Fidel Opublikowano 8 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 (edytowane) .... Edytowane 11 Września 2016 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 (edytowane) Warka # 105 Styl: American Pale AleOG zakładane ok. 13°BlgFG zakładane ok. 3,5°BlgSzacowane IBU 50Barwa 8 SRMWielkość warki ok. 25 lZasyp:Pilzneński - 5 kg Karmelowy 150 - 500 gr Pszeniczny - 400 gr Zacieranie: 60 min - 68°C->78°CChmielenie: 10 g - Magnum 10,8% - 60 min. 20 g - Bohemian 7,7% - 30 min. 25 g - Amarillo 9,5% - 30 min. 50 g - Cascade 6,8% - 10 - min. 50 g - Cascade 6,8% - 5 - min. 20 g - Amarillo 9,5% - 0 min. Drożdże: US-05 Edytowane 8 Września 2016 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 18 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2016 Warka # 106 Styl: American Pale AleOG zakładane ok. 13°BlgFG zakładane ok. 3,5°BlgSzacowane IBU 45Barwa 9,5 SRMWielkość warki ok. 25 lZasyp:Pilzneński - 5 kg Karmelowy 150 - 300 g Monachijski - 300 g Zacieranie: 60 min - 68°C->78°CChmielenie: 10 g - Magnum 10,8% - 60 min. 20 g - Bohemian 7,7% - 30 min. 50 g - Centennial 9,4% - 10 - min. 50 g - Centennial 9,4% - 5 - min. 25 g - Amarillo 9,5% - 0 min. Drożdże: US-05 gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 (edytowane) 50 g - Halletrau Blanc 8,1% - 10 min.Jak będzie już po, napisz proszę jak się sprawdził. Myślę żeby go kupić, a natknąłem się na różne opinie o poprzednich rocznikach.Niestety w takiej ilości chmiel został zdominowany przez aromaty od drożdżowe... belgijskie drożdże jednak potrafią zdominować piwo na maksa. Edytowane 1 Października 2016 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 Niestety w takiej ilości chmiel został zdominowany przez aromaty od drożdżowe... belgijskie drożdże jednak potrafią zdominować piwo na maksa. Dzięki za pamięć! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 2 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Warka # 107 Styl: American Pale AleOG zakładane ok. 11,7°BlgFG zakładane ok. 3°BlgSzacowane IBU 36Barwa 3 SRMWielkość warki ok. 25 lZasyp:Pilzneński - 5 kg Zacieranie: 60 min - 68°C->78°CChmielenie: 20 g - Sybilla 4,5% - 60 min. 20 g - Sybilla 4,5% - 30 min. 20 g - Citra 12,7% - 15 - min. 20 g - Simcoe 13,2% - 10 - min. Drożdże: US-05 gęstwa Warka #106 przelana na cichą i dodane po 30 g Simcoe i Citra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Masz jakieś gotowe piwo do spróbowania? Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 4 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Coś tam mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 16 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 (edytowane) Warka # 108 Styl: Pale AleOG zakładane ok. 12°BlgFG zakładane ok. 3°BlgSzacowane IBU 16Barwa 5 SRMWielkość warki ok. 25 lZasyp:Pilzneński - 5 kg Karmelowy 150 - 215 g Zacieranie: 60 min - 68°C->78°CChmielenie: 50 g - Sybilla 4,5% - MH 50 g - Citra 12,7% - MH 20 g - Bohemian 7,7% FWH Drożdże: US-05 gęstwa Edytowane 16 Października 2016 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 29 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Warka # 109 Styl: Belgian Pale AleOG zakładane ok. 12°BlgFG zakładane ok. 3°BlgSzacowane IBU 25Barwa 6 SRMWielkość warki ok. 25 lZasyp:Pale ale - 4 kg Monachijski - 500 g Bursztynowy - 300 g Karmelowy 30 - 200 g Zacieranie: 60 min - 68°C->78°CChmielenie: 40 g - EKG 4,5% - 60 min 40 g - Saaz 4% - 15 min Drożdże: FM Habit Opata - starter 1,2 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 29 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Ja poproszę trochę gęstwy po fermentacji Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 29 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Spoko. Będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 20 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 (edytowane) Warka # 110Styl: Milk StoutOG zakładane ok. 15,2°BlgFG zakładane ok. 5,2°BlgSzacowane IBU 22Barwa 32 SRMWielkość warki ok. 24 lZasyp:Pale ale - 3,5 kgPalony jęczmień - 0,5 kgLaktoza - 0,5 kgCzekoladowy 400 - 375 gMonachijski -375 gKarmelowy 150 - 375 gPłatki jęczmienne - 260 gPłatki owsiane - 260 gZacieranie:60 min - 68°C->78°CChmielenie:15 g - Magnum 13,5% - 60 min35 g - EKG 4,5% - 10 minDrożdże:Irish Ale Yeast - gęstwa od Szwagrów, wielkie dzięki! Edytowane 20 Listopada 2016 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 27 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Zakegowałem warkę #109, dodatkowo 13 butelek po 0,5 litra. W smaku na razie nie ma szału... Łukasz jeśli chcesz gęstwę to czeka na Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Warka # 111Styl: SaisonOG zakładane ok. 14,5°BlgFG zakładane ok. 3°BlgSzacowane IBU 34Barwa 5 SRMWielkość warki ok. 23 lZasyp:Pilzneński - 3 kgMonachijski - 1 kgWiedeński - 1 kg Cukier - 0,5 kg Zacieranie:60 min - 68°C->78°CChmielenie:20 g - CTZ 12,5% - 60 min15 g - Styrian Goldnigs 4,5% - 30 min 25 g - curacao - 15 min 30 g - Huell Mellon 6,3% - 10 min Drożdże:Habit Opata - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 29 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 (edytowane) Warka # 112Styl: Russian Imperial StoutOG zakładane ok. 27,5°BlgFG zakładane ok. 8°BlgSzacowane IBU 120Barwa 48 SRMWielkość warki ok. 20 lZasyp:Pale Ale - 7,6 kgMonachijski - 2,4 kg Płatki żytnie - 0,6 kg Jęczmień palony - 500 gKarmelowy 150 - 450 g Karmelowy 300 - 300 g Carafa III - 200 g Czekoladowy 400 - 150 g Zacieranie:60 min - 68°C->78°CChmielenie: 85 g - CTZ 12,5% - 90 min50 g - Bohemie 7,7% - 60 min 50 g - Bohemie 7,7% - 30 min 60 g - Saaz 4 % - 15 min Drożdże:Irish Ale - gęstwa Edytowane 29 Grudnia 2016 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 29 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zmieniłem zasyp i chmielenie.... nie wszystko znalazłem, co miałem w przepisie Gotuje na trzy gary - lidlowski i 2 po 5 litra na płycie. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 30 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 Ostatecznie osiągnąłem 20 litrów o gęstości 27,9°Blg. Właśnie zadaję drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 Warka # 113Styl: Irish Red Ale OG zakładane ok. 12,4°BlgFG zakładane ok. 3°BlgSzacowane IBU 22Barwa 16,6 SRMWielkość warki ok. 23 lZasyp:Pale Ale - 3,7 kg Płatki Jęczmienne - 300 gJęczmień palony - 160 g Cukier - 550 g Zacieranie:60 min - 68°C->78°CChmielenie: 28 g - EKG 4,5% - 60 min 18 g - EKG 4,5% - 20 min 50 g - EKG 4,5% - 5 min Drożdże:Irish Ale - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 5 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 FM Habit Opata - starter 1,2 l Widzę, że trochę pracowałeś na tych drożdżach. Jakieś wnioski? zalecenia? Wysoko fermentować czy niżej, żeby nie dostać zbyt wiele fenoli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 5 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 (edytowane) Nie są zbyt fenolowe. Ja fermentowałem dość wysoko 24-25 stopni i jedyne co mogę powiedzieć to że ze startera piwo dość dawało piwnicą... już z gęstwy było lepiej, czyściej w zapachu gotowego piwa. Ogólnie polecam. Zrobię na nich witka i barelywine. Edytowane 5 Stycznia 2017 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 15 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Warka # 114Styl: bezstylowiec OG zakładane ok. 12°BlgFG zakładane ok. 3°BlgSzacowane IBU 16Barwa 3 SRMWielkość warki ok. 23 lZasyp:Pilzneński - 2,5 kg Płatki Owsiane - 1 kg Płatki Pszenne - 0,6 kg Płatki Jęczmenne - 0,5 kg Pszenny - 400 g Zacieranie:60 min - 68°C 30 min - 72°C->78°CChmielenie: 40 g - Saaz 4% - 60 min Skórka pomarańczowa i kolendra 10 minut przed końcem Drożdże:Habit Opata - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Warka # 115Styl: bezstylowiec OG zakładane ok. 12,5°BlgFG zakładane ok. 3,3°BlgSzacowane IBU 28Barwa 5,8 SRMWielkość warki ok. 24 lZasyp:Pilzneński - 4 kg Wędzony gruszą - 1 kg Karmelowy 30 - 500 g Zacieranie:60 min - 68°C->78°CChmielenie: 20 g - Magnum 10,8 % - 60 min 40 g - Huell Mellon 6,3% 10 min Drożdże: Habit Opata - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Warka 112 zabutelkowana. Wyszło 59 butelek po 0.33 litra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 23 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Warka # 116 Styl: bezstylowiec OG zakładane ok. 12,1°BlgFG zakładane ok. 3,1°BlgSzacowane IBU 25Barwa 9 SRMWielkość warki ok. 26 lZasyp:Pale ale - 3 kg Wędzony czereśnia- 1 kg Pszeniczny - 1 kg Karmelowy 300 - 230 g Zacieranie:60 min - 68°C->78°CChmielenie: 25 g - Halltrauer Blanc 8,1 % - 60 min 25 g - Halltrauer Blanc 8,1 % 10 min Drożdże: Habit Opata - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się