kopyr Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 jak się tym zajmuje będzie wiedział zrób eksperyment, zamówienie takiego talerza z kwasu, 3 nóżek na których by to leżało i wycięcie w tym szczelin nie będzie chyba zbyt kosztowne, ani praco chłonne. Jest bardzo kosztowne. Wesoły o tym kiedyś pisał, żeby była odpowiednio mała szczelina trzeba to wycinać laserem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 ja wycinałem zwykłą tarczą i jest dobrze. A piwo wychodzi z tego zupełnie klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 13 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Zamawiam zawory i dodatki w Italinox 3x ZAWÓR KULOWY DN 20 GWINT 3/4" cena netto: 48,50 zł/szt. AISI 316 GW DIN 2999 11AFH04(K04AR) http://www.italinox.com.pl/pdf/ZKT-02TM.pdf 3x KOŃCÓWKA WĄŻ-GWINT DN 20 3/4" cena netto: 7,70 zł/szt. AISI 316 http://www.italinox.com.pl/pdf/z14_z09.pdf 4 KOŃCÓWKA DO SPAW.DN 20 3/4" cena netto: 3,15 zł/szt. AISI 304 GZ DIN 2999/SPAW L=40MM http://www.italinox.com.pl/pdf/z11_z17.pdf Do rachunku doliczam więc 247 brutto z przesyłką. Uh drogie te zawory, ale więcej w zasadzie nie potrzebuję no i myślę, że to długoterminowa inwestycja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 26 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 Przypadkiem kupiłem świetny sok jabłkowy w Lidlu. Chwalą się na etykiecie, że niby nie z koncentratu, tylko wyciskany... Może coś w tym jest, bo w smaku niezły. Wpadłem zatem za pomysł cydru. Wróciłem więc z większą torbą, zakupiłem 15 sztuk. Blg idealne 12 Fermentuje bardzo ładnie na połówce saszetki S-04. Ciekawy jestem co z tego wyjdzie Na wino.org.pl można poczytać, że efekty całkiem niezłe. Zobaczymy. No i jeszcze: Lambic Zasyp 3kg pilzneński 0.5kg pszenicznego 1kg płatki pszeniczne Zacieranie: 40 minut - 62°C 50 minut - 72°Blg 75°C -> Gotowanie: 70 minut - 40g Saaz 2008 wysuszony podczas ostatnich upałów Fermentuje aktualnie na s-33, do cichej Wyeast Lambic Blend Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 A jak tam Twoja instalacja? Działa już? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 26 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 A jak tam Twoja instalacja? Działa już? Nie, leży jeszcze wszystko nie pospawane. 10 sierpnia jestem umówiony na sesję spawalniczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 Fermentuje aktualnie na s-33, do cichej Wyeast Lambic Blend Tu mam pytanie, bo nie widzialem w specyfikacji że daje się te drożdże na cichej-myślałem ze na burzliwej się je zadaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 26 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 Fermentuje aktualnie na s-33' date=' do cichej Wyeast Lambic Blend[/quote']Tu mam pytanie, bo nie widzialem w specyfikacji że daje się te drożdże na cichej-myślałem ze na burzliwej się je zadaje. Tak zadaje się je na burzliwej. Wyczytałem jednakże, że można dodać je na cichą zostawić na kilka miesięcy. Dużo się nie wypowiem, bo temat świeży dla mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 Dlatego pytałem. Ciekaw jestem rezultatów - opisz koniecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 26 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2010 Dlatego pytałem. Ciekaw jestem rezultatów - opisz koniecznie. Oczywiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Cześć Normalnie, nie może być, Erloy znalazł czas na warzenie Długo będzie trzeba czekać na tego lambika ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Cześć Normalnie, nie może być, Erloy znalazł czas na warzenie Długo będzie trzeba czekać na tego lambika ? Warzę warzę coś niecoś, ale nic co by było dla potomnych ciekawe:) Ale fakt, nie to co kiedyś Lambik, jak mu się nic nie przydarzy po drodze, fermentować na cichej będzie co najmniej 6 miesięcy, a źródła podają, że i rok może. