pablo Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Wolę rozwiązania, które umożliwią mi dostęp dodanych zawsze i zewsząd Ostatnio Google udostępniło możliwość pisania skryptów w swoich arkuszach. Poddałem to rozwiązanie małemu testowi: http://spreadsheets.google.com/pub?key=tcvhf7uQjxrKyf0e45EdDNA Zawartość zakładki "Warka" generuje się automatycznie na podstawie zakładek o nazwie "#*". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 W naszych plikach pojawił się nowy arkusz piwowarski autorstwa grzechu_k http://www.piwo.org/download/2010/reszablonypiwowarskie.zip Zapraszam do testowania. Wymaga włączenia makr w Excelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 (edytowane) Już kilka tygodni jadę na tych arkuszach i ciągle znajduje jakieś błędy (te zamieszczone są najnowsze - dzisiejsze). Infuzyjne jest chyba OK, ale dekokcyjne sprawdzone tylko pobieżnie. Gdy używamy przycisku "Drukuj raport" musimy najpierw sprawdzić ustawienia strony, marginesów itp. U mnie są ustawione optymalnie dla drukarki igłowej (wprowadza fajny klimat w browarze ). Drukuje się wtedy tylko pierwsza strona - bez obliczeń, list i innych danych porozrzucanych po arkuszu (przez to sam już się w nim czasami gubię). Mimo wszystko mam nadzieję, że arkusz się przyda. Edytowane 13 Grudnia 2010 przez grzechu_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 W naszych plikach pojawił się nowy arkusz piwowarski autorstwa grzechu_khttp://www.piwo.org/download/2010/reszablonypiwowarskie.zip Zapraszam do testowania. Wymaga włączenia makr w Excelu. Niestety nie działa na OpenOffice 3.1 na Mac OS X. Zresztą, czego się spodziewałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 (edytowane) Może spróbuj tego: http://www.pcworld.pl/news/102739/Makra.Excela.w.OpenOffice.org.html przyznam się, że testowałem tylko na office 2003. Edit1 Jaką masz wersję Openoffice? Gdzieś wyczytałem, że powyżej 3.1 makra działają (nie wiem ile w tym prawdy). Inne pytanie: Czy makra z openoffice w windowsie będą działały na Mac'u? Jeżeli tak to jak znajdę trochę czasu to zainstaluję OO i pobawię się makrami. Edit2 No tak, teraz doczytałem, że masz 3.1 Edytowane 14 Grudnia 2010 przez grzechu_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Działają - ale częściowo, niestety. W tej części która jest potrzebna akurat widocznie nie działają. OOo v3.2.1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Właśnie ściągnąłem OO, ale znalazłem błędy w szablonie do zacierania dekokcyjnego. Muszę je poprawić w pierwszej kolejności - szablon nie sumuje surowców i nie podaje wydajności. Jak tylko się z tym uporam to wezmę się za Open Office. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Nowy arkusz, który wykorzystuje kolega Rex5555 http://www.piwo.org/download/2010/rex5555szablonypiwowarskie.zip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Fajny arkusz (szczególnie ocena piwa ). A ja chciałem się przypomnieć elroy'owi, że przesłałem już arkusz do dekokcyjnego z poprawkami. Niestety makra w Open Office mi nie idą. Może jest tu jakiś spec od tego (ja nie jestem orłem, a w sumie makra są proste). Jeżeli tak to proszę o kontakt - wytłumaczę o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zamieściłem już z poprawkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Super, nawet nie zauważyłem kiedy (myślałem, że licznik pobrań się wyzeruje). Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Dopisując się do wątku chciałem się z wami podzielic stworzonym przeze mnie arkuszem "Dziennika Piwowara". Tworząc go opierałem się na dzieniku sprzedawanym przez BA (co bardziej złośliwi mogą powiedziec, że to nic innego jak zerżnięcie od nich ), ale wprowadziłem kilka małych zmian. Forlumarz jest przystosowany i do ręcznego wypisywania i do wpisywania danych w arkuszu. Sam oblicza prognozowaną zwartośc % alkoholu. Wszelkie uwagi mile widziane. http://rimm.w.interii.pl/Dziennik%20piwowara.xls Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Jest już na wiki do pobrania arkusz Weny - także bazujący na Dzienniku Piwowara z BA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 a nie można by w tym celu