Sojer Opublikowano 27 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2008 (edytowane) tak na szybko (może jeszcze coś wymyślę) Skoro excel to proponuję dodać w rubryce G62 poniższą formułę =(E41-E53)/1,938+0,4 Po pieruna siedzieć i liczyć ręcznie skoro może to zrobić arkusz owe 0,4 to orientacyjny przybytek alkoholu na skutek refermentacji A do pomysłu kolomara dodam, że gdyby tak podliczyć słody, to można policzyć wydajność. Jak ktoś lubi się katować dodatkowymi (zbędnymi?) danymi Edytowane 27 Września 2008 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2008 (edytowane) Skoro zostałem wywołany do tablicy to mam takie coś http://www.piwo.org/forum/uploads.php?file=Dziennik%20piwowara.xls JK Edytowane 28 Września 2008 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2008 Coś chyba się nie otwiera, proszę ELROY sprawdź to i popraw. JK elroy: poprawione Aby uniknąć kłopotów, usuwajcie spacje w nazwach plików Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 29 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2008 Dziękuję za uwagę poprawię się na przyszłość. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 1 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2008 Z założenia to ma być strona do druku i ręcznego wypełnienia. Problem z formułami polega na tym, iż w polu do, którego się odnoszą wstawiają domyślną wartość (z reguły 0) a to uniemożliwia ręczne wypełnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 1 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2008 Problem z formułami polega na tym, iż w polu do, którego się odnoszą wstawiają domyślną wartość (z reguły 0) a to uniemożliwia ręczne wypełnienia. Można sobie z tym poradzić zamiast czystej formuły wpisując: jeżeli(jakies_pole<>0;tu_formula;""). Zrobiłem arkusz (właściwie to Infam, zrobił a ja uzupełniłem) w którym mam oprogramowane parę wzorów (m.in. na IBU i SRM), ale jest w nim taki bałagan, że wstyd pokazywać publicznie. Kilka razy się przymierzałem go uporządkować, ale zawsze było coś pilniejszego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 1 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2008 jest w nim taki bałagan, że wstyd pokazywać publicznie. Kilka razy się przymierzałem go uporządkować, ale zawsze było coś pilniejszego... Wspieramy Cię! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 Błędy poprawione sugestie wprowadzone. Bardzo proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 (edytowane) Ja dodam taki arkusz co ma fajne formatowanie, liczy. Wszelkie zmiany, propozycje mile widziane-błędy rónież proszę wykrywać. Nie każdy wie, że można formatować tak komórki, że wpisuje się same liczby a tekst już sam się dołączy. Można również liczyć miedzy arkuszami również między plikami (wtedy dokładnie podaje się gdzie dane pliki są). http://www.piwo.org/forum/uploads.php?file=wzor.xls Edytowane 9 Października 2008 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Dla porównania: dziennik profesjonalny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Dla porównania: dziennik profesjonalny ło rany! Jakaś czarna magia! prawidłowe numery totolotka też tam podaje?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Wystarczy poprawnie wypełnić dziennik i wyniki kolejnego totka wyskakują na końcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Coder, skąd go wytrzasnąłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 Coder, skąd go wytrzasnąłeś ? Takiego dziennika używa Kai "Kaiser" Troester, poważany homebrewer z USA, chyba najskrupulatniejszy piwowar domowy na świecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 10 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 Takiego dziennika używa Kai "Kaiser" Troester, poważany homebrewer z USA, chyba najskrupulatniejszy piwowar domowy na świecie. A nie masz może tego w wyższej rozdzielczości? Bo część można się domyśleć, ale cześć jest niestety nieczytelna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 Niestety nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 16 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 (edytowane) Załączam kartę mojego dziennika piwowara - jest to zmodyfikowana wersja dziennika z Browamatora - może komuś się przyda bo dziennika już chyba nie sprzedają a to można wpinać w skoroszyt Edytowane 17 Marca 2009 przez thobeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Jakoś nic nie widzę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 16 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 (edytowane) czekaj jak zwykle walczę. Sekundę Edytowane 16 Marca 2009 przez thobeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Dobrze by było wrzucić to jako plik, bo z takiej jakości .jpg to sobie nikt za wiele nie wydrukuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 16 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Plik w formacie doc do ściągnięcia Dziennik piwowara.doc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Wielkie dzięki, nie chciało mi się tego samemu robić. (+1) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 16 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Plik w formacie doc do ściągnięcia Dziennik piwowara.doc Mała uwaga: jeśli OG i FG podawane są w °Blg, to przy liczeniu % alkoholu powinno się mnożyć x0,516 a nie x129. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 17 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 Odpowiadając na pytanie jak edytować arkusz by kolumny nie "przeskakiwały" i płynnie szło je przesunąć. Należy w Wordzie powiększyć widok np 300X lub więcej i w tedy przesuwać ramki przy pomocy wciśniętego lewego ALT i myszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Takiego dziennika używa Kai "Kaiser" Troester' date=' poważany homebrewer z USA, chyba najskrupulatniejszy piwowar domowy na świecie.[/quote']A nie masz może tego w wyższej rozdzielczości? Bo część można się domyśleć, ale cześć jest niestety nieczytelna. Znalazłem stronę z linkami do PDFów do tych arkuszy piwowarskich http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=Keeping_Log Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi