nivko Posted April 23, 2011 Share Posted April 23, 2011 Witam właśnie zrobiłem domowym sposobem piwko Coopers Lager Cały zestaw włącznie z puchą kupiłem na allegro Robiłem wszystko jak książka pisze i internet ale mam obawy Podczas przelewania ekstraktu z puszki , wyleciała z puszki jakaś mała zielona grutka ( wyglądała jak pleśń czy coś takiego , a może to tylko nie rozpuszczony kawałek ekstraktu ? ) drugie jak wykonałem wszystko zamknąłem pokrywę pojemnika i wsadziłem rurkę z wodą nie przygotowaną . To podczas przenoszenia pojemnika zassało mi ją Czy w tych dwóch przypadkach doszło do zakażenia ? czy piwo pójdzie do śmieci ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiuzeb Posted April 23, 2011 Share Posted April 23, 2011 Spokojnie weź 3 głębokie oddechy i nie stresuj się. Raczej mało realne by w puszcze była pleśń. Wodą też się nie stresuj zasysanie u początkującego to rzecz normalna. Teraz już wiesz, że najpierw się ustawi afermantator w miejscu docelowym a potem nalewa wodę. Ogólnie to po 1-2 udanych warkach minie Ci strach przez zakażeniem a raczej nabierzesz pozytywnych zachowań w stylu dbania o czystość a to wystarczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwl Posted April 23, 2011 Share Posted April 23, 2011 Jak korzystasz z rurki to najlepiej nie domykaj pokrywy na czas przenoszenia, dopiero jak już ustawisz w miejscu gdzie ma fermentować to zatrzaśnij i załatwione Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shooter Posted April 23, 2011 Share Posted April 23, 2011 Zaczynanie przygody z piwowarstwem od puszek to według mnie dobra droga, daje czas na wyrobienie nawyków pracy przy piwie; przygotowanie miejsca pracy, dezynfekcja sprzętu itp. Zassanie wody z czystej rurki nie wpłynie na czystość piwa, osobiście do konserw lałem kranówę i się udawało. Nigdy w puszcze nie trafiłem na niepożądane dodatki, nie był to raczej nierozpuszczony ekstrakt, gdyż w puszce występuje pod postacią gęstego syropu. Uszy do góry i myśl o zacieraniu Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted April 23, 2011 Share Posted April 23, 2011 (edited) Przy moich pierwszych warkach zassanie wody z rurki to pikuś jeśli chodzi chodzi o infekcjogenne procedery powstałe w amoku pierwszego zacierania Także myślę że nie ma obaw Edited April 23, 2011 by pepek84 Link to comment Share on other sites More sharing options...
coelian Posted April 24, 2011 Share Posted April 24, 2011 (edited) Witam właśnie zrobiłem domowym sposobem Pierwszy Coopers Lager Tak troszkę obok wątku ... ale poczytaj TO. Inaczej na bank pomyślisz, że piwo jest zakażone. Jednak może nie czekaj tyle jak masz obawy o zakażenie. Piwo pewnie zostanie wypite do dwóch miesięcy. Jako piwo na początek polecam Muntonsa Mild Ale. Podobno (wg zagranicznych stron internetowych) fajne są też Coopers Draught (bardziej goryczkowy) i Canadian Blonde. Po dwóch/trzech "puszkach" nabierzesz wprawy jeśli chodzi o "proces technologiczny". Edited April 24, 2011 by coelian Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysztof1970 Posted April 24, 2011 Share Posted April 24, 2011 No i polecam zamienić cukier buraczany na płynny lub suchy ekstrakt słodowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coelian Posted April 24, 2011 Share Posted April 24, 2011 Oczywiście... żaden cukier "kuchenny". Ja polecam suchy ekstrakt słodowy z glukozą (w proporcjach 500g/500g lub 500g/300g). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shooter Posted April 24, 2011 Share Posted April 24, 2011 No i polecam zamienić cukier buraczany na płynny lub suchy ekstrakt słodowy. Wystarczy glukoza z Alledrogo, wyjdzie taniej a początkujący piwowar nie wyczuje jeszcze różnicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kolomar Posted April 24, 2011 Share Posted April 24, 2011 No i polecam zamienić cukier buraczany na płynny lub suchy ekstrakt słodowy. Wystarczy glukoza z Alledrogo' date=' wyjdzie taniej a początkujący piwowar nie wyczuje jeszcze różnicy.[/quote'] Różnicy nie wyczuje jak zamieni cukier biały na glukozę. Gdy zamiast wcześniejszych da ekstrakt słodowy, to różnicę wyczuje na pewno Link to comment Share on other sites More sharing options...
