BasTek Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 (edytowane) Witam, Zamierzam jutro użyć tego wynalazku, wiem że wątków o mchu jest już trochę na forum ale przeglądając je nie znalazłem odpowiedzi, chodzi mi o to jak powinien pachnąć i smakować mech irlandzki. Pytam się gdyż mój nie pachnie zachęcająco i jest słony w smaku, czy tak powinno być? pozdrawiam BasTek Edytowane 13 Maja 2011 przez BasTek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Tak, taki wodorost z mętnego jeziora Nie próbowałem nigdy, ale zapach masz prawidłowy. Dodawaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 (edytowane) To sa wodorosty morskie, więc będzie słony. Scooby nawet zapodał film, jak się je zbiera w Kanadzie. Edytowane 13 Maja 2011 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 14 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 Dajesz go w małej ilości na pewno nie zmieni to smaku piwa bez obawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonCarllos Opublikowano 7 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Witam, Ja dodałem 4g mchu na 20 l i niestety zapach i smak wodorostu jest wyczówalny podczas fermentacji burzliwej, czy to minie po przelaniu na cichą i oddzieleniu piwa od osadu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidaol Opublikowano 7 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 A na jakim etapie dodałeś mech ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonCarllos Opublikowano 9 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 (edytowane) 10 minut przed końcem gotowania brzeczki. Przelałem na cichą i zastanawiam się czy dodać jakiegoś aromatycznego chcmielu aby zakryć ten przykry zapach, czy to ma sens? Edytowane 10 Lipca 2016 przez DonCarllos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2016 Jesteś pewny że to wina mchu a nie infekcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonCarllos Opublikowano 10 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2016 Nie powinno być infekcji bo wszystko wyparzane i sterylizowane, a ten zapach już od momentu wrzucenia mchu do brzeczki był taki. Chyba że mech jakiś trefny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2016 No to jak zawsze, wszystko winne tylko nie piwowar Dużo osób stosuje mech irlandzki i chyba jeszcze nikt z takim problemem się nie spotkał. No, ale kiedyś początek musi być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonCarllos Opublikowano 10 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2016 A czy mogło negatywnie wpłynąć to że część brzeczki chmieliłem po wysładzaniu a części już stygła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bielo Opublikowano 11 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 Obstawiam, że trochę panikujesz i jak zabutelkujesz to nie będzie już tego zapachu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonCarllos Opublikowano 11 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 Obyś miał rację, tak też zrobie poczekam co z twgo będzie. Dożuce w razie czego płatków dębowych i chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 płatków dębowych i chmielu. A co takiego uwarzyłeś, że dodajesz na cicha jednocześnie chmiel i drewno? Masz gdzieś notatki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonCarllos Opublikowano 13 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 płatków dębowych i chmielu. A co takiego uwarzyłeś, że dodajesz na cicha jednocześnie chmiel i drewno? Masz gdzieś notatki? To miał być polish summer ale lekkie piwko skład: 4kg pilzneńskiego 10 g marynka 40min 10g lubelski 40min 10g marynka 10min 10g lubelski 10min Zacierałem 0,5h w 64C i 0,5h w 67C Tylko do chmielenia dałem część brzeczki. Troche poczytałem i najprawdopodobniej będzie to DMS którego się nie pozbyłem. Na ratunek dodałem jeszcze ekstraktu słodowego słuchego z wodą aby jeszcze fermentowało może z CO2 troche wyleci. Dodałem jescze chinooka, fuggles, chellenger w sumie 50g i 2 laski cynamonu zobaczymy czy jakoś podratuje moje piwo. Ale mam nauczkę że trzeba gotować całość a to z czystego lenistwa. płatków dębowych i chmielu. A co takiego uwarzyłeś, że dodajesz na cicha jednocześnie chmiel i drewno? Masz gdzieś notatki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 17 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 marynka, lubelski, fuggles, chellenger, cynamon, płatki dębowe i do tego aromat mchu irlandzkiego, no to może być piwo jedyne w swoim rodzaju Spiewaczek1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się