Raczek Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Oczywiście Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Wczorajsza warka to najdłuższa warka w mojej historii. Ze względu na powolna filtrację i inne obowiązki domowe - zacząłem o 6.30 - schłodzone piwo zlewałem do fermentora około 18.00. Ostatecznie otrzymałem 21,5 litra o gęstości 24,8°Blg. Dodałem 500 ml gęstwy ajriszów, które ochoczo zabrały się do pracy - dzisiaj rano już była ładna piana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 26 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 Warka #62 zabutelkowana z 120 g cukru. Wyszło 42 butelki, planowane nagazowanie 2,3. Skończyło fermentować lekko poniżej 3°Blg. Warka #63 wstawiona do zimnego na klarowanie. Gęstość około 2,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Warka #63 zabutelkowana z 115 g cukru. Wyszło 39 butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 Warka # 65 Amerykańska pszenica Styl: American Wheat OG zakładane ok. 12,5°Blg FG zakładane ok. 3,5°Blg Szacowane IBU 24 Barwa 4 EBC Wielkość warki ok. 25 l Zasyp: Pszeniczny - 2,5 kg Pale Ale - 1,4 kg Pilzneński - 1,2 kg Monachijski - 450 g Carapils - 200 g Zacieranie: 60 min - 68°C ->78°C Chmielenie: 14 g - Perle - 5,5% - 60 min 14 g - Cascade - 7% - 60 min 14 g - Perle - 5,5% - 15 min 14 g - Cascade - 7% - 15 min 14 g - Perle - 5,5% - 0 min 14 g - Cascade - 7% - 0 min Drożdże: US-05 - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 Otrzymałem 25 litrów o gęstości 12,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 (edytowane) Ze względu na zasyp - zacierane w garze i filtrowane w lodówce. Warka # 66 RIS Styl: Russian Imperial Stout OG zakładane ok. 23°Blg FG zakładane ok. 5,5°Blg Szacowane IBU 86 Barwa 44 EBC Wielkość warki ok. 22 l Zasyp: Pale Ale - 9 kg Amber - 1,35 kg Karmelowy ciemny - 350 g Jęczmień palony - 350 g Zacieranie: 60 min - 66°C ->78°C Gotowanie - 2 godziny Chmielenie: 45 g - CTZ - 15,9% - 90 min 35 g - Centennial - 10% - 30 min 35 g - Centennial - 10% - 15 min Drożdże: US-05 - gęstwa Edytowane 5 Stycznia 2014 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Znowu lekki problemy z filtracją - znaczy jednostajna ale powolna. W związku z tym brzeczka dłużej się gotowała i mocno się zredukowała - w garze po chłodzeniu było lekko ponad 20 litrów. Zrobiłem whirpoola, odczekałem z 30 minut i zlewam. Po zlaniu około 17 litrów w garze zamiast zwyczajowego czubka górki chmielin i osadów, coś co przypominało chmurki cumulusy. Więc przestałem zlewać i do zdezynfekowanego słoika zlałem 5 litrów tych osadów. Poszły do lodówki i może osiądą. W fermentorze mam 17 litrów (czyli 5 za mało) ale o gęstości 27,8°Blg - refraktometr pokazał prawie 29*Brix. Już chłodzę wodę do rozcieńczenia bo mi droższe nie pociągną tak gęstej brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 44EBC nie za jasny będzie ten RIS? Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Niestety brewtarget tak do dupy liczy barwę, że nie wiem czy EBC czy SRM. Zapewniam Cię, że jest czarny jak smoła. Wysłane z mojego Blade III Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Nie wątpię, myślałem że to było przeoczenie po prostu. Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Ostatecznie otrzymałem 25 litrów o gęstości 23°Blg. Osady przefiltrowałem przez tetrę i zagotowałem. Rozcieńczyłem do pożądanej gęstości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Niestety warka #61 zasiliła kanalizację. Dostała sporego gushingu, którego nie mogłem wytłumaczyć inaczej niż infekcją. Szkoda bo w smaku była obiecująca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Warka # 67 American Pale Ale Styl: American Pale Ale OG zakładane ok. 13°Blg FG zakładane ok. 3,5°Blg Szacowane IBU 45 Barwa 10 EBC Wielkość warki ok. 25 l Zasyp: Pale Ale - 4,5 kg Monachijski - 450 g Karmelowy 100 EBC - 300 g Karmelowy 80 EBC - 300 g Karmelowy 30 EBC - 300 g Zakwaszający - 200 g Zacieranie: 60 min - 68°C ->78°C Chmielenie: 20 g - Magnum - 14,5 % - 90 min 22 g - VIC secret - 15,7 % - 15 min 28 g - VIC secret - 10% - 0 min Drożdże: US-05 - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Sporo karmelu jak na APA, a co to Vic secret ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Specjalnie tyle karmelu. Chcę bardziej karmelowe i może mniej odfermentowanie. Vic secret to nowy chmiel - tu masz opis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 W tak zwanym międzyczasie przelałem warkę #64 na cichą - do szkła. Wczoraj dodałem też do niej resztę laktozy - razem poszło 1 kg. Jeśli ktoś będzie w przyszłości warzyć clona Creme Brulee niech uważa z kardamonem. 1 łyżeczka na 22 litry masakrycznie zdominowała piwo. Ale z czasem jej przejdzie. Zmierzyłem też gęstość warki #65 - 3°Blg więc niedługo pójdzie do zimnego i w butelki. Filtracja dzisiejszej warki to bajka! Jak dobrze pójdzie to razem z chłodzeniem - bo mam już większość posprzątane - będzie 4,5 h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Ostatecznie otrzymałem 25 litrów o gęstości 14°Blg. Jak burzliwa trochę zwolni doleję 1,5 litra wody i będzie 13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Wanilia - 3 laski Jakaś podpowiedź? Szykuję się do milk stoutu, tyle że klasycznego i zastanawiam się czy, ile i kiedy tę wanilię dodać. 3 laski to ilość poparta jakimiś doświadczeniami, czy na chybił - wrzucił? Wszystko do gotowania, czy na cichą? Proszę o więcej szczegółów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Wanilia była dodana do gotowanie. Nie specjalnie ją czuję, ale próbowałem piwo tylko przy przelewaniu, zresztą kardamon wszystko zagłuszył. Ilości wzięte z klona na którego się powoływałem przy warzeniu. Efekty za 6-12 miesięcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Wanilia była dodana do gotowanie. Nie specjalnie ją czuję, ale próbowałem piwo tylko przy przelewaniu, zresztą kardamon wszystko zagłuszył. Ilości wzięte z klona na którego się powoływałem przy warzeniu. Efekty za 6-12 miesięcy. No tak. 24,5 stopnia swoje musi odleżeć Wanilia pewnie też wyjdzie za jakiś czas. Ja planuje 12 blg + laktoza także szybciej będzie można coś na temat piwka powiedzieć. Wanilia + lukrecja + laktoza. Cięzkie zadanie, żeby odpowiednio to zgrać i nie otrzymać ulepka, cóż zachciało się asystentki w browarze to teraz mam Dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 A miałeś okazję już próbować nr 63? Chciałbym sobie zrobić coś podobnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Piłem ale bez rewelacji. Chcesz dobry przepis na Blond Ale to weź ten. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Warka # 68 Szkot Styl: 80/- OG zakładane ok. 11°Blg FG zakładane ok. 3,2°Blg Szacowane IBU 27 Barwa 24 EBC Wielkość warki ok. 24 l Zasyp: Pale Ale - 4,3 kg Zakwaszający - 200 g Karmelowy 150 EBC - 180 g Karmelowy 120 EBC - 150 g Czekoladowy jasny - 150 g Zacieranie: 60 min - 68°C ->78°C Chmielenie: 20 g - Iunga - 10 % - 90 min 16 g - Iunga - 10 % - 10 min Drożdże: Scottish Ale - 1,5 litrowy starter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Jakie karmele zastosowałeś? Widać różnicę w kolorze tych karmeli czy to tylko różnice "katalogowe"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się