Skocz do zawartości

Czerwone OKO


Rekomendowane odpowiedzi

Warka # 100 "Perfect day"

Styl: American Pale Ale

OG zakładane ok. 12°Blg
FG zakładane ok. 3°Blg
Szacowane IBU 38
Barwa 7 SRM
Wielkość warki ok. 52 l

Zasyp:
Pilzneński - 9 kg

Karmelowy 100 EBC - 350 g

Karmelowy 30 EBC - 350 g

 

Zacieranie:

60 min - 68°C
->78°C

Chmielenie:

50 g - Iunga 10,8% - 60 min.

28 g - Amarillo 9,5% - 15 min.

28 g - Cascade 6,8% - 10 min.

28 g - Citra 12% - 5 min.

 

Drożdże:

US-05

S-04

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka # 101 "V nouzi poznáš přítele"

Styl: American India Pale Ale

OG zakładane ok. 15,2°Blg
FG zakładane ok. 4°Blg
Szacowane IBU 53
Barwa 10 SRM
Wielkość warki ok. 45 l

Zasyp:
Pilzneński -11 kg

Karmelowy 100 EBC - 650 g

Karmelowy 30 EBC - 650 g

 

Zacieranie:

60 min - 68°C
->78°C

Chmielenie:

50 g - Iunga 10,8% - 90 min.

50 g - Citra 13,5% - 15 min.

50 g - Simcoe 13,2% - 10 min..

50 g - Cascade 6,8% - 5 min.

50 g - Amarillo 9,5% - 0 min.

 

Drożdże:

US-05

S-04

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A widzisz, Ja mam w planach właśnie jeździć do rodziców po wode RO  i mieszać ją z mineralką ze sklepu  dodatkowo  dodając odpowiednich soli w zależności od tego co bede robić....

Z problemem wody  ja sie zmagam już od dawna :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka # 102

Styl: Blond Ale

OG zakładane ok. 11,5°Blg
FG zakładane ok. 3°Blg
Szacowane IBU 20
Barwa 3,8 SRM
Wielkość warki ok. 26 l

Zasyp:
Pilzneński -4 kg

Płatki ryżowe - 1 kg

Zacieranie:

60 min - 68°C
->78°C

Chmielenie:

10 g - Iunga 10,8% - 60 min.

10 g - Bohemian 7,5% - 20 min.

10 g - Kazbek 4,5% - 20 min..

10 g - Kazbek 4,5% - 10 min.

10 g - Bohemian 7,5% - 10 min.

Skórka z jednej cytryny

 

Drożdże:

US-05

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka # 103

Styl: Belgian Pale Ale

OG zakładane ok. 12,4°Blg
FG zakładane ok. 2,5°Blg
Szacowane IBU 30
Barwa 4,5 SRM
Wielkość warki ok. 28 l

Zasyp:
Pale ale - 6 kg

 

Zacieranie:

60 min - 68°C
->78°C

Chmielenie:

20 g - Iunga 10,8% - 60 min.

50 g - Halletrau Blanc 8,1% - 10 min.

 

Drożdże:

Odkrycie sezonu - starter 1,8 litra

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka # 104

Styl: Imbeerowe

OG zakładane ok. 12,5°Blg
FG zakładane ok. 2,9°Blg
Szacowane IBU 25
Barwa 4,7 SRM
Wielkość warki ok. 23 l

Zasyp:
Pale ale - 5 kg

 

Zacieranie:

60 min - 68°C
->78°C

Chmielenie:

20 g - Iunga 10,8% - 60 min.

50 g - Kazbek 4,6% - 5 min.

 

150 g startego imbiru 15 minut przed końcem

 

Drożdże:

Odkrycie sezonu - gęstwa

 

Wyszło 22 litry o gęstości 13,5°Blg - rozcieńczę później.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

Degustacja warki #38, po prawie 4 latach od uwarzenia....

Aromat: lekko winny, miodowy, plącze sie w nim taka dzika nuta lekko piwniczna

Barwa: herbaciana, klarowna

Wysycenie: wysokie

Piana: utrzymuje się cały czas cienka warstwa

Smak: wytrawne, alkohol niewyczuwalny, pomimo winnego aromatu jest malo kwaśne, nuty dzikie nie rozwinęły się zbyt mocno, pomimo wysokiej goryczki nie jest zalegające,

Ogólnie ... po łyku ciezko ocenić smak i aromat... jest złożone, ale ładnie się zmienia. Poczekam jeszcze ze 2 lata do następnej degustacji.

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.