używać takich arkuszy jak mają w browarach rzemieślniczych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 A jakie maja w browarach rzemieślniczych ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 mają książeczkę - każda strona to jedna warka - słody ekstrakt, chmiele, daty warzenia przelewania - wszystko na A4. A na niekórych stronach pieczątki kontroli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 mają książeczkę - każda strona to jedna warka - słody ekstrakt, chmiele, daty warzenia przelewania - wszystko na A4. A na niekórych stronach pieczątki kontroli Miałem kiedyś taką , nazywała sie dziennik piwowarski i z BA A5 . Tylko bez pieczątek kontroli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 miałem okazję tylko rzucić okiem przez chwilę, ale wydaje mi się że w browarach rzemieślniczych mają przećwiczone, więc warto by było skopiować ich rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 miałem okazję tylko rzucić okiem przez chwilę, ale wydaje mi się że w browarach rzemieślniczych mają przećwiczone, więc warto by było skopiować ich rozwiązanie. To jest książka dla UC. Raczej bym powiedział, że nie jest lubiana przez piwowarów w tych browarach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Wprowadziłem mała zmianę do mojego dziennika piwowara, a mianowicie uzupełniłem o samoczynne obliczenie wydajności warzelni. Trzeba tylko pamiętac, by wszystkie wartości podawac bez smboli no i trzeba samemu zsumowac wielkośc zasypu. Z czasem zrobię więcej poprawek i będzie sam sumował zasyp. Dziennik piwowara by Spotter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucek Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Ja popełniłem ostatnio coś takiego: dziennik.xls Może się przyda. Z góry dzięki za uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dider Opublikowano 27 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2011 (edytowane) Wprowadziłem mała zmianę do mojego dziennika piwowara, a mianowicie uzupełniłem o samoczynne obliczenie wydajności warzelni. Trzeba tylko pamiętac, by wszystkie wartości podawac bez smboli no i trzeba samemu zsumowac wielkośc zasypu. Z czasem zrobię więcej poprawek i będzie sam sumował zasyp. Dzięki za zmiany bardzo przydatne korzystam z niego już od kilku warek jakoś najbardziej przypadł mi do gustu . Edytowane 27 Lipca 2011 przez dider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 27 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2011 A nie ma sprawy Ciesze się, że komuś przypadł do gustu Napewno z czasem będę wprowadzał jakieś zmiany, to wtedy wrzucę na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 28 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 (edytowane) Długo nie trzeba było czekac i już się pojawiła moja nowa wersja Dziennika Piwowara (ver. 1.05). Wprowadzone zmiany: - oddzielne miejsce na wpisywanie słodów. Dzięki temu samoczynnie oblicza ilośc zasypu do obliczenia wydajności warzelni - dodano opcję "wykorzystanie gęstwy z poprzedniej warki" - zauktualizowano prognozowaną ilośc alkoholu o dodanie do wyniku 0,4% pochodzące z refermentacji - dodano kalkulator ilości surowca do refermentacji (obliczenia na podstawie danych z TEJ strony) Aby arkusz samemu obliczył ilośc potrzebnego surowca do refermentacji, wystarczy tylko: 1. Wpisac ilośc gotowego piwa w polu "Ilośc piwa [l]" 2. Wybrac z listy produkt do refermentacji (narazie tylko dwa dostępne, tj. cukier i glukoza) 3. Wybrac z listy temp. rozlewanego piwa 4. Przy pomocy strzałek ustawic żądanego nagazowanie (podane w Vol). Oczywiście wszystkie uwagi mile widziane, tj. również wyłapanie ew. błędów w kalkulatorze nagazowania. Edytowane 29 Lipca 2011 przez Spotter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 28 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 - zauktualizowano prognozowaną ilośc alkoholu o dodanie do wyniku 0,4% pochodzące z refermentacji Chyba zaniża wynik. Wydaje mi się, że 0,4% = 0,004. W formule masz o jedno zero za dużo. Zaznaczam, że z matematyki jestem kiepski. Nie lepiej dać 0,3? Zwykle we wzorach tyle się dodaje. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się