Fidel Opublikowano 21 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 (edytowane) Warka #42 idzie w butelki z syropem z 163 g cukru, planowane nagazowanie 2.6, odfermentowanie poniżej 4°Blg - refraktometr pokazuje, że 3,6°Blg. Wyszło 47 butelek po 0,5 litra. Edytowane 21 Stycznia 2013 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 31 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 (edytowane) Warka # 44 - Czterdzieści i cztery Styl: dry stout OG zakładane ok. 10°Blg FG zakładane ok. 2,5°Blg Szacowane IBU 44 Barwa 59 EBC Wielkość warki ok. 25 l Zasyp: Pale Ale - 3 kg Płatki jęczmienne - 0,8 kg Palony jęczmień - 0,4 kg Zacieranie: 60 min - 66°C 20 min - 72°C dodanie ciemnych słodów ->78°C Chmielenie: 39 g - Target 10,5 % - 60 min 30 g - Mosaic 11,8 % - 2 min Drożdże: S-04 uwodnione edit: zmiana chmielenia Edytowane 31 Stycznia 2013 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Wyszło trochę ponad 26 litrów o gęstości 9,6°Blg. Drożdże zadane przed godziną w temperaturze około 16°C. Fermentacja w 18°C. Muszę plecak spakować bo Raczek tu będzie za godzinę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 (edytowane) Warka # 45 - Ctra Blonde Styl: blond ale OG zakładane ok. 10,5°Blg FG zakładane ok. 2,7°Blg Szacowane IBU 19 Barwa 7 EBC Wielkość warki ok. 27 l Zasyp: Pale Ale - 3,2 kg Płatki ryżowe - 0,5 kg Płatki pszenne - 0,4 kg Płatki żytnie - 0,4 kg Zacieranie: 70 min - 66°C ->78°C Chmielenie: 10 g - Citra 12,7 % - 60 min 30 g - Citra 12,7 % - 5 min Drożdże: Wyeast Kolsch - dzięki leszczu! Edytowane 8 Lutego 2013 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 9 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 Wyszło 27 litrów o gęstości 9,6°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 11 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Warka #43 w butelkach - wyszło 55 po 0,5 litra z syropem z 160 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Warka # 46 - Porter wędzony Styl: robust porter OG zakładane ok. 12,5°Blg FG zakładane ok. 3,2°Blg Szacowane IBU 43 Barwa 51 EBC Wielkość warki ok. 25 l Zasyp: Pilzneński - 2,1 kg Wędzony - 2 kg Monachijski - 0,6 kg Płatki pszenne - 0,4 kg Karmelowy czerwony - 240 g Carafa II - 240 g Carafa III - 130 g Zacieranie: 70 min - 66°C ->78°C Chmielenie: 35 g - Chinook 11 % - 70 min 35 g - Wiliamette 5,8% - 10 min Drożdże: Wyeast American Ale - starter z nowej saszetki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Wędzony - 2 kg Który tu dałeś wędzony słód? Ja dałem 50% Weyermanna i wydaje mi się że wędzoność jest za mała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Bestmaltz, jeszcze go nie uźywałem więc zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Wyszło 26 litrów 13°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Bestmaltz, jeszcze go nie uźywałem więc zobaczymy. Bestmalz Też go nie używałem. Ale chodzą słuchy że jest bardziej wędzony niż Weyermanna - powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 (edytowane) Warka #44 zabutelkowana z syropem z 170 gram cukru. Planowane nagazowanie 2,4 - wyszło 53 butelki po 0,5 litra. Edytowane 24 Lutego 2013 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Plan na dziś: Warka # 47 - Ducky Bitter Styl: Special/Premium/Best Bitter OG zakładane ok. 11°Blg FG zakładane ok. 2,8°Blg Szacowane IBU 31 Barwa 27 EBC Wielkość warki ok. 27 l Zasyp: Pilzneński - 4,2 kg Pszeniczny - 0,55 kg Karmelowy 150 EBC - 220 g Palony jęczmień - 100 g Zacieranie: 70 min - 67°C ->78°C Chmielenie: 10 g - Columbus 14,5 % - 60 min 10 g - Columbus 14,5 % - 10 min 10 g - Citra 12,7 % - 10 min 40 g - Citra 12,7% - 5 min Drożdże: S-04 - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Wyszło ponad 27 litrów o gęstości 11,4°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Warka #45 ze względu na to, że jest baaardzo mętna, a jej czas do butelek nadszedł, dostała 200 ml roztworu 5 gram żelatyny i powędrowała do 7°C. Odfermentowanie 2,5°Blg czyli tak jak miało być. Teraz tyko klarowanie i jak pójdzie dobrze w niedziele butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 10 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Warka # 45 po czterech dniach z żelatyną wygląda o wiele lepiej. Poszła do butelek z syropem z 183 g cukru, wyszło 53 butelki po 0,5 litra. Przy okazji dostałem od kolegi 7 skrzynek po perle, przydadzą się, muszę je tylko umyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 15 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Plan na dziś: Warka # 48 - Koźlak Styl: Traditional Bock OG zakładane ok. 17°Blg FG zakładane ok. 4,5°Blg Szacowane IBU 25 Barwa 35 EBC Wielkość warki ok. 26 l Zasyp: Monachijski - 4 kg Wiedeński 3,5 kg Carafa II - 110 g Zacieranie: 15 min - 52°C 45 min - 63°C 15 min 72°C ->78°C (jak się zmieści) Chmielenie: 35 g - Brewers Gold 7 % - 60 min 50 g - Hersbrucker 3,5% - 15 min Drożdże: Wyeast Urquell - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Wyszło 26 litrów z kawałkiem, gęstość 17,1°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Warka #46 zabutelkowana - 53 butelki po 0,5 litra z 165 gramami cukru. Odfermentowanie 3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Coś mam pecha ostatnio do lagerów. Urquelle mi nie wystartowały w koźlaku. Zadałem American Ale, żeby je ratować. Nigdy więcej lagerów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Warka #47 poszła wczoraj do butelek z syropem z 180 gramów cukru. Wyszło 54 butelki po 0,5 litra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 (edytowane) Warka # 49 - Golden Eye Styl: Imperial India Pale Ale OG zakładane ok. 19,2°Blg FG zakładane ok. 4,4°Blg Szacowane IBU 140 Barwa 21 EBC Wielkość warki ok. 24 l Zasyp: Pale Ale - 5 kg Pilzneński - 2,3 kg Monachijski - 0,55 kg Karmelowy 150 EBC - 350 g Cukier - 480 g Zacieranie: 60 min - 67°C ->78°C Chmielenie: 50 g - Kazbek 7% - chmielenie zacieru 50 g - Agnus 10 % - chmielenie zacieru 50 g - Agnus 10% - chmielenie brzeczki przedniej Gotowanie: 20 g - Magnum 14,5 % - 90 min 14 g - Mosaic 11,8 % - 30 min 20 g - Columbus 14,5 % - 15 min 100 g - Citra 12,7 % - 5 min 100 g - Mosaic 11,8 % - 5 min 100 g - Cascade NZ 7% - 5 min Chmielenie na zimno - na razie w fazie planowania Drożdże: American Ale - gęstwa Edytowane 10 Kwietnia 2013 przez Fidel lolo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Nieźle, pół kilo chmielu! Dowaliłeś do pieca, tj. do kotła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Kieruję się wskazówkami, aby przy IIPA stosować chmiel do każdej fazy produkcji. Zakupiłem literaturę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 20 g - Columbus 14,5 % - 15 min Jaki efekt zamierzasz osiągnąć dając ten chmiel na 20min? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się