w planach dwie rownoczesnie ale rozne - no nic... jedna na cukrze jadna na glukozie (akurat kupilem zapas jak nazdjeciach). mozliwe ze chodzilo o brewkity gdzie dodawalo sie albo nachmielony ekstrakt slodowy, albo cukier albo glukoze - przypuszczam ze w takiej ilosci/fazie smak moglby byc "bimbrowy" ale przy 140g nie powinno robic roznicy... dobrze ze wstrzymalem sie z zakupem - wydalbym ok 20zl na 1kg glukozy zamiast 2,6zl za 1kg dzieki! EDIT: co do rozpuszczania - cukier puder rozpuszcza sie blyskawicznie... jak macie jakies mlynki to cukier na cukier puder szybko sie przerabia... ja mam takie cudo, co 1kg cukru zwyklego w ok 20sek zrobi 1kg cukru pudru;) potem powiedzy 200g w ok 100ml wody rozpuszcza sie przypuszczam ok 20sekund... Edytowane 12 Lutego 2011 przez archivi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hagar Opublikowano 13 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 (edytowane) Po co go mielic na cukier puder, przeciez jesli rozpuszczasz we wrzatku to nie ma znaczenia czy zajmie to 10 czy 30 sekund. Edytowane 13 Lutego 2011 przez hagar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
archivi Opublikowano 13 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 hagar 200g w 100ml i niekoniecznie wrzatku - krysztal trzeba troszke sie namieszac... puder rozpusci sie zdecydowanie szybciej... ale to juz sa glupoty - kazdy robi jak lubi i tak zeby sie nie narobic . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BasTek Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 (edytowane) Ale glukoza łatwiej się rozpuszcza fakt, mieszanie cukru taniej wychodzi. Dobrze że nie zachodziłeś do apteki, kupując ostatnio leki zapytałem mimochodem po ile? ceny nie pomnę, w każdym bądź razie wyrywała z butów:/ Ja kupiłem glukozę do pierwszego piwka w aptece, cena ok. 3 zł za 100g., teraz zostało mi tylko 100g. tej glukozy więc kupiłem glukozę z Delecty i oceniając sensorycznie ta apteczna lepsza. Z delecty jest bardziej sypka i aromatyczna, ta z apteki jest bezwonna i bardziej jak cukier puder Edytowane 16 Maja 2011 przez BasTek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
archivi Opublikowano 16 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 A u mnie fermentuje wlasnie zytnie piwko ktore bedzie refermentowac na rezerwie - pierwszy raz takie cos robie, ale wydaje sie najrozsadniejsze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Ja kupiłem glukozę do pierwszego piwka w aptece, cena ok. 3 zł za 100g., teraz zostało mi tylko 100g. tej glukozy więc kupiłem glukozę z Delecty i oceniając sensorycznie ta apteczna lepsza. Z delecty jest bardziej sypka i aromatyczna, ta z apteki jest bezwonna i bardziej jak cukier puder Bo jedna to glukoza bezwodna a druga krystaliczna. Za Czesem z FAQ BA Mam pytanie o ilość surowca do fermentacji.Czy zgadza się ten przelicznik: 100g cukru = 105g glukozy = 150g suchego ekstraktu = 188g ekstraktu w syropie = 118g miodu Glukoza występuje w dwóch odmianach: bezwodnej lub krystalicznej! To co jest powszechnie dostępne w sklepach to odmiana krystaliczna. Bezwodna to raczej domena farmacji, ale warto się upewnić z którą mamy do czynienia. Zamienniki wyglądaja następująco: 100 g cukru (sacharozy) = 105 g glukozy bezwodnej = 116 g glukozy krystalicznej. [...] (AS) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Jako, że nie stwierdzono większych różnic między glukozą, a cukrem dodawanymi do refermentacji, postanowiłem przerzucić się na sacharozę. Mam w związku z tym pytanie techniczne: 100 g cukru (sacharozy) = 105 g glukozy bezwodnej = 116 g glukozy krystalicznej. Czy uwzględniacie tę różnicę i dodajecie odpowiednio mniej cukru w porównaniu z glukozą krystaliczną? (bo mniemam, że ta sprzedawana w sklepach piwowarskich to właśnie glukoza krsytaliczna ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Słowami klasyka " Browar to nie apteka" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Jako, że nie stwierdzono większych różnic między glukozą, a cukrem dodawanymi do refermentacji, postanowiłem przerzucić się na sacharozę. Mam w związku z tym pytanie techniczne: 100 g cukru (sacharozy) = 105 g glukozy bezwodnej = 116 g glukozy krystalicznej. Czy uwzględniacie tę różnicę i dodajecie odpowiednio mniej cukru w porównaniu z glukozą krystaliczną? (bo mniemam, że ta sprzedawana w sklepach piwowarskich to właśnie glukoza krsytaliczna ) Kalkulatory online uwzględniają, program Jacka raczej nie. Ja używam kalkulatora online (więc i uwzględniam różnicę), bo mi działa na telefonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 I tak całe odważanie z dokładnością do 1g pójdzie się kochać jak nam piwo w butelkach dofermentuje choćby o 0,1°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Spoko. Czyli 100g to 100g. Nie ważne czego. Piwu nie zrobi to specjalnej różnicy. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
archivi Opublikowano 5 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Porter no ja bym powiedzial ze robi, tyle ze nie jestes w stanie do konca nad tym zapanowac:) +5% cukru moze dac +5% bombelkow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Czy to nie brać piwowarska wymyśliła hasło: "prawie robi wielką różnicę?" Wiesz, jaka to strata 5% bąbelków mniej? Dla niejednego pić albo nie pić! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwkozkorzeniami Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 (edytowane) Witam , mam problem kupilem zestaw do zrobienia piwka dokładnie coopers Stout , i Ekstrakt słodowy w proszku ciemny był w opakowaniu 0,5 kg czyli połowa tego co potrzebuje , czy jak dodam do tego 0,5 kg glukozy bedzie gorsze lub cuś ?? Edytowane 16 Grudnia 2011 przez piwkozkorzeniami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 1/2 kg cukru nie pogorszy tego brewkita tak bardzo, możesz użyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwkozkorzeniami Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Dzieki za szybką odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się