elroy Opublikowano 22 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Ciekawy jestem efektów tego brewkita, zwłaszcza fermentowanych na drożdżach płynnych. Poczekamy ocenimy. Jutro zdecydowałem się na marcowe wedle receptury Infama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 Marcowe Infamowe dopiero w weekend. Lagerek na suchych Brewfermach ładnie zakończył po 6 dniach fermentację i jutro przelewam na cichą. Gorzej z Wesowym na Wyeast 2001 Urquell, fermentacja cały czas przy 12°C jest strasznie leniwa. Ciągła, ale bez obfitej piany etc. Widać, że idzie to wolno. Albo słaby starter (raczej wykluczam), albo brak napowietrzenia brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 6 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Dość opuszczony wątek przeze mnie, choć między czasie kilka warek miałem na sumieniu Coś tam się działo, ale nie wiele. Nadeszła pora na modernizację browaru. Zgodnie z tym co od 2 lat planowałem, zacząłem od 1 maja 3 kegową konstrukcję typu grawitacyjnego. Przy okazji będę zapisywał wszystkie koszty jakie poniosłem. Zobaczymy jak to się zamknie jak skończę 2 kegi 50l - 220zł 1 keg 30l - 60zł 4 tarcze do cięcia nierdzewki: 28zł 1 tarcza do szlifowania stali: 8zł suma: 316 zł Poniżej fotka po wycięciu góry szlifierką kątową. Przede mną jeszcze ładne wyszlifowanie krawędzi. Przy okazji Jacek z pubu Omerta sprzedał mi ostatnio jakże prosty sposób na pozbycie się gazu ze środka (bo nie wykręcałem fittingów). Wystarczy nacisnąć czarną uszczelkę Powaga - nie wiedziałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Witaj, jaką przewidujesz objętość warek? Czy to ma być zestaw 30l - na wodę do wysładzania, 50 l zacieranie i warzenie? Pytam bo mam oba rozmiary, i zastanawiam sie ile zatrę maksymalnie. Po ostatnich walkach z witbierem w 30L chyba jednak ciężko będzie upchnąć w nim 10kg zasypu, plus woda. Może to jakoś eksperymentalnie pomacam, najwyżej długa przerwa w 40°C ;-) pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Dwie uwagi (z doświadczenia). 1. Zacierałem 10kg słodów w kegu 50l i nie wyobrażam sobie zacierania takiej ilości w 30l. Może byłoby to i wykonalne, ale na pewno uciążliwe.. 2. Jeśli keg 30l ma służyć do grzania wody do wysładzania, to może to być za mało.. ja grzałem wodę w fermentorze 32l (lałem pod samo wieko) no i niestety brakowało mi około 6-10l.. Stąd tez dokupiłem keg 50l w tworzywie. Wmontuję w niego grzałkę (grzałki?) i będę w nim grzał wodę do wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 jeśli zastosować grzanie w "przepływie" to może mieć nawet 5 litrów. Ja ostatnio tak robiłem, ustawiłem termostat przepływ i miałem góra 5 litrów wody w garnku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 6 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Oczywiście 30stka jest do wysładzania. Zastanawiałem się czy nie będzie to mało, ale że w sumie sam mi w ręce wpadł, to nie odmówiłem Jeżeli tak się okaże (a pewnie tak, skoro Mariuszowi brakowało), to może po prostu go podniosę na wysokość wspawując blachę, albo rzeczywiście dokupię 50l. Na razie jestem na etapie projektowania stelaża nośnego. Aha - w moim przypadku grzanie gazowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 no jest też po prostu opcja dolania większej ilości wody do zacierania. 30 litrów do wysładzania 50 l warki wydaje mi się ok, szczególnie, że zwykle w takich proporcjach się zamykam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 U mnie garnek 40l z wodą jest podgrzewany na zwykłej maszynce gazowej i woda zużyta do wysładzania jest uzupełniana na bieżąco z sieci. Nie ma problemu żeby nie zdążyć podgrzać do tych prawie 80stC. a trochę tej wody idzie bo warki mają tak ok 100l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Ja na 29l zacierałem 9kg słodu. Zaś w 50-ce zacierałem 16kg słodu (i to z powodzeniem, tylko trza mieć albo silne ręce albo dobre mieszadło). keg 30l do wysładzania starczy (można między czasie dolać wody do wysładzania). A jak rozwiązałeś grzanie (zacieranie)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Dwie uwagi (z doświadczenia). 1. Zacierałem 10kg słodów w kegu 50l i nie wyobrażam sobie zacierania takiej ilości w 30l. Może byłoby to i wykonalne, ale na pewno uciążliwe.. 2. Jeśli keg 30l ma służyć do grzania wody do wysładzania, to może to być za mało.. ja grzałem wodę w fermentorze 32l (lałem pod samo wieko) no i niestety brakowało mi około 6-10l.. Stąd tez dokupiłem keg 50l w tworzywie. Wmontuję w niego grzałkę (grzałki?) i będę w nim grzał wodę do wysładzania. Dzięki wszystkim za uwagę - odniose się do powyższego; 1. też mi się mocno utrudnione wydaje zatrzeć w 30L - ale pewno z raz spróbuję 2. przy zasypie 10 kg - wody idzie 25-30, może być więcej w kegu 50l. Jak gęsto zacierasz? Gęsty zasyp plus 30 - daje 55l, z czego 10 zostaje w młocie jak sądzę, reszta idzie do warzenia, to faktycznie mało. Czym skutkuje zacieranie w rzadkim zacierze, powiedzmy 10kg plus 40 l wody?. Zawsze zacierałem1:2,5, jeśliby zmienić proporcje to powinien taki keg wystarczyć? I pytanie dodatkowe - czym filtrujecie? Obecnie mam taką "miedzianą" siatkę nałożoną na koniec zaworu, ale patrząc na wydajność nie jest to rozwiązanie optymalne. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Cześć 4 tarcze do cięcia nierdzewki: 28zł Powiem tak ...... ja pierdzele............... gdzieś to kupował? masakra jaka przebitka no chyba że chodzi o tarcze 220 mm ......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 6 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 A jak rozwiązałeś grzanie (zacieranie)? Taborety gazowe zamontowane do stelaża nośnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 A jak rozwiązałeś grzanie (zacieranie)? Taborety gazowe zamontowane do stelaża nośnego. To widze że moja idea zmierza w tym samym kierunku, chyba żeby grzanie wody do wysładzania zrobić na grzałkach. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 6 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Cześć 4 tarcze do cięcia nierdzewki: 28zł Powiem tak ...... ja pierdzele............... gdzieś to kupował? masakra jaka przebitka no chyba że chodzi o tarcze 220 mm ......... No jak to gdzie, w Budujesz, Remontujesz, Bankrutujesz Czyli w castoramie. Niestety nie mam jak w ciągu dnia wyskoczyć gdzie indziej i zostają markety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 6 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 A jeszcze jedna sprawa - projekt stelaża przeliczy mi mój brat, który zajmuje się szeroko pojętymi konstrukcjami budowlanymi. Czy mam go poprosić o jakiś inny format pliku niż autocadowy ? Nie znam się na tym za bardzo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 To ty na bogato projektujesz - ja się nad konstrukcją z regału metalowego zastanawiałem, na wzór kilku projektów z takiej stronki chyba z beneluxu - mnóstwo różnych RIMSów, HERMSów i innych konstrukcji. Zamieść wizualizację jak się da:) pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 6 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 A wręcz przeciwnie - to dość prosta konstrukcja jest (a raczej będzie). Plus minus taka jak poniżej, przy czym taborety będą już elementem konstrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Na bogato w tym sensie że aż autocad poszedł w ruch;-) Ja u siebie widzę to podobnie, myślałem o podwieszeniu nie taboretów, a samych palników - z kegami stojącymi na części konstrukcji. Cały czas kombinuję, jak wysoko górny keg dać, żeby się nie nadźwigać potem, ale na razie to nawet bez kartki, tylko w głowie myśli. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 6 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 No właśnie dzięki temu będę wiedział co ile kupić, gdzie uciąć itd, żeby to później pospawać i nie okazało się, że auu - za krótko 2cm Ja jestem średnio zdolny manualnie i muszę to mieć tak czarno na białym. Przy okazji ktoś może z tego skorzysta W zasadzie wszystko mam przemyślane, jeszcze zastanawiam się na filtracją cały czas. Ale zdecydowałem tak. Od środka, możliwie nisko wspawamy króciec 3/4 cala i zacznę od oplotu. Gadałem z Mariuszem i daje radę. Anteks też tak działa z tego co wiem. Jak nie będę zadowolony, to zawsze mogę dać rurkowy wyprofilowany do dna kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 tylko poproś żeby zapisał w starszym formacie. Mam brata co się zajmuje projektami i często narzeka że niektórzy zapisują w nowszy i potem człowieka doprowadza to do szaleństwa bo nie można tego otworzyć, bo nie każdy wydaje parę tysi na nową wersję.... Można by zastosować do filtracji metodę z dużych browarów, zrobić drugie dno z nacięciami 1,2-2 mm takie które by szczelnie przylegało do ścianek i byłoby łatwe do wyjęcia i mycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 6 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 To jeszcze tylko powiedz w jakiej wersji najlepiej No chyba, że jak mu powiem że w "starszej" to będzie wiedział o co chodzi. Myślałem o falsebottom, ale nie wiem czy na te 15kg słodu to nie będzie na wyrost Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 jak się tym zajmuje będzie wiedział zrób eksperyment, zamówienie takiego talerza z kwasu, 3 nóżek na których by to leżało i wycięcie w tym szczelin nie będzie chyba zbyt kosztowne, ani praco chłonne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 6 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Pogadam z kuzynem (jest spawaczem) który będzie wykonywał mi wszystkie elementy w stali. Tylko to półokrągłe dno w połączeniu z nóżkami mnie zastanawia. Ale raczej jestem ustawiony na rurkowość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 w sumie jak masz wycięte góry od kegów to nie bardzo wejdzie taka blacha średnicy dna. Ale można by zrobić z 2 połówek. Ja z chęcią pomogę sowim pomyślunkiem przy wszelkich innowacjach konstruktorskich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się