nivko Posted April 25, 2011 Author Share Posted April 25, 2011 Dziękuje za wszystkie ciekawe rady : Właśnie wróciłem ze świąt , i pierwsze kroki skierowałem do kuchni , a tam słychać pięknie bulgotanie , wyczuwam też w pobliżu pojemnika drożdże. W rurce było bardzo mało wody 1/3 tego co zostawiłem przed wyjazdem czyli 2 dni temu , dolałem czystej mineralki , I TERAZ NIE BULGOCZE !!! czy coś przedobrzyłem ps. Nie zaglądałem do pojemnika nie ruszałem nic od Soboty i nie mam zamiaru ! dobrze robię ? ps. I jeszcze chodzi o ten cukromierz jak dojdzie przed przelewaniem do butelek . jak to się robi , mam wsiąść z pojemnika małą ilość do tej próbówki ? czy co ? Kurde nic nie bulgocze od 30 minut ! a przedtem co minutę !!! kurde zawsze jest tak jak chcę coś poprawić !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted April 25, 2011 Share Posted April 25, 2011 Jest dobrze, uspokój się. Pomiaru najłatwiej dokonać po prostu topiąc (zdezynfekowany!) cukromierz w wiadrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nivko Posted April 25, 2011 Author Share Posted April 25, 2011 już godzinę nie bulgocze odlałem trochę tej wody co dolałem do rurki ale dalej cicho ehh a tak ładnie grało jak przyjechałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted April 25, 2011 Share Posted April 25, 2011 Daj spokój temu bulgotaniu To bez znaczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nivko Posted April 25, 2011 Author Share Posted April 25, 2011 Tylko z tego co wiem to mam przeprowadzić badanie jak ustanie bulgotanie , z skąd będę wiedział kiedy wsadzić ten miernik cukru . Wiem też ,że czas jest ważny bo może dojść do skażenia piwa . WIĘC BULGOTANIE JEST WAŻNE !! Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted April 25, 2011 Share Posted April 25, 2011 Nie jest i nie ma znaczenia. Daj drożdżom 10 dni spokoju a one zrobią co trzeba. Uspokój się, to nie jest wyścig, jak złapało infekcję to już po ptokach, a jak nie, to od stania spokojnie się nie zakazi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nivko Posted April 25, 2011 Author Share Posted April 25, 2011 To ja już nic nie rozumiem na instrukcji pisze że 4 do 6 dni , na forach 7 dni a teraz 10 dni . To mam sobie wyciągnąć średnią ? Cały czas się sugerowałem się tym ,że mam nasłuchiwać bulgotania i jak przestanie mam wsadzić cukromierz który jak wskaże 1 mg czy gl , wtedy jak najszybciej przelewać piwo do buteleczek dosypując cukier ( tak jak pisze . ) Teraz Bulgotanie ustało bo dolałem wody !? ( a może fermentacja się skończyła ale po 2 1/2 dniach ? ) chyba nie możliwe ?! Kurde ale teraz mam bałagan ! Musi wrócić bulgotanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted April 25, 2011 Share Posted April 25, 2011 Musi wrócić bulgotanie To pozostaje Ci dolać pepsi i wrzucić mentosy Jak już Ci radziliśmy - uspokój trochę temat. Fermentacja jak najbardziej mogła się już skończyć, dlaczego nie ? I raz jeszcze powtórzę: bulgotanie nie jest ważne. Bierz się za pomiar areometrem. wsadzić cukromierz który jak wskaże 1 mg czy gl Sprawdź jaką masz skalę na areometrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nivko Posted April 26, 2011 Author Share Posted April 26, 2011 Uwaga będę mierzył zawartość cukru : zaraz wam napisze co się dzieje w pojemniku ! Po otwarciu pojemnika ładnie to wszystko wygląda i pachnie tylko mętnie , ( mały kożuszek na obrzeżach ale nic po podejrzanego nie widziałem ) tak jak radziliście po dokładnym umyciu i polaniu gorącą wodą zanurzyłem cukromierz który pokazał mi 6 lub nawet 7 Blg ( co według instrukcji ) to jeszcze się nie zakończyło ,mam też ten cukrometr podzielony na kolory i według opisu koniec fermentacji powinien odbyć się wtedy kiedy pływak będzie na zielonym polu pokazywał ok 0 Blg , Tak wiec chyba się troszkę uspokoiłem , tylko to bulgotanie ustało ps Kiedy mi radzicie abym znowu zrobił badanie cukru !? nie chce za często otwierać beczki Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted April 26, 2011 Share Posted April 26, 2011 Z opisu wynika, że prawdopodobnie masz areometr z biowinu. Nie czekaj aż pływak będzie na zielonym tylko przeczytaj to: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Areometr http://www.wiki.piwo.org/index.php/Fermentacja_brzeczki Link to comment Share on other sites More sharing options...
coelian Posted April 26, 2011 Share Posted April 26, 2011 (edited) Spokojnie Tu masz wątek o temperaturze fermentacji. Być może o to chodzi - może ze względu na temperaturę (około 20°C lub mniej) fermentacja ustała. ALBO fermentacja trwa ale masz w rurce za dużo wody i CO2 jej nie jest w stanie przepchnąć. Kolega tez tak miał - CO2 uchodziło nieszczelnościami pod pokrywą (czuć było CO2 w pokoju) a rurka nie bulkała ! Edited April 26, 2011 by coelian Link to comment Share on other sites More sharing options...
nivko Posted April 26, 2011 Author Share Posted April 26, 2011 Słuchajcie po mierzeniu cukru tak jak opisałem szybciej , ruszyło bulgotanie tak ,że aż wylewa wodę z rurki !!! ( rzeczywiście teraz trochę mniej nalałem ) Więc miło pisać o tym słuchając w tle bulgotanie !! Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted April 26, 2011 Share Posted April 26, 2011 Cześć. Pewnie porządnie zatrzasnąłeś pokrywę fermentatora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nivko Posted April 28, 2011 Author Share Posted April 28, 2011 Piwo już w butelkach. Teraz 4 dni w temperaturze powyżej 21 stopni a potem do piwnicy, gdzie jest chłodniej i zobaczymy za miesiąc co ja nawarzyłem edit elroy: poprawiłem za Ciebie błędy ortograficzne, bo aż razi w oczy....3 w jednym zdaniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now