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Cześć No to trochę będziesz musiał poczekać na degustację .... ale co tam, czas szybko zleci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Warzę warzę coś niecoś, ale nic co by było dla potomnych ciekawe:) Warzysz lambiki i twierdzisz, że to nie jest ciekawe :rolleyes: Daj przykład innym i opisuj nam tu swoje poczynania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Cześć No to trochę będziesz musiał poczekać na degustację .... ale co tam, czas szybko zleci Zleci zleci Większy mam problem zabrać się za rozlew, niż czekać A co do cydru, bo to też dla mnie nowość. Dzisiaj po całej nocy intensywnej fermentacji, wchodząc do łazienki czuć było lekki i przyjemny zapach świeżych zielonych jabłek Fermentuje jak szalone, ale metodą "oranżady". Zero piany, lekkie bąble tu i ówdzie oraz dużo pęcherzyków CO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Warzysz lambiki i twierdzisz, że to nie jest ciekawe :rolleyes: Daj przykład innym i opisuj nam tu swoje poczynania A to jest fakt - temat jest ciekawy - zgadzam się Mam swoją drogą zrobić ich więcej, żeby było porównanie. Głupio czekać kilka miesięcy po to, żeby się okazało, że gdzieś tam jakiś krok, to był jednak błąd Myślę nastawić 3 warki. 1 - fermentacja S-33/Wyest 3278 2 - tylko Wyest Lambic 3278 3 - ciemniejszą warkę na S33 + WYEAST 5335 Lactobacillus Część każdej z nich wykorzystam na zrobienie Krieka, a jedną z dodatkiem pektyn. Takie to mam plany na najbliższe 10 miesięcy. Pewnie się pochwalę też co nieco, jak ukończę nowy browar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Gdyby to były plany na 9 miesięcy to łatwiej by było coś zaplanować. Chyba, że to 10 miesięcy księżycowych. A tak w temacie to lambiki nie w moim guście, ale życzę powodzenia. Będę trzymał kciuki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 28 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 witaj elroy możesz coś więcej napisać o lambicach chciałbym spróbować tego piwka może jakieś info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 witaj elroy możesz coś więcej napisać o lambicach chciałbym spróbować tego piwka może jakieś info Tzn jeżeli chodzi o warzenie, to nie mam żadnego doświadczenia. Opieram się na wątku Codera, oraz forum HBT. Nie ukrywam, że natchnęło mnie do tego właśnie jedno zdjęcie z wątku Coderowego, oraz zakupy w zaprzyjaźnionym sklepie z piwem. Tam właśnie nabyłem małe co nieco i zakochałem się w nich. Myślę, że jest tu duże pole do popisu w domowym piwowarstwie i warto temat zgłębić. A między czasie. Na prośbę zamieszczam zdjęcia zaworów z Italinox. Wyglądają ładnie i solidnie. Zamówiłem mailowo i szybko zostało wysłane. Mogę polecić tam zakupy. Cen bardzo nie porównywałem, ale w stosunku do firm z Krakowa, opłacało mi się zamówić z przesyłką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 Wiem, też się u niech zaopatrujemy - tylko bez przesyłek. A węże kupiłeś już? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 29 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 Wiem, też się u niech zaopatrujemy - tylko bez przesyłek.A węże kupiłeś już? Węże jeszcze nie, kupowałeś gdzieś w sieci jakieś dobre? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2010 Dziadek podał mi namiar na firmę z Rybnika. Węże do spożywki są fajne i zbrojone, ale z przesyłką przesadzają. Sam chcę tam zamówić ale odebrać osobiście. Podaję namiar: Tech-system, biuro@tech-system.biz tel. 32 422 44 28 Rybnik, Gliwicka 96 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Pytanie Jeżeli wymiar d2=18mm, to kupić wąż (silikon) właśnie 18mm, czy lepiej 15mm i na mocny wcisk ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 daj 18 mm będzie lepszy przepływ ale na wszelki wypadek możesz dać cybant. Jeśli będą przepływać ciepłe ciecze, to węże się potrafią odkształcić i spać bez docisku. Ja miałem ciasny wąż przy pompie i 2 warki było dobrze bez cybanta, a potem się w czasie warzenia zsunął i miałem fontannę brzeczki prost o do zlewu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Cydr się ładnie odfermentował do "na oko" 3Blg, smakuje lekko mdławo (ciepło ), zielono-jabłkowo, coś jak młode lekkie wino. Kwaśne - nie zostało nic słodyczy. W zapachu estry i alkohol. Warto byłoby samemu wycisnąć sok, ale na razie nie mam ani owoców, ani też sprzętu. Rozlew w weekend - mam "sajgon" w składzie butelek i nie mam siły się do tego wsiąść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się